„Pas mus tikrai nėra jokių trukdžių. Mūsų žmonių nereikėjo pirkti už tą 100 eurų, visi sąmoningai pasiskiepijo ir pirma, ir antra doze. Visi įstaigos gyventojai ir darbuotojai yra pasiskiepiję, išskyrus tuos, kurie negali – tarkime yra persirgę, arba galbūt kažkokios kitos priežastys neleidžia“, – pasakojo Senjorų socialinės globos namų direktorius Vytautas Gricius.

Pasak įstaigos vadovo, trečia pastiprinamąją doze šių globos namų gyventojai dar tik pradedami skiepyti, tačiau irgi kol kas problemų nekyla.

„Trečia pastiprinamąja doze tik pradėjome skiepyti, mums atėjo pagal grafiką laikas, kada poliklinika skiepija. Mes dalį vakar paskiepijome – 60 gyventojų, kitus šiandien skiepijame. Dar turime 12 ir 13 dienas, dar dvi dienas skiepys, ir turime pabaigti visą tą procedūrą. Sudaryti sąrašai, nėra žmonių, kurie atsisakytų skiepytis“, – penktadienį sakė V. Gricius.

Globos namuose, kur gyventojų amžiaus vidurkis yra 87 metai, ne visi žmonės yra patys pajėgūs priimti sprendimą. Įstaigos vadovas pastebėjo, kad pasitaiko atvejų, kai artimųjų požiūris yra ne visai tinkamas.

„Mes bandome su skeptikais artimaisiais kalbėti. Pasiūlome prisiimti riziką tada jau ant savęs. Yra gi specialios formos, kad žmonės sutinka skiepytis, ir pasirašo. Mes siūlėme pasirašyti raštiškai, kad jie prisiima atsakomybę, jeigu artimasis numirs.

Yra žmonių, kurie patys už save jau negali priimti sprendimo. Pas mus tokių yra nemažai. Artimiesiems tada sakome, jeigu nesutinkate pasirašyti, tai rašykite, kad Jūs prisiimate atsakomybę, jeigu žmogus mirs nuo to. Kai pasiūlai pasirašyti tokį dokumentą, tada prapuola noras būti antivakseriu“, – pasakojo V. Gricius.

Mano, kad tas suveiktų ir kitiems nesiskiepijantiems

Globos namų vadovas yra skeptiškas dėl 100 eurų paskatinamosios išmokos vyresniems kaip 75 metų žmonėms.

„Ne piniguose esmė yra, sveikata yra brangiau už tą šimtą eurų“, – sakė V. Gricius.

Vadovas pasakojo kartais girdintis tokias kalbas: „ leiskite man ramiai numirti, aš noriu nesiskiepyti. Ko jūs rūpinatės mano sveikata?“.

„Yra toks vadinamas paciento valios išreiškimas. Tai antivakseriams sakau visada taip: „rašykite paciento valios išreiškimą, kad „jeigu aš susirgsiu, manęs negydykite, manęs nevežkite į greitąją, leiskite ramiai numirti“. Kai tokį dokumentą duotum pasirašyti antivakseriams, turbūt nei vienas nepasirašytų“, – spėjo V. Gricius.

Globos įstaigos nesiskundžia

Kad globos namams nekyla problemų dėl skiepijimo patvirtino ir Alzhaimerio globos ir slaugos įstaigų asociacijos vadovas Edmundas Jonynas-Koževnikovas.

„Dabar turbūt niekam nekyla problemų, nes vakcinų yra daugiau negu norinčių. (…) Globos namuose visa informacija yra iš Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos. Jie rūpinasi viskuo, todėl šitoje vietoje nežinomų klausimų nėra. Pirmas ir antras skiepas yra praėjęs labai gerai visuose Lietuvos globos namuose, o dėl trečio duomenų neturime dar“, – sakė pašnekovas.

Pastiprinančiąja doze senjorai gali skiepytis nuo rugsėjo

Nuo rugsėjo 7 dienos sustiprinančiąja trečia vakcinos doze kviečiama skiepytis dar daugiau visuomenės grupių, tarp jų – sveikatos sistemos, globos įstaigų, socialinės sistemos darbuotojai ir vyresni nei 65 metų amžiaus asmenys.

Sustiprinančiąja doze „Comirnaty“ (gam. „BionTech“ ir „Pfizer“) arba „Spikevax“ (gam. „Moderna“) vakcina taip pat skiepijami šie asmenys (neteikiant prioriteto):

– pacientai, kuriems teikiamos palaikomojo gydymo ir slaugos paslaugos;

– gydymo įstaigų darbuotojai, teikiantys arba dalyvaujantys teikiant asmens sveikatos priežiūros paslaugas, kiti gydymo įstaigų, išskyrus tų, kurių pagrindinė veikla nėra asmens sveikatos priežiūros paslaugų teikimas, darbuotojai;

– gydymo įstaigose praktiką atliekantys profesinio mokymo įstaigų mokiniai ir studentai, dalyvaujantys teikiant asmens sveikatos priežiūros paslaugas;

– darbuotojai, dirbantys mobiliuosiuose punktuose ir karščiavimo klinikose;

– savanoriai, gydymo įstaigose vykdantys savanorišką veiklą ne trumpiau kaip 16 val. per ne daugiau kaip 14 dienų iš eilės, ir kitų juridinių asmenų darbuotojai, gydymo įstaigose teikiantys valymo, maisto tiekimo ar kitas paslaugas ir turintys sąlytį su pacientais ar būnantys patalpose, kuriose jie lankosi;

– socialinių paslaugų įstaigų darbuotojai, seniūnijų socialiniai darbuotojai, budintys globotojai ir nuolat kartu su budinčiais globotojais gyvenantys asmenys, šeimynų dalyviai ir kartu šeimynoje dirbantys ar nuolat kartu su šeimynų dalyviais gyvenantys asmenys, socialinės globos įstaigų gyventojai, socialinės globos įstaigų veiklos kontrolę atliekantys specialistai, vykstantys į COVID-19 ligos židinius, Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos darbuotojai, tiesiogiai dirbantys ir (ar) besilankantys šeimose, neįgaliųjų asmeniniai asistentai, gestų kalbos vertėjai ir asmenys, socialinių paslaugų įstaigose vykdantys savanorišką veiklą ne trumpiau kaip 16 val. per ne daugiau kaip 14 dienų iš eilės, kitų juridinių asmenų darbuotojai, socialinių paslaugų įstaigose teikiantys valymo, maisto tiekimo ar kitas paslaugas ir turintys sąlytį su šių įstaigų gyventojais ar lankytojais ir (arba) būnantys patalpose, kuriose minėti gyventojai ar lankytojai lankosi;

– visuomenės sveikatos priežiūros įstaigų ir kitų įstaigų laboratorijų darbuotojai, atliekantys COVID-19 ligos tyrimus, įskaitant ėminių paėmimą;

– COVID-19 ligos atvejų ir protrūkių epidemiologinę diagnostiką atliekantys specialistai, vykstantys į COVID-19 ligos židinius;

– vaistinių darbuotojai;

– savivaldybės (ar jos paskirti) ir gydymo įstaigų vairuotojai, pervežantys asmenis, sergančius arba įtariamus, kad serga COVID-19 liga;

– vyresni nei 65 metų asmenys.
Sustiprinančiąja doze asmenys vakcinuojami ne anksčiau kaip po 180 dienų nuo antros dozės.
Norintys skiepytis minėtosioms grupėms priklausantys asmenys savo sustiprinančiai trečiajai vakcinos dozei gali registruotis per koronastop.lt arba skambindami Karštąja linija 1808.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (405)