„Pirmiausiai turime kalbėti apie „gaisrų gesinimą“ ir čia mes tikrai jau esame sulaukę tiek žmogiškųjų išteklių, tiek techninių priemonių, institucijų pasirengimo, greito NATO reagavimo. Taip, kad šie dalykai yra daromi ir įgyvendinami, mes tikrai jaučiame solidarumą iš ES pusės“, – po neformalaus EVT susitikimo Slovėnijoje trečiadienį sakė G. Nausėda.

Tačiau šalies vadovas tuo pačiu pabrėžė, kad ES migracijos ir prieglobsčio prašymų taisyklių pokyčiai yra reikalingi, kadangi per pastaruosius metus tarptautinė situacija pasikeitė.

„Žvelgiant į tolesnę ateitį, mes turime suprasti, kad tos prieglobsčio politikos, migracijos politikos gairės, kurias mes turime jau turbūt jau 6-7 metus, jos nebeatspindi šiandieninių realijų, neatspindi kai kurių valstybių sąmoningo noro destabilizuoti padėtį, naudojant žmones kaip įrankį“, – tvirtino jis.

Pasak prezidento, neįvertinus šių pokyčių reikalingumo bei nesiėmus atitinkamų veiksmų, šiuo aspektu Vakarai greičiausiai pralaimėtų prieš Aliaksandro Lukašenkos režimą.

„Baltarusijos režimas, įvertinęs, kad tai galėtų būti patogus būdas destabilizuoti padėtį kaimynystėje, ėmė naudoti šią priemonę ir tai yra akivaizdžiai hibridinė ataka ne tik prieš Lietuvą, bet ir Latviją ir Lenkiją. Mes turime tai vertinti, nes priešingu atveju mes negalėsime priimti tinkamų sprendimų, ir vien dėl to, kad neįvertinome šių pokyčių, pralaimėsime hibridines atakas prieš diktatoriškus režimus“, – mano G. Nausėda.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)