Žiniasklaidoje jau ne kartą rašyta ir apie didėjančius neteisėtų migrantų skaičius Vokietijoje, ir apie Lietuvoje laisvai vaikštančius neteisėtus migrantus.

Naujienų portalas 15min.lt šią savaitę pranešė apie Lietuvos ir Baltarusijos pasienį kirtusius neteisėtus migrantus, kuriuos jau už keliolikos kilometrų nuo sienos sulaikė pasieniečiai.

Vidaus reikalų ministrė A. Bilotaitė trečiadienį surengtoje spaudos konferencijoje teigė, jog siena tikrai nėra kiaura kaip rėtis.

„Mūsų siena nėra kiaura kaip rėtis, ji saugoma, saugoma gerai. Žinoma, kad mums reikia fizinio barjero, jį reikia statyti skubiai, tai bus padaryta. Yra sprendimas, kad iki kitų metų rugsėjo mėnesio fizinis barjeras bus. Ir tai padės apsaugoti efektyviai tiek Lietuvos sieną, tiek ES išorės sieną“, – trečiadienį kalbėjo ministrė.

Vidaus reikalų ministrė A. Bilotaitė dėstė, jog Lietuvą palaiko kitos ES šalys.

„Kartais gal atrodo kitaip, kai pasižiūri tai, kas pateikiama kaip informacija. Bet ką aš pati pajutau ir išgirdau, kai praėjusią savaitę lankydamasi Liuksemburge, yra labai aiškus supratimas, kad mus visus, prieš ES yra vykdomas agresijos aktas. Rimtas agresijos aktas. Ir mes turime duoti atitinkamą atsaką. Nėra taip, kad mus smerktų, kritikuotų, aš išgirdau palaikančius žodžius“, – kalbėjo ministrė.

A. Bilotaitė teigė išgirdusi, jog Lietuva pavyzdingai tvarkosi su neteisėtų migrantų krize.

„Kad tai galima daryti skaidriai ir atvirai. Šie žodžiai mus įkvepia kaip šalį, kaip VRM eiti toliau ir saugoti sieną, tęsti misiją, kuri yra labai svarbi“, – kalbėjo A. Bilotaitė.

Ministrė spaudos konferencijoje teigė, jog jos pačios reputacija „stovi ant to, kaip bus apsaugota Lietuvos siena“.

„Toks lūkestis yra ne tik iš Lietuvos žmonių, bet ir iš ES. Mes stengiamės tai daryti maksimaliai gerai“, – žurnalistams kalbėjo ministrė.

A. Bilotaitė teigė, jog yra žinoma, jog Baltarusijos režimas ieško „naujų būdų ir priemonių daryti dar didesnį spaudimą“.

„Tai yra ir supaprastinta vizų išdavimo tvarka, oro uostai taip pat atveriami nauji. Ne tik į Minską galima atvykti, bet ir į kitus oro uostus. Ir tai yra tik pavyzdys, kad Baltarusijos režimas labai intensyviai siekė, kaip dar paspausti mus visus. Bet mes tikrai nepasiduosime ir darysime viską, kad mūsų sienos būtų apsaugotos“, – trečiadienį sakė vidaus reikalų ministrė A. Bilotaitė.

„Šaudo gyvais šoviniais“

Europos sienų ir pakrančių apsaugos agentūros „Frontex“ vadovas Fabrice'as Leggeri sako, kad agentūra Lietuvoje fiksavo keliasdešimt pažeidimų prieš migrantus.

Apie tai trečiadienį pranešė naujienų portalas „EUobserver“.

Vidaus reikalų ministrė A. Bilotaitė teigė, jog „Frontex“ misija greitu metu pasitrauks iš Lietuvos.

„Mano žiniomis, jau ir taip visa „Frontex“ misija jau ėjo į pabaigą. Tikrai mes vertiname tą pagalbą, pati praėjusią savaitę turėjau pokalbį su „Frontex“ vadovu apie situaciją. Ir ta problema, kuri yra keliama, mano pačios taip pat, yra tai, kad ES teisė, migracijos politika neatitinka šių dienų realijų, kai yra vykdoma tokio pobūdžio ataka prieš Lietuvą ir ES. Kai gyvi žmonės yra naudojami kaip ginklas prieš Lietuvą ir ES šaudo gyvais žmonėmis. Tą visi puikiai supranta. Ir mūsų, europinis teisinis reglamentavimas šiai dienai neleidžia mums imtis tų priemonių ir tų įrankių, kad apsisaugoti, apsaugoti ES“, – kalbėjo vidaus reikalų ministrė.

A. Bilotaitė sakė suprantanti, kad ES mechanizmas nesisuka „labai sparčiai“. Ji teigė, jog Lietuva ir toliau stengsis, kad pokyčiai būtų priimti.

„Ir kad tokių diskusijų, abejonių, ar tai yra legalu, teisėta, nebeliktų“, – teigė vidaus reikalų ministrė.

Keičia strategiją

VSAT atstovas Giedrius Mišutis trečiadienį informavo, jog anksčiau skelbtos konkrečios vietos, kuriose neteisėti migrantai buvo apsunkti, toliau skelbiamos nebebus.

„Užkardos nebuvo nurodomos, tik rajonai. Paskutinėmis dienomis situacija tampa sudėtingesnė. Kaimyninės šalies pareigūnai, neabejotina, taip pat vertina visą viešai matomą informaciją, taip pat ir tą kuri signalizuoja apie VSAT dėmesį ir veiksmus tam tikruose konkrečiuose rajonuose, kur Lietuvos pareigūnai neįleidžia daugiausia migrantų, o tam, savaime aišku, reikia ir daugiau VSAT pajėgų. Pagal tai gretimos valstybės pareigūnams atsiranda galimybės koreguoti savo veiksmus, taip apsunkinant ir VSAT darbą konkrečiuose rajonuose.

Migrantų skaičius tam tikrais laikotarpiais padidėja tai vienoje, tai kitoje vietoje prie 678 km ilgio sienos ir tai, manome, nėra atsitiktinumas. Praktiškai prie visos sienos nėra vietovių, kur jie šios migrantų krizės metu nebūtų pasirodę. Todėl tas tikslių vietų nekonkretizavimas, manome, bent šiuo metu yra tikslingas“, – teigė G. Mišutis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (607)