Kas statys stadioną?

Ne visi žino, kad su bendrove „BaltCap", jos vadovais yra susijusios kelios gerai žinomos politikų artimųjų ir buvusių politikų pavardės.

Šį mėnesį garsiai nuskambėjo žinia, kad Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos, sostinės savivaldybė ir koncesininkas, investicijų bendrovė „BaltCap“, pasirašė daugiau nei 160 mln. eurų vertės Nacionalinio stadiono koncesijos sutartį, pagal kurią iki 2024-ųjų pabaigos planuojama pastatyti UEFA standartus atitinkantį futbolo stadioną su daugiafunkciniu sporto kompleksu.

Pagal sutartį, ant Šeškinės kalvos Vilniuje turėtų būti pastatytas daugiafunkcinis sporto kompleksas, kurį, be nacionalinio stadiono, sudarytų dar 15 sporto objektų: lengvosios atletikos aikštė, 6 krepšinio salės, 3 futbolo treniruočių aikštės, rankinio, gimnastikos, bokso salės. Taip pat būtų statomi sporto muziejus, bendruomenės centras, biblioteka, vaikų darželis.

Savivaldybės įsipareigojimai sutartyje siekia apie 100 mln. eurų, valstybės – 53,4 mln. eurų. Be minėtų 160 mln. eurų investicijų į patį daugiafunkcinį centrą su stadionu, savivaldybė planuoja skirti dar apie 35 mln. eurų aplinkinės infrastruktūros tvarkymui.

Paskelbus žinią apie milijonines statybas viešojoje erdvėje kilo klausimų, ar verta greta stadiono kartu statyti ir kitus objektus, kurie išaugina projekto kainą. Tačiau šį kartą ne apie tai. Geriau pasidomėkime, kokį įmonių tinklą Lietuvoje valdo bendrovė „BaltCap“ ir kokie Lietuvos verslininkai yra įsitraukę į šių įmonių valdymą.

4 įmones jungia bendras vardiklis

Delfi išsiaiškino, kad „BaltCap“ Lietuvoje valdo daugybę įmonių ir kai kurios iš jų yra gerai žinomos. Tačiau jų valdymo grandinėje dominuoja vos kelios lietuviškos pavardės. Viešojoje erdvėje ne visi šie žmonės siejami su „BaltCap“.

Atlikdami tyrimą rėmėmės Lietuvos Registrų centro ir Estijos juridinių asmenų registro duomenimis.
Pradėkime nuo Estijoje registruotos įmonės AS „BaltCap“. Ji įdomi tuo, kad ši įmonė valdo 4 Lietuvoje registruotas įmones: UAB „BaltCap“, UAB „BaltCap Investments GP2“, UAB „BalCap GP2“. Taip pat ši Estijos įmonė dalyvauja Lietuvoje registruotos komanditinės ūkinės bendrijos „Baltcap Investments KŪB“ valdyme.

Visas šias įmones jungia bendras vardiklis. Jos registruotos tuo pačiu adresu – Vilniuje, J. Jasinskio g. 16B esančiame „Verslo trikampyje“. Kaip nurodyta Registrų centro dokumentuose, UAB „BaltCap“ ir UAB „Verslo trikampis“ yra sudariusios patalpų nuomos sutartį.

UAB „BaltCap“, Registrų centro duomenimis, vadovauja Simonas Gustainis. Remiantis 2020 m. finansine ataskaita, ši įmonė veikia nuostolingai. Pernai ji skaičiavo 753715 Eur siekiančias pajamas ir patyrė 67736 Eur nuostolį.

UAB „BaltCap Investments GP2“ vadovauja Estijoje gyvenantis Martin Kodar. Registrų centrui pateikta įmonės Pelno (nuostolių) ataskaita atrodo ganėtinai keistai. Užpildytos tik kelios lentelės grafos. Nėra nurodyta pardavimo pajamų ir kitų svarbių duomenų. Tačiau nurodytas patirtas nuostolis. 2020 m. jis siekė 139 Eur, 2019 m. – 202 Eur.

