Šio projekto tikslas – sukurti teisines prielaidas, kurių iki šiol Lietuvoje nebuvo, ir atlyginti žalą, kurią lemia sunkius padarinius sukėlusios nepageidaujamos reakcijos į vakcinas. Jei įstatymas bus priimtas Seime, žalos atlyginimo dydis priklausys nuo atvejo sudėtingumo ir bus nustatinėjamas individualiai, kaip kad yra ir kitais žalos, patirtos gydymo metu, atlyginimo atvejais.

Regionų frakcijos atstovas Remigijus Žemaitaitis trečiadienį komiteto prašė neprašyti Vyriausybės išlaidos dėl valstiečių pasiūlyto Pacientų teisių ir žalos sveikatai atlyginimo įstatymo pakeitimo projekto.

„Tikrai siūlau, kuo greičiau balsuojam, pritariam ir važiuojam“, – ragino R. Žemaitaitis.

Jam prieštaravusi konservatorė Jurgita Sėjonienė teigė kategoriškai nesutinkanti su R. Žemaitaičio pozicija.

„Aš manau, kad Vyriausybės išvada yra tikrai reikalinga. Nes šiuo metu kaip atlyginama žala dėl asmens sveikatos priežiūros paslaugų, tai atlyginama iš fondų, į kurį moka sveikatos priežiūros įstaigos. Vakcinacija nėra sveikatos priežiūros įstaigų pareiga ir prievolė. Tai yra valstybės deleguota funkcija, todėl mes turime išsiaiškinti, kas tą žalą turi atlyginti“, – kalbėjo konservatorė J Sėjonienė.

Vienas iš pasiūlymo teikėjų, buvęs sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga tikino, jog ši diskusija prasidėjo dar prieš koronaviruso pandemiją. Ji, anot politiko, prasidėjo nuo vaikų vakcinavimo ir tėvų baimių, susijusių su šiuo klausimu.

„Norime sukurti pozityvią paskatą, kad žmonės pasitikėtų ir nesijaustų palikti“, – teigė A. Veryga.

Politikas teigė, jog jei šis klausimas bus atidėtas, teks užmiršti, kad „čia kovidui jokių sprendimų nebeturėsime“.

„Tai bus ilga diskusija, Vyriausybė turi, ką veikti“, – kalbėjo A. Veryga.

Tokios pačios nuomonė laikėsi ir LVŽS frakcijos atstovė Rimantė Šalaševičiūtė. Ji teigė, jog atrodo, kad priimtas sprendimas daryti nieko nedarant – „su Vyriausybės išvada mes čia nieko gero nepasieksime“.

Komitetui balsavus, buvo nuspręsta klausimo svarstyme daryti pertrauką ir kreiptis į Vyriausybę, prašyti jos išvados. Į tai Regionų frakcijos atstovas R. Žemaitaitis sureagavo itin emocionaliai.

„Va dabar šituo sprendimu, jūs gerbiami valdantieji, dar vieną vinį sau į grabą įsikalėte. Dar vieną riebią surūdijusią vinį įsikalėt sau į grabą“, – teigė politikas.

Jis priminė antradienį Seimo posėdžių salėje kalbėjusią socialinės apsaugos ir darbo ministrę Moniką Navickienę. Ji, pristatydama 100 eurų išmoką 75 metų ir vyresniems vakcinuotis nuo koronaviruso nusprendusiems asmenims, teigė, jog jau reikia imtis visų priemonių.

„Jūs dabar, valdantieji, jūs grįžtate į praeitų metų gruodžio mėnesį. Geriau duodat žmonėms po 100 eurų, vietoje to, kad sakytumėte – gerai, kainuos pusę milijoną, ar milijoną. Bet mielieji, skiepykitės. Turėsite problemų, kompensuosime, nereikės ginčų. Jūs viską padarėte šiandien vėl taip, kad tuos, kuriuos jūs vadinate antivakseriais, toliau eitų per visą Lietuvą ir feisbuke platintų nesąmoningas žinias“, – kalbėjo Seimo narys R. Žemaitaitis.

Komiteto pirmininkas Antanas Matulas ramino ir teigė, jog Vyriausybės išvados bus sulaukta greitai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (216)