„Kreipiuosi į Jus kaip į „paskutinę instanciją“, nes panašu, kad mokyklose korona yra visiškai nevaldoma. Mano vaikas mokosi VGTUI licėjaus vienoje iš pradinių klasių. Šeštadienį (spalio 2 d. – aut. past.) klasės tėvų komitetas informavo, kad vieno dalyko mokytojai nustatyta korona. Mokytoja paskutinę pamoką vedė ketvirtadienį.

Tėvų komitetas paprašė nuspręsti, ar norime izoliuoti vaikus 10 dienų, ar grįžti į mokyklą ir kas 48-72 val. testuotis. Beveik visi pasisakė už grįžimą ir testavimąsi, deja, nebuvo aišku, ar testuotis reikia sugrįžus, ar dar prieš grįžtant. Kai kurie registravosi testui per 1808, kai kurie nusprendė padaryti vaikams greituosius testus namie, kai kurie apsisprendė nesitestuoti, eiti į mokyklą ir laukti, kol mokykla galbūt atliks testavimą vietoje. Mokykla tylėjo“, – pasako ji.

Koronaviruso testas

Pasak moters, sekmadienį keli tėvai pranešė, kad gavo teigiamus vaikų koronaviruso testus. Paaiškėjo, kad užsikrėtę yra jau ketvirtis klasės.

„Informacijos apie koronaviruso paplitimą mokykloje bei ką reikės daryti toliau iš administracijos negavome. Kai kurie tėvai skambino 1808. Ten vieniems buvo pasakyta, kad visi vaikai privalo izoliuotis 10 dienų be jokios kitos galimybės, o kitiems, kad mus jau turėjo informuoti mokykla ir aiškiai nurodyti tolimesnių veiksmų seką ir čia nėra 1808 kompetencijos klausimas.

Pagal informaciją, pateiktą NVSC svetainėje, yra galimybė arba izoliuotis, arba eiti į mokyklą ir testuotis, tačiau neaišku, ar reikia testuotis prieš grįžtant mokytis, ar jau sugrįžus. Į NVSC prisiskambinti nei sekmadienį, nei pirmadienį nebuvo įmanoma. Kai kurie tėvai rašė laiškus mokyklos administracijai. Mokykla toliau tylėjo“, – tikino pradinuko mama.

Jos teigimu, galiausiai sekmadienio vakare tėvai gavo trumpą el. laišką, kad nuo antradienio jų vaikai bus mokomi nuotoliniu būdu. Kai kurie, teigė moteris, pirmadienį bandė paskambinti mokyklos administracijai, bet telefonai buvo išjungti.

„Vėliau gavome bendro pobūdžio laišką su keliomis schemomis iš NVSC puslapio ir bendra informacija „ką daryti, jeigu“, nors tas „jeigu“ mums jau atėjo ir viskas vyksta visai kitaip... Taip pat nežinome, ar buvo informuoti tuos pačius būrelius su mūsų klasės vaikais lankantys paralelinių klasių vaikų tėvai. Kadangi niekas nesivargina informuoti mūsų, galbūt jie apskritai nežino, kad jų vaikas būrelyje turėjo kontaktą su šiuo metu korona sergančiu vaiku“, – piktinosi ji.

Kaupinių rezultatus gavo ne visi

Taip pat jai pasirodė keista, rugsėjo 28 d. visai klasei mokykloje buvo atliekamas kassavaitinis testavimas kaupinių metodu. Tačiau vieni vaikai neigiamus atsakymus e-sveikatoje pamatė jau kitą dieną, o kiti savo kaupinio rezultatų nemato iki dabar.

„Pabendravus tame pačiame tėvų soc. tinkle paaiškėjo, kad nėra tų kaupinių rezultatų, kuriuose buvo kai kurių užsikrėtusių vaikų kaupiniai. Kadangi teigiamo kaupinio atveju rezultatai į e-sveikatą atrodo nevedami, o siunčiami tiesiai į mokyklą, kyla klausimas, ar tikrai kažkuris kaupinys nebuvo teigiamas ir, jeigu taip, kodėl mes nebuvome skubiai apie tai informuoti? Galbūt būtų pavykę išvengti tokio didelio skaičiaus vaikų ir galbūt mokytojų užsikrėtimo“, – svarstė moteris.

Taip pat stebėjosi, kad ministerijos patvirtintos skirtingos tvarkos, paliekant apsisprendimo laisvę mokykloms, nuvedė į tai, kad nei 1808 žino, ką panašiais atvejais reikėtų daryti, nei mokyklos žino ir nori žinoti, ką joms tokiais atvejai reikėtų daryti.

„Pamačius, atrodo, standartinę koronaviruso situaciją iš arti, matai, kad liga negali neplisti mokyklose, ir Lietuva tiesiog negali būti jokioje kitoje nei juodoje zonoje. Jeigu koronos situacijos net nebandoma valdyti ŠMSM lygiu (svarbiausia numesti atsakomybę mokykloms ir nusiplauti rankas!), o mokykloms svarbiausia „neišeiti į nuotolinį“, kaip ši liga gali išlikti suvaldyta

Paskiepytiems vaikams ši liga gal ir nėra pavojinga, bet vaikams iki 12 m. skiepų dar nėra ir norėtųsi, kad į šią ligą nebūtų žiūrima taip aplaidžiai.“

Teigia, kad visa informacija buvo pateikta

VGTUI licėjaus direktorės pavaduotoja pradiniam ugdymui Jovita Andrijauskaitė patvirtino, kad jų mokykloje praeitą savaitgalį buvo nustatytas koronaviruso židinys. Ji patvirtino, kad vieno dalyko mokytojai šeštadienį buvo nustatytas koronavirusas.