UAB „BaltCap GP2“ vadovauja viešojoje erdvėje nesiafišuojantis Kornelijus Čelutka. Žiniasklaidoje jis nėra dažnai minimas. Jei S. Gustainis Lietuvoje dažniausiai minimas kaip „BaltCap“ atstovas, tai K. Čelutka ne taip dažnai patenka į viešąją erdvę.

Šios įmonės Pelno (nuostolių) ataskaita, kaip ir anksčiau minėtos įmonės, labai skurdi. Joje taip pat palikta daug tuščių grafų. Prie „kitos pajamos“ nurodyti 147 Eur, 2020 m. nurodytas 9 eurų nuostolis.

O dabar pereikime prie „BaltCap Investments KŪB“. Registrų centre nurodyti tokie juridinio asmens dalyviai: UAB „BaltCap Investments GP2“, AS „BaltCap“ ir K. Čelutka.

Estijos įmonėje - lietuviška pavardė

AS „BaltCap“ registruota Estijoje. Kad apie šią įmonę gautume informacijos, parsisiuntėme Estijos registro duomenis. Atsisiųstuose dokumentuose matyti, kad 2019 m. gegužės 14 d. nurodytas įmonės akcinis kapitalas siekė 69922.00 Eur.

Prie asmeninių duomenų nurodyta, kad įmonės valdybos narys yra Martin Kodar ir Peeter Saks. Buvę valdybos nariai: Dagnis Dreimanis, Matts Hakan Andersson ir S. Gustainis.
Simonas Gustainis

Dokumente nurodyti ir įmonės akcininkai: latvis Dagnis Dreimanis (įnašas - 11 538 Eur), Peeter Saks (įnašas 14 106 Eur), juridinis asmuo „OÜ MVEST CONSULTING“ (įnašas - 11 552 Eur), S. Gustainis (įnašas - 11 520 Eur), juridinis asmuo - „BLATT OÜ“ (įnašas - 9 220 Eur).

Visi šie fiziniai ir juridiniai asmenys, išskyrus „BLATT OÜ“, yra ir įmonės įkūrėjai. Dar vienas įkūrėjas – „Arap Group OY“ (Suomijos įmonė).

Dokumentuose nurodyta, kad įmonė registruota 2007 m. Įstatinis kapitalas siekė – 69922 Eur.

Įmonės 2020 m. grynos pajamos siekė 3 251 062 Eur. 2020 m. buvo pasiektas 3 030 679 Eur pelnas. Nurodytas turtas - 5 675 095 Eur.

Taip pat įmonės dokumentuose galima surasti informaciją, kokią akcijų paketo dalį tiesiogiai ir netiesiogiai valdo akcininkai: Kristjan Kalda – 13,2 proc, D. Dreimanis – 16,5 proc., S. Gustainis – 16,5 proc., M. Kodar – 16,5 proc. P. Saks – 20,2 proc.

Nupirko V. Uspaskicho vaikų verslą

Na o dabar metas išsiaiškinti, kokias įmones valdo su bendrove „BaltCap“ susiję lietuviai. Pradėkime nuo viešojoje erdvėje labiausiai matomo S. Gustainio. Registrų centro duomenimis, jis yra UAB „BaltCap“ vadovas. Taip pat yra UAB „Claritas“ vadovas ir vienintelis akcininkas. Šios įmonės finansų ataskaitoje nurodyta, kad 2020 m. įmonės pardavimų pajamos siekė 185 077 Eur, kitos pajamos - 27 255 Eur. Grynasis pelnas - 193 493 Eur.

Be to, S. Gustainis yra UAB „Krekenavos agrofirma“ valdybos narys. Šiai įmonei vadovauja Linas Grikšas.

Didžiausio Baltijos šalyse privataus kapitalo fondų valdytojo „BaltCap“ fondas 2020 metų balandį pranešė apie tai, kad užbaigė Darbo partijos įkūrėjo, europarlamentaro Viktoro Uspaskicho vaikų netiesiogiai kontroliuojamų mėsos perdirbimo įmonių „Krekenavos agrofirma“ ir „Mėsa LT“ įsigijimo sandorius.

