Bakas: ataskaita atitinka tai, kas buvo ir yra Lietuvoje

Seimo Žmogaus teisių komiteto narys Vytautas Bakas antradienį laidoje „Iš esmės“ sakė, kad seniai laukė tokios ataskaitos, kurioje žmogaus teisių sargai įvertintų migrantų sąlygas.

„Aš su ja susipažinau ir gana įdėmiai – mano nuomone, ji visiškai atitinka tai, kas buvo ir yra Lietuvoje“, – teigė V. Bakas.

Jis pasakojo, kad nuo liepos mėnesio pats kartus lankėsi migrantų apgyvendinimo vietose ir matė vaikus balose bei permirkusias palapines.

„Aš mačiau šeimas, kur, pavyzdžiui, su šešerių-penkerių metų vaikais sako, jog dvi savaites neturėjo dušo, nes šimtui žmonių yra 200 litrų boileris. Net ne dušo, išsiprausti elementariai. Maisto sausi daviniai, žmonės negaudavo karšto maisto – čia yra faktas“, – tvirtino politikas.

Jis teigė sutinkantis su tais, kurie sako, kad kontrolierius ataskaitą galėjo pateikti anksčiau, nes taip būtų buvę galima išvengti klaidų.

„Reikėtų suprasti, kad Lietuvos išorės siena yra ne tik fizinė siena, kurią mes saugome. Tai yra tam tikra Vakarų vertybių sieną ir tai, kad mes pamiršome, jog turime saugoti ir Vakarų vertybes, – tam iš esmės ir yra sukurta ta pati NATO bei ES – mes šioje vietoje neišlaikome“, – akcentavo V. Bakas.

Seimo nario nuomone, dėl tokių dalykų Lietuvai gali dar ilgai tekti gintis teismuose bei, neigiant esamas problemas, įsisukti į dar gilesnę krizę.

Dumbliauskas ragina nepamiršti konteksto

Mykolo Romerio universiteto politologas dr. Vytautas Dumbliauskas laikėsi kitokios nuomonės.

„Aš manau, kad po dešimt metų, jei mes būsime toliau atakuojami pabėgėliais, tai tos problemos gal nebus, nes Lietuvos valstybės gali nebūti. Man net liūdna pagalvojus – 50 km. nuo Vilniaus į Rytų pusę prasideda teritorija, kuri tęsiasi per vizą Aziją, kur žmonių teisės negerbiamos ir jie iš mūsų juokiasi“, – teigė ekspertas.

Jo teigimu, vertinant neteisėtos migracijos krizę reikia nepamiršti politinio konteksto.

„Reikia suvokti, kad keičiasi tikrovė, o mes toje besikeičiančioje tikrovėje taikome senas taisykles. Pabėgėlių konvencija seniai parašyta, ES migracijos politika kalba, kad reikėtų ją keisti“, – pabrėžė V. Dumbliauskas.

„Prasideda karas ir tas karas plėsis bei tęsis. Tai reikia visame tame kontekste suvokti“, – teigė laidos dalyvis.

Lašas: reikia kalbėti apie problemas

KTU Socialinių, humanitarinių mokslų ir menų fakulteto dekanas Dr. Ainius Lašas sakė, kad tiesa kare visada yra pirma auka.

„Pirma auka kare yra tiesa. Čia mes tą ir girdime – patylėkime, nesakykime, kas realiai vyksta, nes koks nors Lukašenka prieš mus kažką panaudos. Tegul naudoja ką jis nori – ar jis mums autoritetas? Ar mes juo sekame, ar jis mums pavyzdys? Nejuokaukime, ką ten Lukašenka sako.

Ką, mes dabar kiekvieną žodį klausysime, ką jis sako? Mes esame suaugę žmonės, ne vaikų darželis, neatsakingi jokiam Lukašenkai“, – teigė A. Lašas.

Jo teigimu, jei esame Vakarų valstybė, reikia nebijoti pripažinti klaidas, jas įvardinti ir apie tai kalbėti.

Visą laidą „Iš esmės“ siūlome žiūrėti per Delfi TV 19.15 val.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (477)