Aiškinamajame įstatymo rašte teigiama, kad tam tikrų sričių darbuotojų skiepijimasis turės būti atliktas pagal valstybės, kurioje asmuo skiepijasi, kompetentingos institucijos patvirtintą skiepijimo schemą, t. y. viena arba keliomis vakcinos dozėmis.

Taip pat pažymima, kad privalančių tikrintis sveikatą asmenų sąrašą ketinama pavesti tvirtinti Vyriausybei.

Privalomai vakcinuotis nebus privaloma tiems į Vyriausybės sudarytą sąrašą patenkantiems darbuotojams, kurie negali pasiskiepyti dėl medicininių kontraindikacijų. Taip pat skiepijimasis nebus privalomas, kai darbuotojai yra persirgę užkrečiamąja liga arba neužtikrintas vakcinų prieinamumas, kurio kriterijus nustatys Vyriausybė.

Nepasiskiepijęs darbuotojas kitais atvejais, nei išvardyti, kontaktiniu būdu negalės dirbti – jei darbo pobūdis leidžia, turės būti skiriamas dirbti nuotoliniu būdu, jei ne – perkeliamas toje pačioje darbovietėje į kitą darbą, jei jį galima dirbti nepasiskiepijus, o jeigu nė vienos iš tokių galimybių nėra – nušalinamas nuo darbo, nemokant darbo užmokesčio, iki tos dienos, kol po pasiskiepijimo praeis Vyriausybės sprendime nustatytas laikotarpis, po kurio asmuo laikomas įgijusiu imunitetą nuo užkrečiamosios ligos.

Aiškinamajame rašte taip pat akcentuojama, kad prie darbuotojų, kurie privalės skiepytis, visų pirma turėtų būti priskirti tie, kurie dirbdami arba vykdydami veiklą kontaktuoja su asmenimis, turinčiais didesnę riziką užsikrėsti užkrečiamąja liga ir (arba) ja sunkiai sirgti, pavyzdžiui, sveikatos priežiūros, socialinės globos, švietimo įstaigų darbuotojai. Išsamų sąrašą nustatys Vyriausybė, įvertinusi epidemiologinę būtinybę atitinkamos darbo ar veiklos srities darbuotojams būti pasiskiepijusiems.

Viceministrė: sąrašas skirtųsi nuo dabartinio

„Vakcinacija būtų privaloma tam tikriems asmenims, sąrašas bus patvirtintas Vyriausybės nutarimu“, – BNS sakė sveikatos apsaugos viceministrė Aušra Bilotienė Motiejūnienė.

Ji pažymėjo, kad siūlymas kol kas svarstomas tarpinstituciniame pasitarime ir gali būti pasikeitimų. Jei Vyriausybė trečiadienį pritars tokioms pataisoms, jis būtų teikiamas Seimui, ir šis priimtų galutinį sprendimą.

Projektu būtų nustatyta, kad „darbuotojai, vykdantys veiklas, kurių sąrašą tvirtins Vyriausybė, galės dirbti tik pasiskiepiję, išskyrus atvejus, kai darbuotojas negali pasiskiepyti dėl medicininių kontraindikacijų, yra persirgęs užkrečiamąja liga ar neužtikrintas vakcinų prieinamumas“.

Nepasiskiepiję darbuotojai, jei darbo pobūdis leidžia, turės būti skiriami dirbti nuotoliniu būdu arba perkeliami į kitą darbą toje pačioje darbovietėje, o jei nė vienos iš tokių galimybių nėra – nušalinami nuo darbo, nemokant darbo užmokesčio, iki pasibaigs ekstremalioji situacija ar karantinas.

Viceministrė taip pat pažymėjo, kad sričių, kuriose dirbti būtų galima tik pasiskiepijus, sąrašas skirtųsi nuo dabartinio, pastarajame įrašytų veiklų sričių darbuotojai gali dirbti turėdami imunitetą arba nuolat testuodamiesi.

„Tikėtina, kad jis bus kiek kitoks, kalbant apie privalomą vakcinavimą; su privalomu testavimu susijęs sąrašas yra gana platus, <...>, sąraše, pagal kurį bus privalomas skiepijimas, bent pirminiame, siūlome, kad būtų atsižvelgta į patiriamų kontaktų skaičių ir pobūdį, atstumą“, – sakė viceministrė.

„To sąrašo šiandien negaliu pasakyti, bet jis tikrai nebus analogiškas su tuo, pagal kurį privaloma testuotis“, – pažymėjo A. Bilotienė Motiejūnienė.

Siūloma, kad profilaktiškai testuotis privalantys darbuotojai tai darytų savo lėšomis

Parengtomis įstatymo pataisomis SAM taip pat siūlo, kad darbuotojų, kuriems numatytas privalomas profilaktinis testavimas, sveikatos patikrinimai dėl COVID-19 ligos būtų finansuojami nebe iš valstybės biudžeto, o darbuotojo arba, jei darbdavys taip nusprendžia, darbdavio lėšomis.

Visgi numatomos dvi išimtys, kai sveikatos patikrinimai ir toliau bus finansuojami valstybės. Testai bus finansuojami iš valstybės biudžeto, kai bus neužtikrintas vakcinų prieinamumas, taip pat tais atvejais, kai darbuotojas negali pasiskiepyti dėl medicininių kontraindikacijų.

Vyriausybei pritarus šioms įstatymo pataisoms, dėl jų turės apsispręsti Seimas.

Siūloma, kad įstatymas įsigaliotų 2021 m. lapkričio 1 d. – iki to laiko darbuotojai, kurie privalės skiepytis, turės pakankamai laiko pasiskiepyti bent viena vakcinos doze ir įgyti imunitetą nuo COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos), kaip tai numatyta ES nutarime.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1063)