Šiuo metu „Krekenavos agrofirma“ akcininkė yra UAB „BPEF III LT2“. Šios įmonės direktorius – Šarūnas Alekna. Finansinių ataskaitų įmonė nėra pateikusi. 2020-04-15 įmonė Registrų centrą informavo, kad nuo 2020 04 07 bendrovės akcijos priklauso ne vienam savininkui. Tačiau šiuo metu nurodyta, kad akcijas valdo „BaltCap Private Equity Fund III usaldusfond“.

Finansų ataskaitoje matyti, kad UAB „Krekenavos agrofirma“ pardavimo pajamos 2020 metais siekė 118 319 627 Eur. Grynasis pelnas - 3 931 384 Eur.

Taip pat S. Gustainis yra UAB „Vilsota" valdybos pirmininkas. Registrų centrui nurodyti tokie įmonės tikslai: stiklo paketų gamyba; langų gamyba; metalo gaminių ir konstrukcijų gamyba; bendroji pastatų statyba, apdaila, kiti statybos užbaigimo darbai; statybinių medžiagų, gaminių, įrengimų didmeninė ir mažmeninė prekyba; metalo gaminių dažų, lakų, stiklo didmeninė ir mažmeninė prekyba; krovinių tvarkymas ir krovinių vežimas keliais; krovinių laikymas ir sandėliavimas; nuosavo turto išnuomojimas; nekilnojamo turto plėtimas ir pardavimas.

Šios įmonės vadovas yra Mindaugas Strašunskas. Dokumentuose nurodoma, kad įmonė iš viso turi 90 akcininkų. Didžiausi iš jų – Olegas Žiriakovas (42,91 proc. akcijų paketas), Vincas Gustainis (42,10 proc. akcijų paketas), M. Strašunskas (9,31 proc. akcijų paketas).

Verslininko kraitelėje - 9 juridiniai asmenys

Toliau pereikime prie jau minėto lietuvio K. Čelutkos. Registrų centro duomenimis, jis dalyvauja 9 Lietuvoje registruotų įmonių valdyme.

Jis yra mūsų jau aptartos UAB „BaltCap GP2“ vadovas. Taip pat vadovauja UAB „Cinnamon Holdings“. Šią įmonę įsteigė tas pats K. Čelutka kartu su Vilma Brajyte-Čelutke. Įmonės 2020 m. pardavimo pajamos siekė 41791 Eur, grynasis pelnas – 8050 Eur.

Be to, jis vadovauja UAB „Sayan Investments“, yra šios įmonės akcininkas. 2020 m. šios įmonės pardavimo pajamos - 58 888 Eur, kitos pajamos - 26 584 Eur. Grynasis pelnas - 80 092 Eur.

Sąrašą toliau tęskime daugeliui girdėta įmone „Bio sala“. K. Čelutka yra šios įmonės valdybos narys. Jai vadovauja Bernardas Tautkus. Šios įmonės didžiausias akcininkas – Estijoje registruota įmonė „BaltCap Growth Fund EuVECA UF“, smulkusis akcininkas – B. Tautkus. Įmonės 2020 m. pardavimų pajamos - 7 422 697 Eur, grynasis pelnas – 159411 Eur.

Toliau – UAB „Care investments". K. Čelutka yra šios uždarosios akcinės bendrovės valdybos narys. Jai vadovauja Jonas Zelba. Akcininkai yra juridiniai asmenys – UAB „Senior Investments“ ir UAB „VB investicijos“. Ši įmonė veikia nuostolingai. Jos pajamos 2020 metais buvo 67 047 Eur, nuostolis - 42 166 Eur.

Dabar peržiūrėkime šios įmonės akcininkes. Pirmoji - UAB „Senior Investments", kurios vadovas yra Marius Miškinis. Akcininkas – „BaltCap Growth Fund EuVECA usaldusfond“. Įmonė įsteigta tik praėjusiais metais, todėl finansinių ataskaitų ji dar nėra pateikusi.

Kita UAB „Care investments" akcininkė yra UAB „VB investicijos“. Jai vadovauja Rokas Iščiukas. Didžiausias įmonės akcininkas yra Viktoras Butkus. Likę 3 akcininkai (Lina Žičkienė, Adomas Birulis ir Vytautas Butkus) turi po vieną akciją.

