Lenkijos diplomatai Viduriniuose Rytuose ir Afrikos šalyse kalbasi su vietos žiniasklaida ir populiariausiais komunikacijos kanalais ragina žmones nebandyti nelegaliai patekti į ES per Baltarusiją, sakė Marcinas Przydaczas.

Keli migrantai, daugiausia iš Irako, neseniai mirė dėl išsekimo bandydami per miškingą ir pelkėtą rajoną patekti iš Baltarusijos į Lenkiją. Lenkų diplomatai taip pat kalbasi su migrantų kilmės šalių vyriausybės pareigūnais, informuoja juos ir ragina įspėti bei apsaugoti savo piliečius, sakė M. Przydaczas.

„Norime padėti šiems žmonėms, todėl [vykdome] diplomatinę veiklą šiose šalyse... ir įspėjame, kad jie gali tapti apgavystės aukomis“, – pridūrė jis.

ES narės Lenkija ir Lietuva pastaruoju metu patiria migracijos per jų sienas su Baltarusija spaudimą. Jos kaltina Baltarusijos vyriausybę siūlant nemokamas turistines vizas ir tyčia dezinformuojant žmones, kad jie gali rasti prieglobstį ES neteisėtai kirtę sienas į kaimynines šalis.

Teigdamos, kad Minskas taip keršija už Vakarų sankcijas, Lenkijos ir Lietuvos vyriausybės prie sienos su Baltarusija nusiuntė tūkstančius karių ir tiesia pjaunančios vielos užtvaras.

Humanitarinės organizacijos ir įtakinga Lenkijos Katalikų Bažnyčia kritikuoja vyriausybę dėl migrantų, tarp kurių yra šeimų su vaikais, apgręžimo.