Saulėtą popietę prezidentas Valdas Adamkus savo namų kieme Turniškėse žingsniuoja vienas. Prezidentas mielai gražiu oru pasivaikščiotų su ponia Alma, bet deja, jos sveikata to vis dar neleidžia.

„Ji nėra gulintis, prie lovos pririštas ligonis. Ji keliasi, stengiasi normaliai tvarkytis kiekvieną dieną, vaikšto po kambarį, žinoma, daug ilsisi. Ji negali išeiti į orą, o, pavyzdžiui, šiandien, gražiam orui esant, būtų galima pasivaikščioti. Šito, bijau, kad ji nepajėgtų padaryti“, – trečiadienį Turniškėse žurnalistams sakė V. Adamkus.

Apie pasivaikščiojimą po kiemą, kurį puoselėjo su Alma svajojantis V. Adamkus sako, kad po insulto jos sveikata taisosi, tačiau laikas, praleistas sanatorijoje Birštone, nedavė rezultatų, kokių tikėtasi.

„Nepasakyčiau, kad koks didelis pasikeitimas yra. Ta problema, su kuria ji bando atsigauti po buvusio insulto, vis dar egzistuoja. Esame su ta viltimi, kad darome viską, ką galime, kad ją pastatytume ant kojų“, – sakė prezidentas.

Kitų metų pradžioje 95 metų gimtadienį švęsianti A. Adamkienė vaikšto su vaikštyne arba kuo nors prisilaikydama. V. Adamkus skundžiasi nugaros skausmais, tačiau negalavimai nesutrukdė Adamkams pasiskiepyti trečia doze nuo koronaviruso.

„Nei po pirmo, nei po antro, nei po trečio jokio skirtumo nejaučiau. Taip, kad, jeigu kas nors bijo, jog kažkas gali atsitikti, bent pagal savo patirtį galiu pasakyti, kaip stipriai jaučiausi, taip ir jaučiuosi dabar“, – pasakojo V. Adamkus.

Prezidentas sako nesuprantantis žmonių, kurie bijo skiepo ir stengiasi jo išvengti. Anot V. Adamkaus, skiepytis – kiekvieno atsakomybė sau ir aplinkai.

„Atlikime tą pareigą apsaugodami save ir, svarbiausia, apsaugodami vieni kitus, kadangi aukos yra per daug didelės. 5 tūkst. mirusių Lietuvoje – siaubinga net pagalvoti, kad tiek aukų, tiek žmonių prarado gyvybę“, – apgailestavo V. Adamkus.

Koronaviruso iššūkius V. Adamkus aptarė ir su į svečius pakviesta Seimo pirmininke.

Valdas Adamkus ir Alma Adamkienė

„Su prezidentu turėjome šiltą, labai malonų pokalbį. Politikas, turintis tokią patirtį ir išmintį puikiai mato, žvelgdamas į vykstančius procesus, į tuos iššūkius, su kuriais susiduriame, ko labiausiai reikia. Tai ir kalbėjome apie tai, koks dabar svarbus yra sutelktas politikų veikimas kelių krizių akivaizdoje – pandemijos, migracijos“, – LNK komentavo Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

Po mažiau nei mėnesio greičiausiai į Adamkų namus belsis ir daugiau svečių – lapkričio 3 dieną bus prezidento 95-asis gimtadienis. Kaip jį švęs, V. Adamkus dar nesako, bet atskleidžia savo svajonę.

„Kad dar Aukščiausiasis suteiktų jėgų kuo ilgiau bendrauti su jumis visais. Esu laimingas, kad sveikatos dar turiu, stengiuosi būti dar pozityvus ir darbingas“, – sakė prezidentas.

V. Adamkus du-tris kartus per savaitę važiuoja dirbti į Prezidentūrą, kur turi kabinetą. Ten jis atsakinėja į laiškus. Jis džiaugiasi, kad yra nepamirštas ir reikalingas, nors prieš keletą mėnesių išskirtiniame interviu LNK sakė, kad jaučiasi vienišas.