2020 metų įmonės pajamos siekė 2 836 906 Eur, grynasis pelnas – 1982947 Eur.

Toliau sąraše esanti įmonė daugeliui gerai žinoma. Tai – UAB „Impuls LTU“. K. Čelutka yra šios įmonės valdybos pirmininkas. Sporto klubus valdančiai įmonei vadovauja Vidmantas Šiugždinis.

Didžiausia šios įmonės akcininkė – „Lithuania SME Fund KŪB“. Jai priklauso 50491 bendrovės akcija. Tai sudaro daugiau nei 90 proc. bendrovės akcijų. Bendrovė atstovaujama tikrųjų narių UAB „BaltCap“ direktoriaus S. Gustainio, veikiančio pagal UAB „BaltCap“ įstatus, ir tikrojo nario UAB „BaltCap GP2“ direktoriaus K. Čelutkos.

„Lithuania SME Fund KŪB“ 2010 m. veiklos sutartį pasirašė šios įmonės: UAB „BaltCap“, UAB „BaltCap GP2“, „BaltCap Investmens KŪB“, Europos investicijų fondas, UAB „Swedbank investicijų valdymas“, UAB „INVL Asset Management“, UAB „DNB investicijų valdymas“, Estijoje registruotos „Aktsiaselts LHV Varahaldus“, UAB „Eugesta“.
Kornelijus Čelutka

Kitas UAB „Impuls LTU“ akcininkas yra UAB „Šiaulių banko turto fondas“, valdantis 7,28 proc. akcijų. Ir pats smulkiausias akcininkas yra įmonės vadovas V. Šiugždinis, turintis 1,77 proc. įmonės akcijų paketą.

2020 m. „Impuls LTU“ pajamos siekė 6 884 332 Eur, tačiau įmonė galiausiai patyrė nuostolį. Jis buvo – 311664 Eur.

K. Čelutka taip pat yra UAB „J investicijos“ valdybos narys. Įmonės vadovas – R. Iščiukas. Vienintelis įmonės akcininkas – Nyderlanduose registruota įmonė „Stichting AJ Foundation“. 2020 m. įmonės pajamos siekė 2 409 157 Eur, pelnas - 1836 165 Eur.

Galiausiai organizacijų, kurių valdyme dalyvauja K. Čelutka, sąrašas baigiasi VšĮ Tarptautiniu maratonu. Jis yra šios organizacijos tarybos narys.

Sušmėžuoja UAB „Icor"

Na, o dabar pereikime prie dar vieno lietuvio, susijusio su bendrove „BaltCap“, Šarūno Stepukonio. Pati įmonė jį pristato kaip infrastruktūros fondo partnerį. Registrų centro duomenimis, jis yra susijęs su 9 organizacijų valdymu. Š. Stepukonis Lietuvoje labiausiai matomas, kai kalba pasisuka apie nacionalinio stadiono statybas. Būtent jis šioje srityje atstovauja „BaltCap“ interesams. Taip pat Š. Stepukonio vadovaujamų įmonių savininkė dažnai yra Estijoje registruota įmonė „Usaldusfond BaltCap Infrastructure Fund“.

Ir čia reikėtų grįžti prie nacionalinio stadiono Vilniuje statybų. Vilniaus savivaldybė ir Švietimo, mokslo ir sporto ministerija sutartį pasirašė būtent su privataus kapitalo fondo „BaltCap Infrastructure Fund“ kontroliuojama bendrove „Vilniaus daugiafunkcis kompleksas“.

Taip pat įmonės „BaltCap Infrastructure Fund“ dokumentuose galima surasti informaciją, kokią akcijų paketo dalį tiesiogiai ir netiesiogiai valdo akcininkai. Ir čia akcijų paketo dydis sutampa su mūsų anksčiau minėtos AS „BaltCap“: Kristjan Kalda – 13,2 proc, D. Dreimanis – 16,5 proc., S. Gustainis – 16,5 proc., M. Kodar – 16,5 proc. P. Saks – 20,2 proc.