„Paskutinį kartą ta mokytoja pas mus vedė pamokas ketvirtadienį keturioms klasėms. Nors ir buvo savaitgalis, aš iškart informavau tų keturių klasių mokytojus. Viena mokytoja, tarp kitko, šiuo metu serga kita liga ir turi nedarbingumą, bet ji vis tiek kreipėsi į savo tėvų komitetą, kad juos greičiau pasiektų informacija.

<...> Juos tikrai informavo ir jie turėjo nuspręsti, ar izoliuojasi 10 dienų, tą sutrumpintą laikotarpį, ar testuojasi pirmą dieną, o paskui kas 48 val. Iš pradžių gavau iš tos klasės mokytojos informaciją, kad jie eis į mokyklą ir testuostis. Bet kai kurie pasidarė PGR tyrimus ir paaiškėjo, kad yra daug jau vaikų susirgusių. Tada jau vėlai vakare ta mokytoja mane informavo, kad jie izoliuojasi ir pamokos bus nuotolinės“, – teigė direktorės pavaduotoja.

J. Andrijauskaitės teigimu, kadangi šiuo metu tos klasės mokytoja serga, jie pasidalijo ir veda nuotoliniu būdu nuo šiandien pamokas tiems pradinukams.

„Kiek žinau, tos klasės tėvai vakar rašė ir mūsų sveikatos priežiūros specialistei ir ji tikrai jiems dar kartą nusiuntė tą informaciją. Prieš tai atsakinga mūsų darbuotoja siuntė visiems bendrą informaciją per TAMO dienyną, tai tokia situacija.“

Pasak jos, visi buvo informuoti apie kontaktą dėl koronaviruso su užsikrėtusia mokytoja. Nors ir patvirtino, kad kai kurios pradinės klasės iki šiol nesulaukė atsakymo, kai buvo tirti kaupinių metodu, tačiau, sako direktorės pavaduotoja, pusvalandžiu atsakymai ateidavo pirmiausia tėvams.

„Paskui jau gauna tuos atsakymus mūsų sveikatos priežiūros specialistė. Dabar dėl tų dviejų klasių, kurios negavo atsakymų, mane mūsų specialistė informavo, kad ji jau kelis kartus rašė į laboratoriją, kodėl nėra tų atsakymų. <...>. Tie kaupiniai buvo pristatyti, bet kas atsitiko laboratorijai, nežinome. Kaip sakė specialistė, jai nepavyko prisibelsti ir gauti tą galutinę informaciją“, – apgailestavo J. Andrijauskaitė.

Inicijavo skubų susitikimą

Vilniaus savivaldybės atstovas spaudai Paulius Vaitekėnas situaciją dėl pavėluoto kaupinių testo komentavo taip:

„Vilniaus visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos specialistas atlieka kaupinių tyrimus pradinėse Vilniaus miesto ugdymo įstaigose tiksliai, kaip nurodyta OV sprendime „Dėl pavedimo organizuoti, koordinuoti ir vykdyti testavimą ugdymo įstaigose".

Visuomenės sveikatos specialistas, atvykęs į ugdymo įstaigą, atlieka kaupinių tyrimą, patvirtina tyrimo užsakymą, ir primena ugdymo įstaigai į kurią laboratoriją reikia vežti paimtus ėminius.

Atkreipiame dėmesį, kad yra parengti ir su laboratorijomis suderinti kaupinių tyrimų Vilniaus mieste ir rajone grafikai, kuriais vadovaujantis yra paskiriama laboratorija į kurią gabenami ėminiai po tyrimo atlikimo. Už laboratorijų darbo paskirstymą atsakinga Nacionalinė visuomenės sveikatos laboratorija.

2021 m. rugsėjo 28 d. Vilniaus Gedimino technikos universiteto inžinerijos licėjuje visuomenės sveikatos specialistas vykdė kaupinių tyrimą 1-4 klasių mokiniams. Iki 2021 m. rugsėjo 28 d. 11:00 val. kaupinių tyrimas buvo paimtas ir patvirtintas sistemoje (ČIA), suformuojant tyrimo užsakymus. Viso paimti ir patvirtinti 23 kaupiniai ir suformuoti 23 laboratorinio tyrimo užsakymai.

Visuomenės sveikatos specialistas po tyrimo atlikimo nedelsdamas išsiuntė lydraštį į laboratoriją nurodytu el. paštu. Kaupinių ėminiai pristatyti į laboratoriją tą pačią dieną iki 12 val.

Tą pačią dieną (rugsėjo 28 d.) 14.55 val. gauti 16 kaupinių atsakymai. Trūkstant 7 kaupinių tyrimo rezultatų, nuo rugsėjo 29 d. į laboratoriją, į kurią buvo nugabenti ėminiai, buvo kreiptasi telefonu ir el. paštu dėl trūkstamų tyrimo rezultatų. Spalio 4 d. visuomenės sveikatos specialistas paskutinį kartą išsiuntė laboratorijai prašymą atsiųsti trūkstamų kaupinių rezultatus. Spalio 5 d. 10.12 val. ugdymo įstaiga sulaukė tyrimo rezultatų – deja, 1 iš jų teigiamas.

Informuojame, kad Visuomenės sveikatos Biuras inicijavo skubų susitikimą su laboratorijų darbą užtikrinančiais Nacionalinės visuomenės sveikatos laboratorijos atstovais aptarti kilusią situaciją ir imtis prevencinių veiksmų, kad tokių situacijų nesikartotų.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (409)