Švietimo įstaigoje paskelbus karantiną tėvai, įtėviai, budintys globotojai ar seneliai gali gauti nedarbingumo pažymėjimą vaiko iki 8 metų amžiaus priežiūrai. Karantinas gali būti skelbiamas ne trumpesniam kaip septynių dienų ir ne ilgesniam kaip 14 dienų laikotarpiui.

Iki šiol, esant paskelbtai gripo epidemijai savivaldybėje, infekcijų plitimą ribojantis režimas ugdymo įstaigose ar ugdymo įstaigų dalyje buvo skelbiamas pasiekus tam tikrą sergamumo gripu ir peršalimo ligomis lygį. Naujoje tvarkoje kriterijai nustatyti vertinant tiek COVID-19 ligos, tiek gripo ir peršalimo ligų situaciją.

Kai pranešė Sveikatos apsaugos ministerija (SAM), jei situacija ugdymo įstaigoje atitiks nustatytus kriterijus, IPRR galės skelbti ugdymo įstaigos vadovas. Galimybė skelbti karantiną išliks ir kitais atvejais, jei ugdymo įstaigos prašymu tam pritars Nacionalinis visuomenės sveikatos centras.

Karantiną ugdymo įstaigos arba srauto lygmeniu bus galima skelbti, jei daugiau kaip 20 proc. mokinių ugdymo įstaigoje arba atskirame sraute būtų nustatomas teigiamas greitojo antigeno testo dėl COVID-19 ligos rezultatas, arba patvirtinama COVID-19 liga, arba pasireiškė karščiavimas, kosulys, pasunkėjęs kvėpavimas ir t. t.

Taip pat karantinas galėtų būti skelbiamas, kai tokie atvejai būtų nustatomi ne mažiau kaip dviejuose trečdaliuose klasių ar grupių ugdymo įstaigoje arba atskirame sraute.

Klasės ar grupės lygmeniu karantiną bus galima skelbti, kai koronaviruso infekcija patvirtinama 5 ir daugiau mokinių ar bent trečdaliui klasės ar grupės mokinių nustatomas teigiamas savikontrolės greitojo antigeno testo dėl COVID-19 ligos rezultatas.