O dabar grįžkime prie Š. Stepukonio. Pirmoji įmonė – UAB „Knowledge investment“. Šiai įmonei jis vadovauja. Įmonės akcininkas – „Usaldusfond BaltCap Infrastructure Fund“. Tarp buvusių akcininkių ir Austėja Landsbergienė. Ji akcininke buvo nuo 2017 07 10 iki 2018 09 19. Įmonės pajamos 2020 m. siekė 897 522 Eur, o pelnas - 8 310 Eur.

Taip pat Š. Stepukonis yra Lietuvos rizikos ir privataus kapitalo asociacijos valdybos narys. Jis vadovauja ir mažajai bendrijai „Infravaldymas“. „BaltCap“ atstovas yra šios organizacijos steigėjas. 2020 m. ši organizacija skaičiavo 290 009 Eur pajamas ir 213 864 pelną.

Kita Š. Stepukonio vadovaujama įmonė - UAB „Moelta". Ji turi vienintelį akcininką „Usaldusfond BaltCap Infrastructure Fund“. Šios įmonės Pelno (nuostolių) ataskaita beveik tuščia. Pajamos nėra nurodytos. Deklaruota tik tai, kad įmonė 2020 m. patyrė 46 eurų nuostolį.

Šis lietuvis vadovauja ir kitai įmonei UAB „Nullus", kurios vienintelis akcininkas yra ta pati įmonė „Usaldusfond BaltCap Infrastructure Fund“. 2020 m. įmonės pajamos buvo 317737 Eur, nuostolis - 45 248 Eur.
Šarūnas Stepukonis

Vadovauja jis ir UAB „Venetus capital", kurios vienintelis akcininkas – UAB „Urban Revitalisation“. Įmonės Pelno (nuostolių) ataskaita taip pat pustuštė. Pajamos nenurodytos, pažymėta tik tai, kad skaičiuotas nuostolis 2020 metais siekė 1832 Eur.

Kaip jau minėta, UAB „Venetus capital" turi vienintelį akcininką - „Urban Revitalisation“. Šiai įmonei vadovauja tas pats Š. Stepukonis. Akcininkas - jau minėta įmonė „Usaldusfond BaltCap Infrastructure Fund“. Įmonė įregistruota tik 2020 m., todėl finansinių ataskaitų ji dar nėra pateikusi.

Vadovauja Š. Stepukonis ir UAB „Vilniaus daugiafunkcis kompleksas". Įmonės akcininkai: UAB „Venetus capital“, UAB „Axis Industries“, UAB „KAUNO ARENA“. Įmonė įkurta 2020 m., todėl finansinės ataskaitos dar nespėjo pateikti.

Kalbant apie dalininkus, UAB „Venetus capital“ akcininkus ir vadovus jau esame aptarę. Kitam akcininkui UAB „Axis Industries“ vadovauja Giedrius Barcys, akcininkas – UAB „Icor“. Trečiasis akcininkas, UAB „Kauno arena“, yra vadovaujamas Pauliaus Motiejūno. Akcininkas - VšĮ Kauno „Žalgirio" rėmėjas.

Š. Stepukonis vadovauja ir UAB „Žvirgždaičių energija". Šios įmonės savininkas – „Usaldusfond BaltCap Infrastructure Fund“. Pelno (nuostolių) ataskaita kaip ir kai kuriais kitais atvejais beveik tuščia. Nurodyta tik tai, kad įmonė 2020 m. patyrė 430 Eur nuostolį.

Finansiniuose dokumentuose švilpauja vėjai

Dabar pereikime prie kito lietuvio, kuris susijęs su bendrove „BaltCap“. Tai jau minėtas sporto klubų „Impuls“ vadovas V. Šiugždinis. Jis susijęs su 6 Lietuvoje registruotų įmonių valdymu.

Pirmoji – UAB „Gym LT“. Jis yra šios įmonės, siūlančios sporto klubų paslaugas, vadovas. Įmonės akcininkas yra mūsų jau aptarta UAB „Impuls LTU“ . 2020 m. įmonės pajamos siekė 2 015 372 Eur, nuostolis - 321 743 Eur.

