„Mes kalbame apie tai, kad, matyt, jau – ne pavienių ministrų, bet ministrės pirmininkės interpeliacijos klausimas. Nes iš tiesų yra per daug ministrų, kuriems stebėtinai nesiseka. Ir ponui Dulkiui nesiseka, yra sudėtinga situacija, ir Bilotaitei sunkiai sekasi su tais „auksiniais“ nameliais, kur ir Viešųjų pirkimų tarnyba nustatė nemažai pažeidimų, ir Armonaitei nesiseka ministerijos rūsyje ekskursijas vežioti“, – kalbėjo A. Širinskienė.

„Valstiečių“ atstovė buvo atvira, kad jie net nesitiki pakeisti ministrės pirmininkės, tačiau tokiu būdu mano išsireikalausią iš jos atsakymų į turimus klausimus.

„Jeigu nebus išpildyti prašymai, kuriuos mes siuntėme, tikrai bandysime inicijuoti, o kaip pavyks, – tai matyt niekas ir nesitiki, kad pavyks pakeisti ministrę pirmininkę, bet interpeliacija yra geras būdas užduoti klausimus ir toje posėdžių salėje, tiesiog prašant labai aiškaus ir konkretaus atsakymo. Nes kol kas gauti atsakymus tikrai, patikėkite, ne visada pavyksta“, – sakė A. Širinskienė.

Interpeliacijos nemato kaip grynai neigiamo proceso

Vytauto Didžiojo universiteto politologas profesorius Lauras Bielinis aiškino, kad interpeliacija yra ir politiškai, ir techniškai sveikas veiksmas bet kokiai parlamentinei struktūrai.

„Pati interpeliacijos procedūra leidžia, (…) išgirsti atsakymus į daugelį klausimų, galų gale abi pusės – tiek kaltinamoji, tiek kaltintojai, gali išties tarpusavyje išsiaiškinti daugelį probleminių dalykų, dėl kurių ir kyla visas šitas širšalas“, – sakė L. Bielinis.

Kartu politologas sutiktų su tuo, kad labai sudėtinga būtų siekti iš tikrųjų atstatydinti ministrę pirmininkę.

„Manyčiau, kad – ne (nepavyks atstatydinti), nes vis tiek valdančioji dauguma egzistuoja, ir opozicijoje yra įvairios nuomonės šiuo klausimu, (…) bet pati interpeliacija, kaip procedūra, manyčiau, kad yra politiškai naudingas dalykas visoms pusėms“, – sakė L. Bielinis.

Interpeliaciją ministrui arba ministrui pirmininkui, taip pat nutarimo projektą dėl nepasitikėjimo Vyriausybę, gali pateikti ne mažesnė kaip 1/5 Seimo narių grupė. Dėl nepasitikėjimo vyksta slaptas balsavimas. Jam pareikšti reikalingi daugiau kaip pusės Seimo narių balsai.

Kilo skandalas dėl nepažymėtos laidos

Klausimų dėl pasitikėjimo sveikatos apsaugos ministru Arūnu Dulkiu kilo po to, kai buvo parodyta Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) planuota apmokėti, bet nepažymėta, „Kitokių pasikalbėjimų“ laida su gydytoju, ministro visuomeniniu patarėju Edgaru Kulikausku, žinomu „Ciniško chirurgo“ slapyvardžiu.

Gydytojas teigė nieko apie pirkimą nežinojęs. Portalas „Delfi“ nutraukė sutartį su „Kitokių pasikalbėjimų“ kūrėjais. Laidos prodiuseris Mantas Bertulis po kilusio skandalo paprašė SAM nemokėti jam 9917,13 eurų už suteiktas paslaugas, ir prašymas buvo patenkintas.

Prisiimdama atsakomybę dėl kilusios situacijos iš pareigų pasitraukė sveikatos apsaugos ministro atstovė spaudai Aistė Šuksta. I. Šimonytė pareiškė, kad laida turėjo būti tinkamai pažymėta. Vis dėlto ministrė pirmininkė teigė pasitikinti A. Dulkiu, rašė portalas lrt.lt.

Laidoje „Delfi tema“ dalyvavęs Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas iš Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos Antanas Matulas aiškino, kad „iki ministro šitas klausimas visai nebuvo priėjęs“.

„Tokias sąskaitas pasirašinėja kancleriai. Be abejonės, ministras prisiima atsakomybę už viską, kas vyksta SAM. Bet, kadangi problema yra neneigiama, tai aš nematau jokio reikalo inicijuoti ministro atleidimą“, – teigė A. Matulas.

