Projekto paketas susidėjo iš dviejų dalių. Už Administracinių nusižengimų kodekso pataisas balsavo 65 Seimo nariai, prieš – 40, o susilaikė 4 parlamentarai. Už Baudžiamojo kodekso pataisas balsavo 66 Seimo nariai, prieš – 38, susilaikė 5 parlamentarai.

Slušnys: Baudžiamasis kodeksas priklausomiems žmonėms nepadeda

Konservatorių frakcijos atstovas Linas Slušnys ragino pritarti dekriminalizacijos projektui, nors teigė puikiai žinantis, kad ne visi frakcijos kolegos laikosi tokios pačios nuomonės.

„Apsigavome, nes niekas nepasikeitė“, – apie 2018 m. priimtus pakeitimus, kai už mažo kiekio narkotines medžiagas taikoma baudžiamoji atsakomybė, kalbėjo L. Slušnys.

Jo teigimu, didžiausia žala valstybėje patiriama dėl alkoholio vartojimo, o daugiausia mirčių – dėl tabako ir alkoholio vartojimo.

„Klausimas, ar stipriau nereikėtų bausti tų, kurie rūko ar vartoja alkoholį?“, – retoriškai klausė politikas.

L. Slušnys teigė, kad priklausomiems žmonėms labiausiai reikia tikėjimo, kad jis gali pasikeisti.

„Baudžiamasis kodeksas šiuo atveju niekuo padėti negalės, nes tam reikia tiesiog žmogiškumo“, – akcentavo Seimo narys.

Jis taip pat teigė, kad dekriminalizavimas padėtų ir teisėjams, atsikratant beprasmiškų apkrovų.

L. Slušnys teigė „nebekonservuojantis sovietinių pažiūrų“ ir ragino kolegas balsuoti už dekriminalizacijos projektą.

Veryga: toks projektas duotų ženklą, kad narkotikai yra pramoga

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos narys, buvęs sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga laikėsi kitokios nuomonės. Jis sakė girdėjęs teisėsaugos atstovų nuomonę, kuri minėtu klausimu išsiskiria.

„Mes pirmiausia pasakysime, kad narkotikai yra žaislas, o nedidelis kiekis yra viso labo pramoga. Tie, kurie teikia tokius pasiūlymus, visiškai neslepia, kad ateityje būtų visiškai smagu kalbėti apie legalizavimą. (...) Šis žingsnis yra nuoseklus ėjimas iki to“, – sakė A. Veryga.

Politikas sakė, kad projekto autoriai teigia, jog priklausomiems žmonėms bus teikiama pagalba, tačiau, pasak jo, kad tam tiesiog trūksta finansavimo.

„Jūs rodėte Estijos pavyzdį. Ką parodė estai – dekriminalizacija buvo susijusi su ryškių problemų gausėjimu ir patys estų ekspertai kalbėjo, kad jų pradėjo mažėti tada, kai valstybė investavo į paslaugas, pagalbą priklausomiems žmonėms. Pykit, nepykit, kolegos, bet Jūs statote vežimą prieš arklį“, – teigė A. Veryga.

„Aš netikiu jūsų nuoširdumu“, – sakė jis.

Danielė: projektui pritaria visos svarbiausios institucijos

Projekto autorė M. Danielė teigė, kad A. Veryga neteisingai interpretuoja estų mokslininkų išvadas.

„Buvo gėdinga situaicja, kai televizijos laidose jūs juos interpretavote neteisingai“, – teigė M. Danielė.

Ji pasakojo, kad kuriant projektą buvo skirta itin daug laiko kalbantis su ekspertais.

„Aš noriu kurti Lietuvoje narkotikų politiką, kuri padėtų žmonėms ir kuri būtų naudinga sprendžiant šią problemą. Veiksminga narkotikų politika šiandien yra pripažinta, į pagalbą ir sveikatą orientuota politika“, – sakė Laisvės partijos atstovė.

Jos teigimu, projektui pritaria visos svarbiausios institucijos, o Vyriausybė yra suplanavusi skirti beveik 1 mln. eurų priklausomybių gydymo užtikrinimui. Lėšas, pasak politikės, planuojama vėliau ir didinti.

„Šiandien mes grįžtame prie tų įstatymų ir kurie yra rekomenduojami daugelio specialistų, tačiau šiandien mes pasižadame ir kalbame apie finansavimą“, – sakė M. Danielė.

Parlamentarės M. Danielės inicijuotomis pataisomis siūloma bausmes už mažą narkotinių medžiagų kiekį be tikslo platinti iš Baudžiamojo kodekso perkelti į Administracinių nusižengimų kodeksą.

Dar prieš balsavimą Seime projekto autorė neslėpė besitikinti plataus palaikymo, nes, pasak jos, dalis Seimo narių įsiklausė į argumentus.

Morgana Danielė

Puidokas ragino pagalvoti apie vaikus: tai atvers kelią laisvam narkotikų vartojimui

Darbo partijos frakcijos narys Mindaugas Puidokas išreiškė nepritarimą projektui ir ragino kolegas pagalvoti apie savo vaikus bei anūkus.

„Tiesa ta, kad prisidengiant madingu Amsterdamo šūkiu dėl kanapių legalizavimo ir apsimestinio siekio jaunimą išgelbėti nuo teistumo suklydus, bandoma prastumti teisinius sprendimus, kurie atvers kelią laisvam heroino, LSD ir kitų narkotikų vartojimui“, – Seimo tribūnoje piktinosi M. Puidokas.

