„Bus toliau didesni skaičiai. Nes pagal dabartinius skaičius, palyginus dar su praėjusia savaite, augimas pagreitėjo. Ir mes jau turime ar 4 savivaldybės, kuriose buvo viršyti praėjusių metų rekordai. Manau, kad mes viršysime praėjusių metų rekordus šiais metais“, – prognozavo V. Zemlys–Balevičius.

Jis teigė, jog tai lemia viruso delta atmaina ir aktyvi visuomenės dalis, kuri priešinasi skiepams.

„Jie dabar ir serga. Viskas priklauso gi nuo mūsų žmonių elgsenos. Ir ruduo yra tas laikas, kai mes grįžtame į patalpas. (…) Nenuostabu, kad susirgimų skaičius didėja“, – laidoje sakė jis.

Duomenų mokslininko teigimu, vienintelis išėjimas iš epidemijos yra vakcinacija.

„Ir vakcinacijoje ta politika sužaidė taip, kad buvo skelbiamos dvi skirtingos žinutės – viena, kad reikia vakcinuotis, o antra, kad vakcinos yra pavojingos. Ir tada paprastam žmogui, kas lieka? Jis nesivakcinuoja. Čia nereikia ieškoti kažko kito, žvelgiant į kitas šalis. Pas mus yra tiesiog žemas vakcinacijos procentas ir jo užtenka, kad epidemija siautėtų“, – tvirtino laidos pašnekovas.

Jis kalbėjo, jog viena Lietuvos sėkmė tapo nesėkme – tinkamai susitvarkius su pandemija praėjusiose bangose, mažiau žmonių persirgo, tad ir imunizacijos procentas šiuo metu lieka mažas.

Portugalija skelbia, kad joje nebėra ką vakcinuoti. Joje vakcinacijos procesui vadovauja kariškis, ne politikas. V. Zemlys–Balevičius laidoje teigė, jog visos pandemijos valdymo proceso depolitizacija būtų labai padėjusi.

„Mums labiausiai nesiseka dėl to, kad epidemijos valdymas tapo politinis. (…) Mes klausome ekspertų, atiduodame specialiam centrui su komanda, kuri atsakinga už viską, o politikams raportuoja rezultatus. Lietuva to nėra“, – teigė V. Zemlys–Balevičius.

Laidos pašnekovas teigė, jog pandemijos valdymas šiuo metu yra gana chaotiškas. O ir tokio lygio autoriteto, kokį turi Portugalija, neturime.

Delfi primena, jog trečiadienį Statistikos departamentas pranešė apie 2,5 tūkst. naujų atvejų. Virš 2 tūkst. naujų atvejų buvo fiksuota ir ketvirtadienį.

Lietuvoje beliko vos keliolika savivaldybių, kurios dar nepatenka į juodą COVID-19 zoną.