Delfi išsiaiškino, kad šių metų vasarą SAM pirko paslaugas iš fotografo Vilmanto Martinėlio. Iš viso birželio 16- ąją sudarytos sutarties vertė siekia 5200 eurų.

Po to, kai Delfi kreipėsi komentaro į Sveikatos apsaugos ministeriją, pastaroji antradienį paskelbė apie visus pirkimus, kuriuos vykdė vakcinacijos komunikacijai vykdyti.

Po šios informacijos paskelbimo aiškėja – lėšos už ministro A. Dulkio fotosesiją buvo skirtos iš Sveikatos apsaugos ministerijos komunikacijai skirtų lėšų fondo.

SAM nepaaiškino, kaip tokia Dulkio ir kompanijos fotografijų gamyba už mokesčių mokėtojų lėšas prisidėjo ar dar tik prisidės prie vakcinavimo kampanijos skatinimo.

Dar daugiau, skelbiama, kad tokia fotosesija surengta visai ne vakcinacijai viešinti, o „ministerijos vadovybės nuotraukų atnaujinimui“.

Kur naudojamos minėtos nuotraukos – neaišku, nes SAM piktybiškai vengia atsakyti į Delfi pateiktus klausimus.

Aiškėja, kad neskelbiamos apklausos būdu vykdant šį pirkimą, grubiai galėjo būti pažeistas Viešųjų pirkimų įstatymas ir Mažos vertės pirkimų aprašas, o pati SAM dirbtinai sukūrusi konkurenciją mažinančias sąlygas, kai paslaugas pirko iš pasirinkto eilinio fotografo, nes išimtis – pirkti neskelbiamų apklausų būdu yra tik tuomet, jei yra nustatoma išimtis „dėl išimtinių teisių, įskaitant intelektinės nuosavybės teises, apsaugos“.

Tačiau šiuo atveju išimtinis pirkimas „gali būti taikomi tik tuo atveju, kai nėra pagrįstos alternatyvos ar pakaitalo ir konkurencijos nebuvimas nėra sukurtas perkančiosios organizacijos, dirbtinai sugriežtinus pirkimo reikalavimus“.

Delfi susisiekus su pačiu fotografu, V. Martinėlis kalbėti nepanoro.

„Kodėl aš jums turėčiau aiškintis?“ – klausimu į klausimą, kaip buvo pasirašyta minėta sutartis atsakė V. Martinėlis.

Viešai skelbiama, kad minėto fotografo atliekamos fotosesijos kaina – 250 eurų.

Sutartis, kurią pasirašė SAM kanclerė Jurgita Grebenkovienė ir verslo liudijimo pagrindu veikiantis V. Martinėlis, sudaryta neskelbiamos apklausos būdu.

Sutartimi numatyta, kad SAM perka 102 vnt. “aukštos rezoliucijos retušuotų nuotraukų gamybą”.

Sutarties techninėje specifikacijoje nurodoma, kad ministerijos perkamos paslaugos yra „skirtos Sveikatos apsaugos ministerijos vadovybės nuotraukų atnaujinimui“.

Į paslaugų kainą, nurodoma, turi įeiti vizažisto paslaugos „preliminariai 30-čiai asmenų“ ir apšvietimas.

„Paslaugos teikėjas ne vėliau kaip per 10 dienų nuo Sutarties pasirašymo dienos atvyksta į Sveikatos apsaugos ministeriją su Užsakovu suderintu laiku ir nufotografuoja preliminariai 30 asmenų. Galutinės retušuotos nuotraukos turi būti pateiktos Sveikatos apsaugos ministerijai ne vėliau kaip 2 mėnesius nuo Sutarties įsigaliojimo dienos“, - rašoma sutarties techninėje specifikacijoje.

Kiek iš viso buvo nufotografuota asmenų ir kas jie tokie – V. Martinėlis nesutiko atskleisti, motyvuodamas, kad „sutartis yra konfidenciali“.

SAM interneto svetainėje skelbiamoje informacijoje nurodoma, kad ministerijos struktūros vadovybės skiltį sudaro 12 asmenų.

Tarp jų – pats ministras A. Dulkys, viceministrai - Aušra Bilotienė Motiejūnienė, Danguolė Jankauskienė, Živilė Simonaitytė ir Aurimas Pečkauskas, sutartis su prodiuseriu Mantu Bertuliu ir fotografu Vilmantu Martinėliu pasirašiusi ministerijos kanclerė J. Grebenkovienė, sveikatos apsaugos ministro patarėjai - Eglė Butkevičienė, Simona Bieliūnė, Justina Aleksaitė, Tomas Gailius, Vaida Barizienė ir dabar jau buvusi A. Dulkio atstovė spaudai Aistė Šuksta.

Pastaroji pirmadienį pranešė atsistatydinusi iš sveikatos ministro patarėjos pareigų po kilusio skandalo dėl Sveikatos apsaugos ministerijos pirktų paslaugų iš prodiuserio ir laidų kūrėjo M. Bertulio.

