Naujausias tarptautinio tiriamosios žurnalistikos konsorciumo tyrimas dėl slepiamų turtų apima dar apie 10 milijonų dokumentų, nutekintų iš fondų, kurie per užsienio lengvatines mokesčių zonas paslepia tikruosius turtų savininkus.

Sunku pasakyti, ar jame įvardinti nelabai demokratinių šalių lyderiai, tokie kaip pasakiškai naftos turtingo Azerbaidžano vadovas Ilhamas Alijevas sulauks dėl to nemalonumų.

Pagal Pandoros dokumentus, kaip rodoma LNK reportaže, jo šeima, net mažamečiai vaikai, per įvairius fondus vien Jungtinėje Karalystėje įsigijo ir valdo šimtų milijonų svarų vertės nekilnojamąjį turtą.

Panašių kaltinimų sulaukė ir itin skurdžios Jordanijos karalius Abdullah II. Vien jo vilos Kalifornijoje vertos 70 milijonų dolerių, bet formaliai jas valdo užsieninės, jokios veiklos neatliekančios kompanijos.

„Didžioji dauguma Jordanijos gyventojų, kurie tikrai skursta ir neturi darbo, dar apie tai negirdėjo ar neskaitė detalių, bet kai tai bus prieinama, bus prastai, reakcija bus neigiama“, – komentavo politologas Labib Kamhawi.

Ilhamas Aliyevas

Net buvęs leiboristų premjeras Tonis Blairas pasinaudojo užsienio mokesčių lengvatų zonomis, kad išvengtų daugiau kaip 300 tūkst. registravimo mokesčių, kai su žmona pirko kelis milijonus svarų kainuojantį pastatą Londone.

Dauguma šių finansinių operacijų iš esmės nėra nelegalios, bet jų etika labai abejotina, ypač kai tai daro vieši pareigūnai, neretai deklaruojantys kovą su mokesčių slėpimu ir panašiai.

Daugiausiai nemalonumų dėl Pandoros dokumentų kliuvo perrinkimo siekiančiam Čekijos premjerui, nes informacija buvo paskelbta prieš pat prasidedant televizijos debatams.

„Tai 2009-ųjų reikalai. Jų pasirodymo laikas labai įdomus – dvi valandos prieš šių debatų pradžią“, – stebėjosi Andrejus Babišas.

Jis teigia, kad finansinės operacijos per lengvatines mokesčių zonas niekam nepakenkė.

„Tie pinigai buvo pervesti iš Čekijos banko, pinigai buvo apmokestinti, tai buvo mano pinigai ir jie sugrįžo atgal į Čekijos Respubliką“, – tvirtino A. Babišas.

Iš viso naujausiame tarptautiniame tyrime minimi 35 valstybių ir vyriausybių vadovai, kurie naudojosi lengvatinių mokesčių zonų paslaugomis. Vien Pakistano premjero Imrano Khano artimiausių bendražygių ten paminėta apie 700.

Andrejus Babišas

„Pakistano premjeras privalo reaguoti ir jis pasakė, kad visi tie 700 asmenų, kurie yra sąrašuose, bus patikrinti. To turėtų pakakti“, – spaudos konferencijoje sakė šalies vidaus reikalų ministras Rasheed Ahmad.

Be garsių politikų Pandoros dokumentuose minimos ir daug uždirbančios pramogų industrijų žvaigždės, pavyzdžiui, Shakira ir Claudia Shiffer.