Tarp mirusiųjų nuo COVID-19 buvo nepaskiepyta arba paskiepyta nepilnai 10 žmonių.

Praėjusią parą 2022 žmonės paskiepyti pirmąja vakcinos doze. Iš viso per parą paskiepyti 5937 žmonės.

Ligoninėse šiuo metu gydomi 1356 COVID-19 sergantys žmonės – per pusšimtį daugiau nei ankstesnę parą, 121 iš jų – reanimacijoje.

Šalyje praėjusią parą atlikta 17,2 tūkst. molekulinių (PGR) ir 8,9 tūkst. antigeno tyrimų dėl įtariamo koronaviruso.

Ligoninės ir mirtys

Praėjusią parą į ligonines dėl COVID-19 paguldyti 153 žmonės – apie pora dešimčių daugiau nei ankstesnę parą.

79 pacientams taikoma dirbtinė plaučių ventiliacija, deguonis papildomai tiekiamas 1153 žmonėms.

Per pandemijos piką šių metų sausį pacientų skaičiai ligoninėse buvo pasiekę 2,6 tūkst., dėl to teko reguliariai mažinti kitų medicinos paslaugų prieinamumą.

Daugiausiai mirusiųjų fiksuota 80–89 metų amžiaus grupėje – dešimt. Trys iš jų buvo pilnai paskiepyti.

Du mirusieji priklausė 60–69 metų amžiaus grupei, tarp jų pilnai paskiepytųjų nebuvo.

Po vieną žmogų mirė 50–59 ir 70–79 metų amžiaus grupėse. Vyresnis žmogus buvo pilnai paskiepytas.

Nuo COVID-19 ligos iki šiol iš viso Lietuvoje mirė 5134 žmonės, iš jų pilnai paskiepyti buvo 136. Tiesiogiai ir netiesiogiai su COVID-19 siejama 10 tūkst. 100 mirčių.

Vakcinacija

Iki šiol mažiausiai viena vakcinos doze paskiepyta per 1 mln. 175 tūkst. žmonių, pilnai vakcinuota – apie 1 mln. 626 tūkstančius.

Sustiprinančią skiepo dozę praėjusią parą gavo 1246 žmonės, iš viso iki šiol pakartotinai paskiepyta 32,7 tūkst. žmonių.

Lietuvoje bent vieną skiepo dozę yra gavę 62,8 proc. gyventojų.

Mažiausia pasiskiepijusiųjų dalis yra tarp 12–15 metų vaikų – 28,9 proc. Tarp vyriausių šalies gyventojų, kuriems per 80 metų, pasiskiepiję 65,3 procento.

Iš viso Lietuvoje iki šiol gauta per 5,1 mln. vakcinos dozių, skiepijimui sunaudota kiek daugiau nei 3,2 mln. dozių. Nepanaudota šiuo metu yra apie 1,9 mln. dozių.

Epidemiologinė situacija

14 dienų naujų susirgimų koronavirusu skaičius 100 tūkst. gyventojų pasiekė 825,1 atvejo. Septynių dienų teigiamų diagnostinių testų rodiklis – 9,4 procento.

Iš viso Lietuvoje nuo pandemijos pradžios COVID-19 susirgo per 342 tūkst. žmonių, iš jų tebeserga beveik 19,7 tūkstančio.

Primename, kad prastėjant situacijai, Vyriausybė trečiadienį planuoja svarstyti siūlymus dėl privalomo skiepijimo kai kurių sferų darbuotojams, spręs dėl 100 eurų išmokų 75-erių ir vyresniems senjorams.

Taip pat siūloma, kad valstybė daugiau nefinansuotų COVID-19 testų nevakcinuotiems darbuotojams. Už testus mokėtų pats darbuotojas arba darbdavys, išskyrus atvejus, kai darbuotojai negali pasiskiepyti dėl medicininių priežasčių.

Jei Vyriausybė pritars šiems siūlymams, projektai bus teikiami svarstyti Seimui, kuris priims galutinį sprendimą.

Siūloma nustatyti, kad darbuotojai, vykdantys veiklas kurių sąrašą tvirtins Vyriausybė, galės dirbti tik pasiskiepiję, išskyrus atvejus, kai darbuotojas negali pasiskiepyti dėl medicininių kontraindikacijų, yra persirgęs užkrečiamąja liga ar neužtikrintas vakcinų prieinamumas.

Nepasiskiepiję darbuotojai, jei darbo pobūdis leidžia, turės būti skiriami dirbti nuotoliniu būdu, arba perkeliami į kitą darbą toje pačioje darbovietėje, o jei nei vienos iš tokių galimybių nėra – nušalinami nuo darbo, nemokant darbo užmokesčio, iki pasibaigs ekstremali situacija ar karantinas.

Taip pat siūloma, kad kitų darbuotojų sveikatos patikrinimai dėl užkrečiamosios ligos, dėl kurios paskelbta valstybės lygio ekstremalioji situacija, karantinas, būtų finansuojami darbuotojo arba darbdavio lėšomis

Siūloma, kad įstatymas įsigaliotų lapkričio 1 dieną. Pažymoje nurodoma, kad iki to laiko darbuotojai, kurie privalės skiepytis, turės pakankamai laiko pasiskiepyti bent viena vakcinos doze ir įgyti imunitetą.

100 eurų senjorams

Taip pat bus svarstomas siūlymas naujai nuo koronaviruso pasiskiepijusiems 75-erių ir vyresniems senjorams skirti 100 eurų vienkartinę išmoką.

Pagal jį, teisę į vienkartinę išmoką turėtų 75 ir daugiau metų sulaukęs asmuo, kuris iki šių metų rugsėjo nebuvo pasiskiepijęs nei viena vakcinos doze ir iki gruodžio 1 dienos pilnai pasiskiepytų.

Taip pat išmoka būtų mokama 75-erių ir vyresniems senjorams, kurie šiuo metu yra pilnai pasiskiepiję ir iki balandžio 1 dienos pasiskiepytų sustiprinančiąja, t. y. trečia arba antra doze, priklausomai nuo pasirinktos vakcinos.

Vienkartinės išmokos dydis būtų 100 eurų, asmuo turėtų teisę gauti tik vieną išmoką.

Pinigai būtų išmokėti gruodžio ir balandžio mėnesiais, kartu su pensija, atskiro prašymo senjorams teikti nereikėtų.

Projektą ministerija teikia siekdama „finansinėmis priemonėmis skatinti 75 ir daugiau metų sukakusius asmenis įgyti ar palaikyti jau įgytą imunitetą nuo COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) vakcinuojantis“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1174)