Ministrė pirmininkė, komentuodama minėtą iniciatyvą, priminė, kad Baudžiamojo kodekso nuostatos už tokius nusižengimus buvo įvestos prieš kelis metus

„Mes vargiai galime pasakyti, kad baudžiamosios atsakomybės atsiradimas kažkaip lemtingai pakeitė situaciją ir ją pagerino“, – žurnalistams Seime ketvirtadienį sakė I. Šimonytė.

Ji pažymėjo pirmiausia tikinti prevencija bei efektyvia pagalba priklausomybę turintiems žmonėms.

„Vyriausybė jau dabar yra įtraukusi į ateinančių metų biudžeto įstatymo projektą papildomas lėšas šiems tikslams. Jei Seimas priimtų tokį sprendimą ir gražintų administracinę atsakomybę už tokio pobūdžio nusižengimus, manau, kad tinkamai išplėtus tiek prevencijos ir gydymo, tiek reabilitacijos paslaugas, tikrai galima pasiekti geresnių rezultatų. Tą liudija ir kitų valstybių patirtis“, – teigė premjerė.


I. Šimonytės teigimu, Vyriausybė numačiusi tam lėšų skirti beveik 1 mln. eurų, tačiau būtų nusiteikusi skirti ir papildomai, jei būtų matoma, kaip galima dar efektyviau jas išnaudoti.

Oponuojantys projektui teigia, kad valdančioji dauguma formuoja požiūrį į narkotikus kaip į pramogą. Tai, pasak I. Šimonytės, yra manipuliavimas žodžiais.

„Dėl to man labai gaila ir ne pirmą kartą. Ne vieną kartą Seimo salėje skambėjo žodis „legalizacija', nors niekas nekalba apie jokį legalizavimą. Kalbame apie baudžiamosios atsakomybės pakeitimą administracine atsakomybe. Aš noriu priminti, kad tokia tvarka galiojo iki, atrodo, 2018 metų“, – sakė premjerė.

Landsbergis projektą palaiko: esu įtikintas ir tai svarbus klausimas koalicijos partneriams

Projektui palaikymą taip pat išreiškė konservatorių lyderis G. Landsbergis.

„Aš ketinu palaikyti ir dėl to, kad tai yra svarbus klausimas mūsų koalicijos partneriams – tai yra jų programinė nuostatą, į kurią jie deda daug pastangų, jog ją įgyvendintų. Manau, kad tai reikia girdėti“, – komentavo politikas.

Be to, kaip sakė G. Landsbergis, jis yra įtikintas kolegų argumentais.

„Mes grąžintume tai į 2017 metų situaciją, tai nuogąstavimas, kad situacija dabar iš esmės pablogėtų, turi kontrargumentą – jei situacija po 2017 metų, perkėlus nuostatas į Baudžiamąjį kodeksą, iš esmės prastėjo, o ne taisėsi, tai reiškia, kad nelabai suveikė tos nuostatos, kurias dabar yra ketinama atitaisyti“, – teigė G. Landsbergis.

Gabrielius Landsbergis

„Aš tikiuosi, kad frakcijoje taip pat bus nemažas palaikymas“, – teigė jis.

Politikas neslėpė, kad frakcijoje buvo nemažai diskusijų dėl projekte numatytų baudų.

„Aš manau, kad jas bus galima palaikyti“, – sakė G. Landsbergis.


Veryga nepalaiko: saugiklių dėl priklausomybės gydymo ir konsultacijų projekte nėra

Visgi opozicijos atstovas, „valstiečių“ frakcijos narys Aurelijus Veryga teigė, kad nepalaikys dekriminalizacijos projekto.

„Nepalaikysiu ir manau, kad tas sprendimas, kuris dabar siūlomas, yra netinkamas. Mes esame kalbėję su kolegomis, kurie teikia šį siūlymą, kad reikia numatyti saugiklius bei priemones, kad žmonės, kurie susiduria su psichoaktyviomis medžiagomis, tie, kurie turi priklausomybę, kreiptis dėl gydymo, tie, kas jos neturi, galbūt psichologinių konsultacijų, bet nieko to nėra“, – komentavo A. Veryga.

Jo neįtikina projekto autorių teiginiai, kad nukreipimas gydytis įstatyme yra numatytas.

„Pati baudžiamoji atsakomybė pirmais atvejais realiai ir nėra pritaikoma – niekas nesodina į kalėjimus už vienkartinius pabandymus“, – sakė politikas.


A. Veryga, priešingai nei projekto autorė Morgana Danielė, teigia, kad galutiniame projekte numatytos baudos už minėtus nusižengimus galėtų būti ir didesnės.

Parlamentarės M. Danielės inicijuotomis pataisomis siūloma bausmes už mažą narkotinių medžiagų kiekį be tikslo platinti iš Baudžiamojo kodekso perkelti į Administracinių nusižengimų kodeksą.

Projekte už pirmą nusižengimą disponuojant mažo kiekio narkotinėmis medžiagomis numatyta įspėjimas arba baudų dydžiai nuo 30 iki 250 eurų, o už pakartotinį nusižengimą – nuo 250 iki 400 eurų. Už medžiagų vartojimą be gydytojo paskyrimo numatomas įspėjimas arba 30-200 eurų bauda. Už pakartotinį tokį nusižengimą – bauda nuo 200 iki 300 eurų.

Praėjusių metų gruodė už šias pataisas po pateikimo balsavo 57 parlamentarai, prieš buvo 24, susilaikė – 20. Jei Seimas dekriminalizacijos projektui ketvirtadienį pritars, dėl jo bus balsuojama dar kartą priėmimo stadijoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (237)