Tarp 31-o fotografuoto asmens – ministerijos skyrių vedėjai ir patarėjai

Antradienio vėlų vakarą Sveikatos apsaugos ministerija Delfi redakcijai atsiuntė atsakymus į pirmadienį siųstus klausimus.

Iš jų aiškėja, kad iš viso fotografas Vilmantas Martinėlis fotografavo 31-ą ministerijoje dirbantį asmenį – be ministerijos vadovybės, dominuoja atskirų departamentų ir skyrių vedėjai ir patarėjai.

Žemiau pateikiame SAM atsiųstą jų sąrašą:

Arūnas Dulkys, sveikatos apsaugos ministras

Aistė Šuksta, ministro patarėja ir atstovė spaudai (buvusi)

Asta Riukienė, ministro patarėja

Anželika Oraitė, ministerijos Farmacijos politikos skyriaus vedėja

Audrius Ščeponavičius, ministerijos Visuomenės sveikatos departamento direktorius

Aušra Bilotienė Motiejūnienė, viceministrė

Aurimas Pečkauskas, viceministras

Birutė Kavaliauskienė, ministerijos Asmens sveikatos departamento Pirminės sveikatos priežiūros ir slaugos skyriaus patarėja

Danguolė Jankauskienė, viceministrė

Eglė Butkevičienė, ministro patarėja

Ginreta Megelinskienė, ministerijos Visuomenės sveikatos departamento Sveikatos stiprinimo skyriaus patarėja

Gitana Ratkienė, ministerijos Asmens sveikatos departamento Pirminės sveikatos priežiūros ir slaugos skyriaus patarėja

Ignas Rubikas, ministerijos Visuomenės sveikatos departamento Psichikos sveikatos skyriaus vedėjas

Ilona Šakienė, ministerijos Asmens sveikatos departamento Pirminės sveikatos priežiūros ir slaugos skyriaus patarėja

Inga Cechanovičienė, ministerijos Asmens sveikatos departamento Specializuotos sveikatos priežiūros skyriaus vedėja

Jurgita Grebenkovienė, ministerijos kanclerė

Jurgita Pakalniškienė, ministerijos Visuomenės sveikatos departamento Sveikatos stiprinimo skyriaus patarėja

Justina Aleksaitė, ministro patarėja

Loreta Ašoklienė, ministerijos Visuomenės sveikatos departamento Sveikatos stiprinimo skyriaus vedėja

Lukas Galkus, ministerijos Elektroninės sveikatos sistemos ir informacinių išteklių skyriaus patarėjas

Marius Čiurlionis, ilgalaikės priežiūros koordinavimo ir įgyvendinimo ministerijos patarėjas

Neringa Mikėnaitė, ministerijos Spaudos tarnybos patarėja

Odeta Vitkūnienė, ministerijos Asmens sveikatos departamento direktorė

Raimonda Janonienė, ministerijos Strateginio planavimo ir valdymo skyriaus vedėja

Rasa Biekšienė, ministerijos Asmens sveikatos departamento Pirminės sveikatos priežiūros ir slaugos skyriaus vedėja

Rita Sketerskienė, ministerijos Visuomenės sveikatos departamento Sveikatos saugos skyriaus vedėja

Tomas Gailius, ministro patarėjas

Simona Bieliūnė, ministro patarėja

Viktorija Buzytė, ministerijos Asmens sveikatos departamento Pirminės sveikatos priežiūros ir slaugos skyriaus patarėja

Vilma Telyčėnienė, ministerijos Elektroninės sveikatos sistemos ir informacinių išteklių skyriaus vedėja

Živilė Simonaitytė, viceministrė.

Pasak ministerijos Spaudos tarnybos, nuotraukos „naudojamos Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) tinkamai reprezentacijai, bendradarbiaujant su žiniasklaida, komunikacijai socialiniuose tinkluose, konferencijoms, pristatymams, talpinamos SAM tinklapyje“.

SAM taip pat pasipiktino Delfi publikacijoje skelbiamu tekstu, esą SAM nepaaiškino, kaip tokia Dulkio ir kompanijos fotografijų gamyba už mokesčių mokėtojų lėšas prisidėjo ar dar tik prisidės prie vakcinavimo kampanijos skatinimo.

Tokį parašymą Arūno Dulkio komunikacijos specialistai pavadino melagingu.

„Fotosesijos paslaugos buvo įsigytos iš Sveikatos apsaugos ministerijos komunikacijai skirtų lėšų fondo siekiant tinkamos SAM darbuotojų reprezentacijos, o ne vykdant vakcinacijos kampaniją ir skatinant visuomenę vakcinuotis. Atkreipiame dėmesį, kad techninėje specifikacijoje ar sutartyje nebuvo nurodyta, kad nuotraukos prisidės prie vakcinavimo kampanijos skatinimo. Nuotraukos naudojamos bendradarbiaujant su žiniasklaida, komunikacijai socialiniuose tinkluose, konferencijoms, pristatymams, talpinamos SAM tinklapyje“, – rašoma vėlai vakare atsiųstame SAM atsakyme.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (620)