Jo teigimu, tokia iniciatyva ne tik neatgrasys jaunų žmonių nuo narkotikų vartojimo, tačiau ir „taps kvietimu nepergyventi dėl pasukimo į priklausomybės ir gyvenimo klystkelius“.

M. Puidokas teigė, kad įstatymai turėtų būti labiau nukreipti į priklausomybių gydymą, o šį M. Danielės projektą jis įvardijo kaip galintį atverti kelią piktnaudžiavimui bei melavimui dėl narkotikų turėjimo tikslų.

„Tą padarius, jaunimui nusiųsime klaidingą signalą ir narkotikų vartojimas taps norma“, – sakė Seimo narys.

Algirdas Stončaitis

Gentvilas: bausmė turi būti, tačiau ne pagal Baudžiamąjį kodeksą

Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas teigė nepateisinantis narkotinių medžiagų vartojimo, tačiau suprantantis, kokia didelė problema tai yra priklausomų žmonių šeimoms.

„Sutinku, kad turi būti bausmė už psichotropinių medžiagų vartojimą, tačiau niekaip nesutinku, kad ta bausmė būtų baudžiamoji atsakomybė“, – teigė politikas.

Jis priminė, kad už mažo kiekio narkotinių medžiagų vartojimą iki pat 2017 m. buvo taikoma administracinė atsakomybė.

„Kur baudžiamoji atsakomybė įvesta, vartojimo skaičius didėja, kur baudžiamosios atsakomybės nėra – laipsniškai mažėja, taikant kitas priemones“, – sakė E. Gentvilas.

Politikas pabrėžė, kad projekto siekis nėra mažo kiekio narkotinių medžiagų legalizavimas, tačiau už tai, pasak liberalo, turi būti adekvati bausmė.

E. Gentvilas taip pat pasakojo, kad frakcija yra susitikusi su ekspertais ir Sveikatos apsaugos ministerijai pateikusi pasiūlymus dėl priklausomybių prevencijos.

„Mano žiniomis, kitais metais 3 mln. eurų papildomai atkeliauja šių problemų sprendimui. Negalime palikti vien tik dekriminalizuodami, bet turime galvoti apie tai, kaip užsiimti tų žmonių gydymu, perspėjimu gelbėjimu“, – sakė liberalas.

Stončaitis: viskas prasideda nuo pirmo karto

Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ narys Algirdas Stonačaitis teigė, kad sprendimai turi būti priimti po ilgų diskusijų.

„Aš manau, kad bent jau šiuo metu tai yra narkotikų politika narkotikų vartojimui“, – į M. Danielės kalbą, kad valdantieji kuria narkotikų politiką, sureagavo A. Stončaitis.

Jis kėlė klausimą, ar tie, kurie palaiko projektą, girdi kitą pusę – tėvus, artimuosius ir pačius vartojančius narkotines medžiagas žmones.

Mindaugas Puidokas

„Nepamirškime, viskas visada prasideda nuo pirmo karto. Visos istorijos, žmogaus ir šeimos tragedijos prasidėjo nuo pirmo dūrio. O mes kalbame, pagalvokime, apie prieinamumą“, – teigė A. Stončaitis.

Parlamentaro nuomone, projektas nesiūlo normalios pagalbos priklausomybę turintiems žmonėms.

„Patikėkite, aš galiu kalbėti šia tema, mane ji labai jaudina, kadangi aš Nepriklausomoje Lietuvoje, policijoje buvau pirmasis šalyje Kovos su narkomanija padalinio vadovas“, – sakė Seimo narys.

Jis teigė, kad narkotikų platintojai, naudodamiesi tokiomis nuostatomis, visada pasirūpintų prie savęs turėti tik mažas narkotinių medžiagų dozes.

Siūlo neskubėti: ieškokime kompromiso

Socialdemokratas Kęstutis Vilkauskas savo kalboje sakė, kad policija, jei projektui bus pritarta, bus apkrauta papildomai, nes privalės kiekvieną kartą nustatyti narkotinių medžiagų kiekį.

„Aš pats labai puikiai suprantu, kaip gali žinia, nors ir netiesioginė – mes kalbame apie projektą, kuris sumažintų baudžiamosios atsakomybės naštą, – bet pagalvokime, kokį signalą siunčiame švietimo sistemai“, – kalbėjo K. Vilkauskas.

Jo teigimu, savivaldybėse neveikia prevencinės programos, nes tam tiesiog nėra pasiruošta.

„Toks projektas, koks dabar yra, tikrai negali būti svarstomas ir už tai balsuojama. Mes už tai, kad būtų tobulinama“, – sakė parlamentaras.

Jam antrino ir Lietuvos regionų frakcijos narys Petras Gražulis, ragindamas įvertinti visus argumentus.

„Neskubėkime. Šiandien nepriimkime, mes turime gerą valią. Įsiklausykime į žmogų, kuris turi milžinišką patirtį, į Algirdą Stončaitį“, – siūlė politikas.

Jis teigė, kad įstatymas turi būti subalansuotas ir priimtas be priešpriešos.

„Ieškokime kompromiso“, – akcentavo P. Gražulis.

Po pasiūlymų pritarta, kad už pirmą nusižengimą vartojant mažo kiekio narkotines medžiagas būtų numatyti baudų dydžiai nuo 50 iki 250 eurų, o už pakartotinį nusižengimą – nuo 200 iki 350 eurų. Už medžiagų disponavimą numatyta 50-350 eurų bauda. Už pakartotinį tokį nusižengimą – bauda nuo 300 iki 500 eurų.

Seimui pritarus dekriminalizacijos projektui, dėl jo bus balsuojama dar kartą priėmimo stadijoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (638)