Prezidento vyriausioji patarėja Irena Segalovičienė, komentuodama diskusijas sukėlusį G. Nausėdos apsilankymą Rietavo savivaldybėje esančiame restorane, tvirtina, kad negalima atstumti ar rikiuoti žmonių vien pagal jų anksčiau dėstytas mintis. Jos teigimu, tai yra pavojinga. Maža to, leidžia suprasti patarėja, tai, kad restorano atstovai kurį laiką aršiai pasisakė prieš galimybių pasą, yra pateisinama, mat pati Vyriausybė kurį laiką svarstė su šiuo dokumentu sieti „drakoniškus“ ribojimus.

„Nemato klaidos. Mes negalime žmonių atstumti ir daryti išankstinės atrankos, sprendžiant apie tai, ką ir kaip jie kalbėjo įvairiausiais klausimais. Turėkime omenyje, kad rugpjūčio mėnesį, kada buvo pristatomi galimybių paso ribojimai, tikrai jie buvo labai drakoniški: draudimas naudotis viešuoju transportu, patekti pas šeimos gydytoją. Be jokios abejonės, žmonės turėjo savo nuomonę šiuo klausimu. Šie sprendimai buvo atšaukti ir dabar mes matome tikrai logišką galimybių paso galiojimą – kai jo nereikia bazinių paslaugų užtikrinimui“, – LRT radijui ketvirtadienį sakė prezidento vyriausioji patarėja Irena Segalovičienė.

Todėl, aiškino patarėja, dėl apsilankymo restorane „Pasaulio pakrašty“ prezidentą kritikavę ir svarstę, ar tokiu būdu šalies vadovas nebando žaisti dvigubo žaidimo, nėra teisūs.

„Visų pirma Lietuvos žmonės ir jų sveikata ir gerovė nėra žaidimas. Visi, kurie bando žaisti ir grupuoti žmones į skirtingas žaidėjų stovyklas – mes ir jie – labai kenkia Lietuvai. Prezidentas yra prieš tokią retoriką ir tokią politiką“, – teigė patarėja.

I. Segalovičienė pažymėjo, kad viešojoje erdvėje dėmesio susilaukęs restoranas prezidento apsilankymo metu laikėsi visų taisyklių, kurios buvo numatytos pandemijos sukeltos krizės metu.

„Restoranas veikė pagal visus teisės aktuose numatytus pandemijos valdymo reikalavimus. Ten dirbantys žmonės, kurie yra pasiskiepiję arba persirgę, turi galimybių pasus. Deja, bet jie buvo viešai išvadinti antivakseriais“, – teigė ji, pridurdama, kad tokie restoranui tekę epitetai yra ne kas kita, kaip atstūmimo taktika.

„Prezidento nuomone, tai yra atstūmimo taktika, o tokia taktika savo piliečių atžvilgiu yra labai pavojinga ir niekada nebus veiksminga. Mes turime tai suvokti“, – teigė patarėja.

„Galiu tik pakartoti nuoseklią prezidento poziciją, kad vakcinacija yra pagrindinė pandemijos įveikimo ir efektyviausia žmonių apsaugos nuo koronaviruso priemonė. Tačiau vakcinacijos skatinimas turi būti paremtas ne pasmerkimo ar priešpriešos politika, o kalbėjimu ir girdėjimu, ir bendradarbiavimo su visuomene pagrindais. Nė vienas žmogus neturi būti atstumtas ir pamirštas“, – pridūrė I. Segalovičienė.

Ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė mano, kad toks šalies vadovo apsilankymas gal ir nepakeitė jau nusprendusių pasiskiepyti žmonių nuomonės, tačiau sustiprino įsitikimus tų, kurie jau prieš tai abejojo vakcinacijos nauda.

„Turbūt, kad žmonėms, kurie abejoja ar nelinkę įsiklausyti, ar galvoja, kad čia yra didelis sąmokslas ir kažkas panašaus, tai jiems tai gal pridėjo papildomą argumentą. Kad tai kažkaip fataliai lėmė, jog kažkas ėjo skiepytis ir apsisuko ant kulno, grįžo tą pačią minutę, tai turbūt kad ne, bet manau, kad žmonėms, kurie apskritai nepasitiki visa situacija, susijusia su pandemija, mano, kad čia Vyriausybė perdeda, nėra taip blogai, turi kažkokių interesų ragindama žmones skiepytis, tai gal tiems žmonėms tą jų įsitikinimą pastiprino“, – antradienį Lrytas.tv laidai „Ne spaudai“ sakė I. Šimonytė.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (625)