Frankfurto prie Oderio mieste vokiečių policijai darbo daug, juk šis miestas yra prie pat sienos su Lenkija. Policija tikrina įtartinus automobilius ir praeivius gatvėse, ir vėl sėkmė – nelegalūs migrantai. Sieną šie įsigudrina kirsti pėsčiomis, sunkvežimiais, atrieda ir taksi automobiliais.

„Tai mums jau tapo kasdienybe, stebime viską, taip pat ir mažas grupes. Trys vyrai nėra įprasta“, – kalbėjo Vokietijos policijos atstovas Jensas Schrobanski.

Vokietijos policijos nuovada dabar jau primena palapinių miestelį. Policija čia tikrina migrantų pasus, jei tik šie juos turi, paima pirštų atspaudus. Kur migrantus perkelti, galvosūkis. O kai kurie neteisėti migrantai užsikrėtę koronavirusu, karantinuoti juos tenka perpildytoje stovykloje.

Branderburgo žemės ministras neslepia, kad yra įsiutęs.

„Mums tenka atlaikyti dirbtinai sukurtą ir organizuotą migrantų bangą. Ją sukėlęs asmuo sėdi Minske, Baltarusijoje. Tai Aliaksandras Lukašenka, šis diktatorius bando šantažuoti ES migrantais lyg ginklu dėl sankcijų“, – kalbėjo Branderburgo vidaus reikalų ministras Michaelis Stübgenas.

Ir spaudimas tik auga. Viename priėmimo centre vien per pirmą spalio savaitę nelegalių migrantų pakliuvo 800.

„Daugiausia irakiečių, iraniečių, afganų, sirų, bet kažkiek yra ir iš Afrikos šalių“, – teigė migrantų centro vadovas Olafas Jansenas.

Vokiečių pareigūnai sako: kadangi didžioji dauguma atkeliavo per Baltarusiją, už jos ir slypi sistema.

Tarptautiniai kontrabandininkai atveža žmones iš krizių zonų į Minską ir iš ten jie keliauja per Lenkiją į Vokietiją.

„Pasakysiu nuoširdžiai, mane erzina, kaip vangiai Europos Komisija rūpinasi šiuo klausimu“, – kalbėjo M. Stübgenas.

Lenkija iš dalies apsaugojo savo sienas spygliuota viela. Tačiau vis dar yra spragų, prieš kelias dienas užregistruota per tūkstantį bandymų neteisėtai kirsti Lenkijos ir Baltarusijos sieną.

„Iš Libano – į Dubajų, tada – į Baltarusiją, 7 dienas buvome miškuose be maisto“, – pasakojo migrantas Mohamedas iš Sirijos.

Pasak vokiečių teisėsaugos, kol kas nepanašu, kad šis migrantų srautas iš rytų greitai mažėtų.