Lietuvos darbdavių konfederacijos prezidentas Danas Arlauskas Žinių radijo laidoje „Aktualusis interviu“ antradienį teigė, jog antradienį susitikime su Vyriausybės vadove išgirdo kiek kitą informaciją, nei buvo skelbta.

„Bet aš tiesiai paklausiau, kiek yra pagrįsti gandai, kad rytoj Vyriausybės posėdyje bus svarstoma ar uždėti atsakomybę darbdaviams dėl testavimo ir jų apmokėjimo. Premjerė pasakė, kad tie gandai pilnai nepasitvirtina.

Ji sakė, jog bus svarstoma, bet tokios prievolės tiesiogiai, kad darbdaviams reikėtų už darbuotojus, kurie nenori skiepytis apmokėti už testus, tikrai nėra tokio imperatyvo. Todėl jie dar iki šiol svarsto, kaip iš tos situacijos geriau išvažiuoti su mažiausiais politiniais nuostoliais“, – Žinių radijo laidoje sakė D. Arlauskas.

Jis teigė, jog premjerė susitikime sutiko, jog jei bus einama šiuo keliu, ko gero, ta darbuotojų dalis, kurie nenori skiepytis, to ir toliau nedarys.

„Tai parodė tas pereinamasis laikotarpis, kuomet valstybė finansavo savo pinigais. Klausimas toks, Vyriausybė supranta, bet teks Seimui. O ten yra džiazo klubas, ten bet kokia muzika gali nuskambėti, savo melodiją gali įterpti. Ir sunku pasakyti, kaip bus pakoreguotas Vyriausybės pasiūlymas“, – teigė Lietuvos darbdavių konfederacijos prezidentas.

Jis sakė tikintis, kad toks sprendimas nebus priimtas.

„Sutinku, kad dalis darbdavių tikrai galės mokėti, su mielu noru mokės. (…) Bet ką daryti žemesnės kvalifikacijos darbuotojams, kurie nesukelia didelės vertės. (…) Suprantate, mes čia tam tikras socialines problemas sukeliame. O ką daryti verslams, kurie ką tik išeina iš karantino, prastovų? Jie neturi finansinių srautų patenkinti tų, kurie nenori skiepytis, bet nori testuotis poreikis. Bet dar neturime aiškaus vaizdo, kiek tai kainuos ir kiek tai laiko užtruks.

Vyriausybė jei užmes tai ant darbdavių, tai susidurs su kita problema – tie patys verslai ateis ir prašys finansinės paramos, kad verslų tiesiog neuždarytų“, – prognozavo D. Arlauskas.

„Mes matėme, kad premjerė supranta ir nors viešoje erdvėje buvo viena informacija, ji sakė kalbėdama su mumis kitą informacija. Ir kas dar, ji sutiko, kad nėra tikslinga kai kurias profesijas priskirti prie to sąrašo, kad būtina skiepytis, ar testuotis. Nes jei dirbi nuotoliniu būdu, tai nereikia taip labai kategoriškai reikalauti, reikia žiūrėti į konkrečią situaciją“, – antradienio vakarą Žinių radijo eteryje sakė D. Arlauskas.

Latvijai koją kiša rinkimai

Latvijos politikas Romualdas Ražukas laidoje pasakojo apie privalomą vakcinavimą kaimyninėje šalyje.

„Rinkimai po metų bus, tiksliai po metų. Ir Seime jau prasidėjo priešrinkiminės kovos. Tai jau įstrigo, nusibodo visiems. Ir prezidentas prisiminė, jog yra epidemiologinio saugumo įstatymas, kuris be Seimo leidžia įvesti skiepijimą. Ir rugsėjo 22 dieną tą sprendimą priėmė Vyriausybė“, – kalbėjo jis.

Pereinamasis laikotarpis bus, bet lapkričio 1 dieną dalis darbuotojų dirbti galės tik su vakcinomis.

„O nuo lapkričio 1 dienos visos šios kategorijos turi būti vakcinuotos“, – sakė R. Ražukas.

Jis teigė, jog Latvijoje darbdaviams netenka atsakomybė mokėti už darbuotojų testus.

Latvijos politikas R. Ražukas teigė, jog vakcinavimo tempai Latvijoje nėra itin spartūs. Latvija atsilieka nuo Lietuvos ir Estijos.

Laidos pašnekovas kalbėjo, jog Vyriausybė negalėjo niekaip apsispręsti, kaip mažinti kontaktus po dramatiškos epidemiologų prognozės.

Žinių radijas informavo, kad Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) antradienį komentuoti siūlymus atsisakė, žada tai daryti trečiadienį.

Jei Vyriausybė pritars, dėl to dar turės apsispręsti Seimas. Šio pasiūlymo įsigaliojimo data – lapkričio 1–oji diena. Dar nėra aišku, kurie darbuotojai turės vakcinuotis, tai bus nustatyta Vyriausybės nutarimu.