Jo teigimu, ataskaita išaiškina, kad „Lietuvoje lyja ir net vasaros naktimis būna vėsoka“.

„Jeigu ieškosite ataskaitoje priežasčių, kodėl tie žmonės buvo įstumti į tokią padėtį ir kas ta Lukašenkos hibridinė ataka, tai nevarkite. Kontrolieriai šioje vietoje ir akli, ir kurti. Juk tai ne jų reikalas“, – ketvirtadienį vakare feisbuke rašė ministras.

A. Anušauskas rašė, kad Baltarusija organizuotai prie sienos atgabendavo po 300 žmonių, stumdavo juos į Lietuvos teritoriją, tuomet šalies pareigūnai ir įvairių institucijų darbuotojai skubiai stengėsi suorganizuoti ir migrantams pastatyti palapines, priimti juos pasienio užkardose, atiduoti net batus iš kariuomenės bei kitus daiktus iš rezervo.

Vis dėlto tada, pasak ministro, pareigūnai, be patarimų neuždaryti kelių į Lietuvą, gauna tokias rekomendacijas:

“-Organizuoti vegetarinį maitinimą

-užtikrinti savalaikį vaistų vartojimą

-aprūpinti psichologais, logopedais...

-sudaryti galimybę iš palapinių telefonu susisiekti su teisininkais

-išmokyti pasieniečius bendrauti užsienio kalbomis (spėju, kad pirmiausia kurdų)...

-kad būtų užtikrintos savalaikės vertimo žodžiu paslaugos...“, – vardijo A. Anušauskas.

Jo teigimu, niekas negali užginčyti tokių rekomendacijų.

„Ir čia tikrai neironizuoju, nes norėčiau, kad visais vaikais būtų pasirūpinta. Galėjo, žinoma, prieš pusmetį pasakyti – būtume pasiruošę. Reikia tai reikia.

Ataskaitą galės įsirėminti Lukašenkos hibridinės atakos organizatoriai, kurie tvarkingai išduoda vizas aerouoste, patogiai apgyvendina viešbučiuose, pasiūlo mokamas pavežimo paslaugas, net parūpina komufliaže užsimaskavusius gidus siūlančius patogiausius kelius pasienio turistams. Ir visa tai kainuoja. O pas mus va viskas nemokamai – savo noru ateina ten, kur šalta, drėgna, nepatogu... Tikra tiesa“, – pridūrė A. Anušauskas.

Ketvirtadienį išplatintoje naujausioje Seimo kontrolieriaus tarnybos ataskaitoje niūromis spalvomis nupiešiamas neteisėtų migrantų gyvenimas Lietuvoje.

Keliolika užsieniečių apgyvendinimo vietų nuo rugpjūčio pradžios iki maždaug rugsėjo mėnesio vidurio aplankę kontrolieriai ataskaitoje mini baisias gyvenimo sąlygas – nekokią apgyvendinimo vietų būklę, prastą maistą bei higieną, tvyrančią nežinomybę ir baimę. O kai kur, kaip konstatuota, senoliai, šeimos su vaikais ar nėščios moterys kelias savaites gyveno garažuose.

Ataskaitoje taip pat minimi kiti žmogaus teisių pažeidimai, tokie kaip teisinių bei sveikatos paslaugų prieinamumo neužtikrinimas, saugios aplinkos, atsižvelgiant į pažeidžiamų asmenų poreikius, nepritaikymas, skurdi buitis ir kita.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (280)