Pasak kontrolierės, esminis pokytis yra tai, kad su šeimos su vaikais apgyvendintos geresnėmis sąlygomis, vaikams pradėtos teikti švietimo paslaugos.

E. Žiobienė bei Seimo kontrolieriaus įstaigos vadovas Augustinas Normantas trečiadienį migrantų gyvenimo sąlygas aptarė su opozicine Demokratų frakcija „Vardan Lietuvos“.

„Šiandien situacija gerokai geresnė ta prasme, kad vaikai pagaliau atvažiavo į stovyklas, kur jiems organizuojamos paslaugos. Vaikai apgyvendinti su šeimomis, Rukloje Pabradėje, Medininkuose ir šalia esančios Pasieniečių mokyklos bendrabutyje, vaikams nuo spalio pradžios pradėtos teikti švietimo paslaugos, vaikai keliauja į mokyklą, man teko matyti Rukloje, kaip šeima išruošia vaikus į mokyklą, vaikai noriai eina“, – po frakcijos posėdžio žurnalistams sakė E. Žiobienė.

Parlamentarus vaiko teisių apsaugos kontrolierė ragino sudaryti sąlygas vaikams išeiti iš už stovyklos ribų, nes, jos žodžiais, „nei vienam vaikui nėra tinkamos sąlygos augti už tvoros“.

„Manome, kad svarbiausias dalykas – organizuoti vaikams veiklas išeiti už tvoros“, – sakė kontrolierė.

Vaiko teisių apsaugos kontrolierės pateiktais duomenimis, šiuo metu šalyje yra 688 neteisėtai sieną kirtusių migrantų vaikai, t. y. pilnametystės nesulaukę asmenys.

Seimo kontrolierių įstaigos vadovas A. Normantas spalio pradžioje pateikė ataskaitą, kurioje teigiama, kad neteisėtai sieną kirtusių migrantų sulaikymo sąlygos prilygo nežmoniškam elgesiui.

Ataskaitoje teigiama, kad buvo tinkamai neužtikrinamos prieglobsčio prašytojų teisės į higieną, oro sąlygas atitinkančius rūbus, apavą, teisę į asmens privatumą ir prilygo draudžiamam nežmoniškam ar žeminančiam žmogaus orumą elgesiui.

Tokią ataskaitą Seimui kontrolierius pateikė įvertinęs žmogaus teises užsieniečių laikino apgyvendinimo vietose.

Vidaus reikalų ministerija reaguodama į atskaitą paskelbė poziciją, kad Seimo kontrolieriaus pateikta informacija apie migrantų apgyvendinimo sąlygas yra pasenusi.

Į šalį šiemet per pasienį su Baltarusija pateko beveik 4,2 tūkst. neteisėtų migrantų, dauguma jų – irakiečiai.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (80)