Delfi atsiųstuose atsakymuose SAM Spaudos tarnybos vyr. specialistas Julijanas Gališanskis teigė, jog galimybių paso šiuo metu atsisakyti neketinama.

„Galimybių pasas yra efektyvi priemonė srautams valdyti, kuriant saugesnę aplinką ir leidžiant veikti verslams. Atsisakyti galimybių paso šiuo metu neketinama. Galimybių pasas arba jo atitikmuo veikia dar daugelyje Europos Sąjungos valstybių.

Svarbu paminėti, kad galimybių pasas išduodamas ir asmenims, kurie yra atlikę kiekybinį ar pusiau kiekybinį serologinį imunologinį tyrimą (kai nustatomi anti-S, anti-S1 arba anti-RBD IgG antikūnai prieš SARS-CoV-2).

Svarstymas dėl galimybių paso atsisakymo galėtų vykti tik tada, kai situacija pasikeis, – pirma indikacija turėtų būti ne atvejų skaičius, bet COVID-19 pacientų skaičiaus ligoninėse mažėjimas“, – atsakymuose Delfi rašė J. Gališanskis.

Galimybių pasų išdavimas „Eurovaistinės“ vaistinėje

SAM Spaudos tarnybos vyr. specialistas priminė, jog galimybių pasas tėra tik viena iš kompleksinių priemonių.

„Pagrindinės pandemijos valdymo priemonės:
1. Vakcinacijos skatinimas;
2. Sergantys, net ir lengvus simptomus jaučiantys asmenys turi likti namie;
3. Atvejų atsekamumas;
4. Protrūkių valdymas;
5. Ugdymo proceso organizavimas esant nepalankiai epidemiologinei situacijai – sustiprintas testavimas ir kt.;
6. Visuomenės sveikatos raštingumo didinimas;
7. Nereikalingų kontaktų mažinimas – nuotolinis darbas ir kt.;
8. Visiems žinomų ir įprastų prevencijos priemonių taikymas:

  • kaukių dėvėjimas uždarose patalpose,
  • saugus atstumas,
  • rankų plovimas ir (ar) dezinfekcija,
  • kosėjimo, čiaudėjimo higiena,
  • patalpų vėdinimas, valymas,
  • kontaktų vengimas turint „peršalimo“ požymių: kosulys, dusulys, pasunkėjęs kvėpavimas.“


SAM atstovas teigė, jog toliau augant sergamumui „galimi tam tikrų ribojimų griežtinimai“, tačiau šiuo metu tokių siūlymų pateikta nėra.

Ketvirtadienio Statistikos departamento duomenimis, Lietuvoje 100 tūkst. gyventojų per 14 dienų tenkantis naujų atvejų skaičius viršijo 1000. Ketvirtadienio rytą pateiktais Statistikos departamento duomenimis, šis skaičius dabar siekia 1038,7.

Teigiamų tyrimų dalis jau yra 11,5 procento.

Per praėjusią parą buvo nustatytas 2861 naujas atvejis ir 28 mirtys. Šiemet tai didžiausias naujų atvejų skaičius, užfiksuotas per vieną parą.

Didžiausias per parą užfiksuotų naujų atvejų skaičius per visą koronaviruso pandemiją buvo praėjusių metų gruodžio mėnesį. Tada, gruodžio 18 dieną, nustatyti net 3927 atvejai.

Ligoninės ir mirtys

Praėjusią parą į ligonines dėl COVID-19 paguldyti 187 žmonės – keliais mažiau nei ankstesnę parą.

98 pacientams taikoma dirbtinė plaučių ventiliacija, deguonis papildomai tiekiamas daugiau nei 1,2 tūkst. žmonių.

Per pandemijos piką šių metų sausį pacientų skaičius ligoninėse buvo pasiekęs 2,6 tūkst., dėl to teko reguliariai mažinti kitų medicinos paslaugų prieinamumą.

Praėjusią parą daugiausia mirčių užfiksuota 80–89 ir 90–99 metų amžiaus grupėse – po septynias. Mirė šeši žmonės, priklausę 70–79 metų amžiaus grupei, penki – 60–69 m., o trys – 50–59 m. amžiaus grupei.

Paskiepyti pagal visą vakcinacijos schemą iš jų buvo keturi: du žmonės, priklausantys 70–79 m., bei po vieną, priklausantį 80–89 ir 60–69 metų amžiaus grupėms.

Iš 5308 asmenų, mirusių nuo COVID-19, pagal visą vakcinacijos schemą buvo paskiepyti 184. Tiesiogiai ir netiesiogiai su COVID-19 siejama 10,4 tūkst. mirčių.

Iš viso Lietuvoje nuo pandemijos pradžios COVID-19 susirgo 360 tūkst. žmonių, iš jų tebeserga 24,2 tūkst. – beveik tūkstančiu daugiau nei ankstesnę parą.

Delfi primena, kad galimybių pasas Lietuvoje veikia nuo gegužės 24 dienos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (331)