„Apdovanosime po tris geriausias savivaldybes, kurios greičiausiai, bet ne vėliau kaip iki gruodžio 1 dienos, pasieks 90 arba 98 proc. rezultatą“, – sakė A. Dulkys.

Kiek savivaldybė konkrečiai galėtų gauti, A. Dulkys dar nežino, bet planuoja, kad premijos daugiausiai prie skiepijimo rezultato prisidėjusiems žmonėms skaičiuotųsi nuo šalies vidutinio darbo užmokesčio (VDU), kuris viršija 1,5 tūkst. eurų.

„Konkretiems žmonėms galėtų išmokėti iki 30 proc. VDU dydžio premijas. Jei savivaldybė pasiektų 98 proc., tada – iki 50 proc.“, – sakė A. Dulkys.

Cesiulis: pinigai už skiepus tik kenkia vakcinavimo procesui

Nors A. Dulkys piniginių prizų savivaldybėms dokumentu dar neįtvirtino, dalis jų jau dabar atsisako dalyvauti vakcinavimo lenktynėse. Pavyzdžiui, – Alytaus miestas.

„Visiškai nesąmonė, savivaldybė skiepija ne dėl kažkokių prizų arba laimėjimų, buvimo pirmoje ar antroje vietoje, žmonės, jei nori skiepytis, skiepijame. Šioje vietoje savivaldybė tikrai nedalyvaus“, – sakė Alytaus meras Nerijus Cesiulis.

Anot N. Cesiulio, pinigai už skiepus tik kenkia vakcinavimo procesui. Tą meras jau pastebėjo su pažadėta 100 eurų išmoka senjorams.

„Įsivaizduokite, jei visą laiką ėjo progresą, kad skiepijome vienodą kiekį, o dabar, išgirdę, kad bus, tai jie dabar laukia, ar tikrai duos. Šitoje vietoje, kai Lietuva raudonuoja arba juoduoja, ir mes turime didesnį užsikrėtimų skaičių, kai kas, tos pažeidžiamiausios grupės, laukia“, – sakė N. Cesiulis.

Geriausiai skiepyti sekasi Neringoje, blogiausiai – Šalčininkuose

Piniginę premiją jau yra užsitikrinusi Neringos savivaldybė. Joje skiepijimo rezultatas yra geriausias šalyje – 95 procentai. Nors Neringoje viso labo yra trys tūkstančiai gyventojų, iš kurių dalis ten net negyvena, o tik yra prisiregistravę.

Kitos dvi geriausiai skiepijančios savivaldybės – Akmenės ir Alytaus rajonai. Akmenės meras yra linkęs didinti išmokas ne savivaldai, o šeimos gydytojams.

„Geriausia paskata būtų vis dėl to gal didinti įkainį už tam tikros funkcijos – skiepo atlikimo skaičių (…). Tai būtų paskata, kuri būtų finansiškai ženklesnė“, – sakė Akmenės rajono meras Vitalijus Mitrofanovas.

Blogiausius skiepijimo rezultatus iki šiol pasiekęs Šalčininkų rajonas – vos 40 procentų. Vilniaus ir Klaipėdos rajonai perlipę tik 50 proc. barjerą.

Klaipėdos rajono meras Bronius Markauskas į pinigus savivaldai žiūri optimistiškai.

„Kadangi vis tik skiepijimosi tempas mūsų netenkina, tai manome, kad šita priemonė turėtų kažkiek prisidėti“, – sakė B. Markauskas.

Paskatos gyventojams apsimoka labiau

Panašu, kad senjorų skiepams Vyriausybė pasiruošusi neriboti pinigų. Ministrai jau pritarė vienkartinei 100 eurų išmokai pasiskiepijusiems nuo 75 metų gyventojams.

Be šito dar žada prizus savivaldybėms ir 15 eurų didesnes išmokas šeimos gydytojams.

„Arba skolintis ir dalinti finansų paskatas, kad jie vakcinuotųsi, arba skolintis ir dalinti finansų paskatas įmonėms, jeigu reikės įvedinėti griežtesnes priemones, – jeigu skaičiuotume tarp šitų abiejų blogų variantų, tai aišku, kad finansinės paskatos gyventojams valstybei apsimoka labiau, nes jų reikės mažiau“, – sakė ekonomistas Aleksandras Izgorodinas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (116)