Nustatyta, kad mokyklos, kurios yra 20 proc. vaikų užsikrėtę kovidu, galėtų 10 ar 14 dienų užsidaryti. Taip pat tarp Sveikatos apsaugos ir Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos vyksta diskusijos dėl mokinių atostogų. Taip pat svarstoma dėl papildomų ribojimų prekybos vietoms dėl galimybių paso

„Dėl moksleivių atostogų šiuo metu vyksta diskusijos su Švietimo, mokslo ir sporto ministerija. Kaip ir šiandien buvo pastebėta analitikų, šiuo metu pandemijoje ypatingai didelį vaidmenį turi vaikai ir jų tėvai. Šiuo metu vaikai iki 12 metų yra nevakcinuoti. 12 metų ir vyresnių vaikų taip pat yra nedidelis skaičius vakcinuotų, ir būtent jų ir jų tėvų (tai yra asmenys, kurie yra 20-40 metų amžiaus) sergamumas šiuo metu irgi kelia didelį rūpestį“, – laidoje „Delfi rytas“ sakė Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) Visuomenės sveikatos departamento direktorius Audrius Ščeponavičius.

SAM atstovas pastebėjo, kad ir iš 20-50 metų amžiaus asmenų mirčių statistikos matosi, kad tik trys nuo kovido mirę asmenys buvo pasiskiepiję, 140 – nepasiskiepiję.

„Ta grupė yra labai svarbi“, – sakė A. Čeponavičius.

Keičia infekcijų plitimo režimą mokykloms

Pasak SAM atstovo, reaguojant į situaciją, keičiamas infekcijų plitimo režimas ugdymo įstaigoms, kad mokyklos, kuriose yra 20 proc. vaikų užsikrėtę, galėtų tam tikrą laiką užsidaryti.

„Siekiame, kad klasėse, kuriose yra protrūkiai, vakcinuoti vaikai tęstų savo mokslus, o nevakcinuoti galėtų testuotis, ir irgi tęsti savo mokslus. Tiesiog, kad ugdymo procesas nesustotų, bet yra nustatytos ribos, kada mokykla turėtų teisę tam tikrą laiką – 10 ar 14 dienų užsidaryti“, – sakė A. Čeponavičius.

Pasak ministerijos atstovo, taip pat yra diegiamos informacinės sistemos, kurios padėtų specialistams atsekti vakcinuotus ir nevakcinuotus vaikus ir pedagogus.

„Pedagogų testavimas yra privalomas, o moksleivių testavimas yra kol kas rekomendacinis. Tačiau, priklausomai nuo situacijos, nuolat procesus tobuliname. Jeigu matysime, kad situacija negerės, bus sprendimai priimami nedelsiant“, – sakė A. Čeponavičius.

Svarstoma dėl naujų priemonių prekybininkams

Ministerijos atstovas taip pat užsiminė, kad svarstomos papildomos priemonės prekybos vietoms, kurios veikia be galimybių paso.

„Priklausomai nuo situacijos, matome, kad priemonės yra priimamos. Atsirado kaukių dėvėjimas uždarose patalpose, taip pat diskutuojame apie ploto ribojimus prekybos vietoms, kurios yra be galimybių paso.

Rekomenduojamas nuotolinis darbas. (…) Kiekvieną savaitę įdiegiamos vis naujos priemonės, lygiagrečiai visi procesai (…) yra nuolatos tobulinami. Visas tas kompleksas priemonių ir leidžia mums neuždaryti mūsų ekonomikos, ugdymo įstaigų, kaip buvo pernai metais“, – kalbėjo A. Čeponavičius.

Situacija bendrai negerėja

SAM atstovas konstatavo, kad sergamumo situacija šiuo metu negerėja.

„Turime vis daugiau tiek naujų atvejų, – tiek asmenų, kurie paguldomi į ligonines, tiek tų, kurie yra gydomi reanimacijoje. Šiuo metu veikia visas kompleksas priemonių. Nenorėčiau išskirti, kad tik viena kažkuri priemonė yra veiksminga – be vakcinacijos, taip pat šiuo metu vykdomos priemonės dėl atvejų atsekamumo, protrūkių valdymo, dėl ugdymo proceso organizavimo.

Testavimo apimtys tikrai yra ženkliai didesnės, lyginant su praeitais metais. Žinoma, visos kitos nefarmacinės priemonės irgi šiuo metu yra vykdomos, ir labai svarbu, kad žmonės jų laikytųsi. Turiu mintyje atstumų laikymąsi, rankų dezinfekciją, vėdinimą, kaukių dėvėjimą“, – kalbėjo A. Čeponavičius.

Kartu su nerimu laukiama efekto po Vėlinių.

„Analizuojant praeitų metų duomenis, pastebėjome, kad būtent po Vėlinių švenčių augimas buvo ženklus. Jeigu pernai lapkričio 5 dieną turėjome apie 600 atvejų, tai už dviejų savaičių jau buvo virš tūkstančio atvejų. Taip pat labai augo asmenų skaičius reanimacijose ir stacionarizuotų asmenų skaičius. Ir žiema buvo tikrai sudėtinga.

Šiuo metu turime šiek tiek kitą situaciją, nes turime vakcinas. Jau yra imunizuota 70 proc. populiacijos. Kuo didesnis bus imunizuotų žmonių skaičius, tuo labiau galėsime pandemijos tendencijas perlaužti, ir turėsime gerėjančią situaciją“, – kalbėjo A. Čeponavičius.

Matosi ir viltingų ženklų

Laidos pašnekovas taip pat užsiminė, kad yra ir ženklų, kurie suteikia tam tikro optimizmo: praeitą savaitę trijose savivaldybėse atvejų skaičius mažėjo, o dvylikoje jis stabilizavosi.

„Šiuo metų asmenų skaičius ligoninėse didėja, deja 85 proc. ligoninėse esančių asmenų yra nevakcinuoti. Šiuo metu imamasi priemonių didinti tiek lovų skaičių ligoninėse COVID sergantiems, tiek – lovų skaičių reanimacijose. Įtraukiami kiti sveikatos priežiūros specialistai į COVID ligonių gydymą.

(…) Situacija prasčiausia Vilniaus, Kauno ir Panevėžio ligoninėse. Tačiau ji stabilizavosi Klaipėdos ir Šiaulių regione. Situacija stabilizuojasi tose savivaldybėse, kuriose buvo didžiausias sergančių skaičius. Tai yra Rietavas, Telšiai, ir kitos savivaldybės“, – sakė A. Čeponavičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (673)