Socialdemokratas įsitikinęs, jog privalomi skiepai žmogaus teisių nepažeidžia. Jo nuomone, vakcinuotis privalėtų maisto industrijoje, sveikatos apsaugoje, ir daugelyje kitų sričių dirbantys asmenys, turintys užtikrinti žmonių ir maisto produktų saugumą.

„Jei negali skiepytis dėl sveikatos, turi žinoti, kad toje profesijoje darbuotis negalėsi. Turėsi pasirinkti kitą, papildomą profesiją. Atskiroms profesijoms yra labai griežti sanitariniai reikalavimai. (...) Tai nereiškia prievartos. Pavyzdžiui, privalomas techninis automobilių patikrinimas: tie, kurie vairuoja automobilius, žino, kad tai yra privaloma. Tuomet gali nevairuoti automobilio. Privalomas socialinis draudimas – vėlgi, privalomas. Gali nesidrausti, bet tuomet nesitikėk pensijos“, – samprotauja buvęs eurokomisaras.

Jis nurodo, kad privalomam skiepijimui taikomi reikalavimai turi būti aiškiai apibrėžti įstatymo, nes taip reikalauja Lietuvos Konstitucija. Pasak politiko, įstatymas apžvelgtų ir kompensacijos dėl galimų skiepo padarinių klausimą.

„Privalomas skiepijimas irgi turi savo medicinines indikacijas, sąlygas, galimybes nustatyti, kaip turi būti skiepijamą, kokios gali būti kompensacijos dėl skiepų reakcijų. (...) Privalomo vakcinavimo atžvilgiu taip pat turi būti nustatytas visas teisinis pagrindimas, kaip turi būti kompensuojama, jeigu įvyksta kokia nors alerginė reakcija. Įstatyme turi būti apie tai aptarta tiksliai ir aiškiai, nes kitaip bus „kiauras“ įstatymas“, – pastebi buvęs komisaras.

Politikas neabejoja, kad Seimas atsižvelgs į dabartinę epidemiologinę situaciją ir supras, kad tam tikrų darbuotojų privalomas skiepijimas – teisiškai skaidrus būdas, nuimsiantis daugybę įtampos ir „tuščių kalbų“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Dalintis
Nuomonės