Taip pat V. Šiugždinis yra Lietuvos sveikatingumo klubų asociacijos valdybos narys.

Vadovauja jis ir įmonei „Vigara“. Šios įmonės akcininkas – UAB „Impuls LTU“. Įmonės Pelno (nuostolių) ataskaita irgi beveik tuščia. Pajamos nėra nurodytos, tačiau deklaruotas nuostolis, siekiantis 10 eurų.

V. Šiugždinis, be kita ko, yra UAB „Mintin“ vadovas ir akcininkas. Įmonės Pelno (nuostolių) ataskaita taip pat tuščia. Pajamos nėra nurodytos, „grynojo pelno (nuostolių) grafoje nurodytas 0.

Galiausiai V. Šiugždinis yra valstybės įmonės Turto bankas valdybos narys. Šiai valstybės įmonei vadovauja Mindaugas Sinkevičius.
Vidmantas Šiugždinis

Giminystės ryšiai su buvusiu R. Šimašiaus bendražygiu

Delfi susisiekė su bendrove „BaltCap“. Jos atstovas S. Gustainis teigė, kad „BaltCap” iš viso valdo 111 juridinių asmenų, iš kurių 34 yra registruoti Lietuvoje.

Jo paklausėme, kiek iš šių įmonių veikia pelningai. „Pernai bendros valdomų įmonių pajamos siekė 368 mln. eurų, o jų EBITDA – 52 mln. Eurų“, - nurodė S. Gustainis.

Verta dėmesio detalė, apie kurią nebuvo garsiai kalbėta pasirašant naujojo stadiono Vilniuje koncesijos sutartį, kad bendrovės „BaltCap“ atstovas S. Gustainis yra Vilniaus miesto mero Remigijaus Šimašiaus buvusio bendražygio Šarūno Gustainio pusbrolis.

Šį giminystės ryšį Delfi patvirtino pats S. Gustainis: „Taip, tai tiesa.“

Tiek Š. Gustainis, tiek R. Šimašius aktyviai veikė Liberalų sąjūdyje. R. Šimašiui dirbant meru Š. Gustainis buvo pradėjęs eiti savivaldybės tarybos nario pareigas.
Šarūnas Gustainis, Eligijus Masiulis ir Remigijus Šimašius

Š. Gustainis yra buvęs Vilniaus liberalų pirmininko pavaduotojas, buvęs Seimo narys.

Tačiau Š. Gustainio politinis kelias nutrūko ėmus nagrinėti „MG Baltic“ korupcijos bylą. Š. Gustainiui šioje byloje buvo pareikšti kaltinimai dėl prekybos poveikiu ir kyšininkavimo.

S. Gustainis Delfi teigė, kad „BaltCap” organizacijoje iš viso dirba 7 lietuviai.

A. Landsbergienė - buvusi įmonės akcininkė

O dabar grįžkime prie Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos pirmininko, Seimo nario ir užsienio reikalų ministro Gabrieliaus Landsbergio sutuoktinės A. Landsbergienės.
Austėja Landsbergienė

Kaip jau rašėme, UAB „Knowledge investment“ vadovauja Š. Stepukonis. Įmonės akcininkas – „Usaldusfond BaltCap Infrastructure Fund“. Tarp buvusių akcininkių - ir A. Landsbergienė. Ji akcininke buvo nuo 2017 07 10 iki 2018 09 19.

Taigi, matyti, kad bendrovės „BaltCap“ verslo partnerė yra buvusi verslininkė A. Landsbergienė. S. Gustainio paklausėme, ar šiuo metu kokia nors forma tęsiasi jos bendradarbiavimas su „BaltCap“ arba su šia bendrove susijusiomis įmonėmis.

S. Gustainis paminėjo tik galiojančią nuomos sutartį: „BaltCap” finansavo mokyklos pastato Kalnėnuose statybą ir yra jo savininkė. Jūsų minimos verslininkės įmonė nuomojasi šį pastatą mokyklos ir darželio reikmėms. Būčiau neteisus nuomotojo ir nuomininko santykius vadindamas verslo partneryste.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (103)