Įtarimų sukėlė pirkimo suma

„Valstiečių“ atstovei įtarimų sukėlė pačio pirkimo suma.

„Nepamirškime, „Kitų pasikalbėjimų autorius kalba ir pasakoja žiniasklaidai apie tai, kad buvo derinama suma. (…) Mažesnius už 10 tūkst. eurų pirkimus galima daryti neskelbiamų derybų būdu, supaprastintai, taigi ir ministerija, ir „Kitokie pasikalbėjimai“, sąmoningai tokią sumą derinosi, kad išvengtų pernelyg didelio viešumo. Tas taip pat kelia klausimų dėl praktikos, kuri ministerijoje yra įsigaliojusi“, – kalbėjo A. Širinskienė.

Politikė šioje situacijoje pasigedo ministerijos kanclerės atsakomybės, ir aiškaus ministro pasmerkimo, kad tokių situacijų jis netoleruoja.

„O ministro Dulkio atsakomybė, jei žiūrėtume politine prasme, kalbant apie tai, ar jis tinka dirbti šitose pareigose, kyla tikrai ne iš „Kitokių pasikalbėjimų“. „Kitokie pasikalbėjimai“ yra tik labai menkas lašelis visoje toje epopėjoje – pradedant 130 dingusių punktų ir baigiant elementariu nesigaudymu sveikatos sistemoje. Konservatoriai turi kitų žmonių, kaip ir kolega Matulas, kurie puikiai išmano sveikatos apsaugos sistemą“, – kalbėjo A. Širinskienė.

Visko sukontroliuoti asmeniškai neįmanoma

VDU profesorius L. Bielinis sutiko su A. Matulu, kad administracine prasme ministras negali suvaldyti visos struktūros.

„Bet kokia ministerija yra be galo sudėtinga struktūra, kur yra tarpinės sudėtingos instancijos, atskiri asmenys, ir tokiu būdu ten ta visa veikla ministerijoje yra labai sunkiai įvertinama“, – sakė jis.

Kartu politologas atkreipė dėmesį, kad politiniame lygmenyje ministras yra susietas su valdančiaisiais ir jų politiniais siekiais, ir dėl tos priežasties jis natūraliai gauna kritiką iš opozicijos.

„Kas yra teisinga, normalu, – nesvarbu ar piktai, ar gerai jį kritikuoja opozicija, bet opozicija privalo atrasti visas silpnąsias vietas, ir atranda jas“, – kalbėjo L. Bielinis.

Politologas nemano, kad A. Dulkiui kyla reali grėsmė netekti savo pozicijos.

„Realiai pažvelgus, mes matome, kad valdančioji dauguma yra pakankamai vieninga Vyriausybės stabilumo klausimu. Jie nežvelgia į Vyriausybę ir atskirus Vyriausybės narius kaip į tuos, kuriuos būtų galima pakeisti“, – sakė L. Bielinis.

Gyrė Dulkį už sąžiningumą

TS-LKD atstovas A. Matulas pastebėjo, kad pozicija, kurią šiuo metu užima A. Dulkys, yra šiuo metu viena sudėtingiausių Lietuvoje.

„Be abejonės sunku buvo žmogui įsijungti, nesant šitos srities specialistui ir nesant politikoje, bet manyčiau, kad pakankamai garbingai jis tą darbą dirba. Ta situacija tikrai nėra pagrindas versti žmogų iš šito posto. Tuo labiau, kad ir prezidentas yra anksčiau sakęs, kad „brastoje arklių nekeičiama“, – kalbėjo jis.

Politiko vertinimu, situacija yra valdoma, o opozicijai jis vardino jų kadencijos metais padarytas klaidas.

„Iš tos patirties bus pasimokoma, (…) labai norėčiau, kas būtų prisiminti tie pirkimai ir situacijos praeitoje Vyriausybėje, – tie patys testai, kai buvo perkami kelis kartus, ir dabar vyksta ikiteisminiai tyrimai, tie patys monitoriai, kurių sandėlyje stovi šimtai, nes nupirkti be Europos sertifikato ir nenaudojami, pagaliau – tas pats Farmacijos įstatymas, kada žmonės buvo verčiami gydytis pigiausiu vaistu (…). Todėl kritikuodami kitus, matomai, kad prisiminkime, kad situacija valstybėje ir pandemiją valdyti yra sudėtinga“, – kalbėjo A. Matulas.

Politikas sakė pasitikįs ministru A. Dulkiu.

„Tai yra labai sąžiningas žmogus, ir tikrai nei vieno euro nebus išplauta“, – sakė A. Matulas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (708)