Vidaus reikalų ministrė A. Bilotaitė tikino, kad visuomenė turėtų jaustis saugiai.

„Mūsų visuomenė tikrai turėtų jaustis saugiai. Nes mūsų pareigūnai ir institucijos dirba profesionaliai, ir dirba su tarptautinėmis organizacijomis, institucijomis. Tam, kad tie asmenys būtų identifikuoti ir atitinkamai būtų daromi sprendimai, imamasi tam tikrų veiksmų. Tam, kad mūsų visuomenė būtų saugi“, – sakė ministrė A. Bilotaitė.

„Ir mums pritrūko laiko“

Penktadienį ministrė susitiko susitiko su savivaldybių, kurios suteikė pagalbą valstybei susidūrus su neregėto masto migracijos krize, vadovais.

Po susitikimo surengtoje spaudos konferencijoje vidaus reikalų ministrė dėkojo savivaldybėms už įsitraukimą.

„Šio susitikimo tikslas pirmiausia buvo padėkota merams už įsitraukimą. Nors nepaisant to, kad pačioje pradžioje turėjome nesusipratimų, turėjome neaiškumų, mus tikrai pavyko rasti sprendimus. Šiandien buvo ne kartą išsakyta, kad buvo jausmas, jog tai viena Lietuva“, – sakė ministrė.

Kybartų pataisos namuose apgyvendinti migrantai

A. Bilotaitė teigė, jog 12 šalies savivaldybių buvo krizės valdymo procese.

„Labai svarbu ne tik pasikalbėti, bet išmokti tas pamokas. Tų pamokų ne viena, buvo organizuoti mokymai, pratybos, bet gyvenimas parodė, kad realybėje situacija kitokie. Gyvenimas yra gyvenimas, kai yra realybė, reikia tvarkytis ir reikia tvarkytis čia ir dabar.

Iš tokių pastabų ir pasiūlymų – reikėtų tokiose situacijose daugiau lankstumo, daugiau galėjome greičiau reaguoti. Mes turime į tai atsižvelgti ir tas reagavimas turi būti sudarytas. Dar labai svarbus momentas išsakytas, kad pats esamas krizės valdymo modelis, reikalingi pokyčiai“, – teigė ji.

Vidaus reikalų ministrė teigė, jog jau yra paruoštas krizių valdymo koncepcijos modelis, pavasario sesijos metu Seimą pasieks konkretūs įstatymų projektai, kurie leis įtvirtinti ir suformuoti visiškai naują krizių valdymo modelį.

Ministrė teigė, jog savivaldybių išlaidos jau yra kompensuotos.

„Ir jeigu bus ateityje tokių situacijų, tas bus daroma ir toliau“, – penktadienį spaudos konferencijoje sakė vidaus reikalų ministrė.

A. Bilotaitė teigė, jog būti pasiruošti ir ateičiai.

Ministrė atviravo, kad neteisėtų migrantų krizėje laiko pritrūko ir mūsų šaliai, konkrečiai kalbėtis su vietos bendruomenėmis.

„Tikrai akivaizdu, kad labai svarbus yra bendravimas ir tiesus, aiškus pasakymas bendruomenėms, kas vyksta ir kodėl vyksta. Kai vyksta krizė, tai tikrai pritrūksta laiko. Ir mums taip pat pritrūko. Bet šitą pamoką mes išmokome ir ateityje stengsimės, nepaisant to, kad nėra laiko, tam skirti pakankamai dėmesio, tiek, kiek jo reikia“, – teigė A. Bilotaitė.

Kaip informavo Vidaus reikalų ministerija (VRM), susitikimo metu buvo aptarti kilę iššūkius, pasidalinta neteisėtos migracijos krizės valdymo patirtimi. Taip pat buvo diskutuojama apie valstybės ir savivaldybių institucijų pasirengimą galimoms panašaus pobūdžio krizėms.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (224)