„Šiandien atsistatydinu iš ministro Arūno Dulkio patarėjos pareigų. Prisiimu atsakomybę už esamas ir galimas pasekmes, kurias sukėlė mano priimti sprendimai dėl SAM komunikacijos.

Laida „Kitokie pasikalbėjimai“ pasiekė žmones, kurių įprastais žiniasklaidos kanalais būtume nepasiekę. Mano pareiga buvo organizuoti ir koordinuoti visą komunikacijos procesą, todėl prisiimu atsakomybę už visas sudedamąsias jo dalis. Apgailestauju, kad mano sprendimai sukėlė neigiamas reakcijas visuomenėje. Neturėjau jokių ketinimų pasielgti netinkamai nė vienos iš dalyvaujančių pusių atžvilgiu.

Tikiu tuo, ką daro ministras. O mano tolimesnis buvimas komandoje pradėtų kenkti numatytiems darbams.

Dėkoju visai SAM komandai už sunkų darbą ir neblėstančią viltį, kad mums visiems pavyks išsaugoti kuo daugiau sveikų žmonių. Linkiu sėkmės“, – teigė A. Šuksta.

Po kilusio skandalo pinigų nebemokėjo

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) penktadienį išplatino pranešimą, kad nemokės 10 tūkst. eurų už skandalą sukėlusią „Kitokių pasikalbėjimų“ laidą. To po kilusio pasipiktinimo paprašė laidos prodiuseris Mantas Bertulis.

„Spalio 1 d. laidos „prodiuseris Mantas Bertulis kreipėsi į Sveikatos apsaugos ministeriją su prašymu nemokėti už suteiktas paslaugas 9917,36 Eur. Į šį prašymą ministerija atsižvelgė ir už paslaugas nebus mokama“, – išplatintame pranešime spaudai paskelbė SAM.

SAM pripažįsta, kad pirkimo dokumentuose nebuvo įtraukta sąlyga paslaugos tiekėjams nurodyti, kad laida apmokėta SAM lėšomis, ir tai buvo klaida.

„SAM yra atsakinga už priimtus sprendimus dėl komunikacijos. Todėl apgailestaujame, kad Edgarui Kulikauskui ir Mantui Bertuliui tenka atsakyti už mūsų pasirinkimus.

Išorės komunikacijos ekspertai skatina SAM komunikuojant pasitelkti ir netradicines komunikacijos priemones bei kanalus. Tuo tarpu visuomenės nuomonės apklausos rodo, kad visuomenė labiausiai pasikliauja medikų bendruomenės atstovų nuomone.

Apmokamam ir viešinamam turiniui yra pasitelkiami medikai, kurie prie visuomenės informavimo prisideda neatlygintinai. Ne išimtis ir laida „Kitokie pasikalbėjimai“, kurioje neatlygintinai sutiko dalyvauti visuomeninis konsultantas, gydytojas Edgaras Kulikauskas“, – rašė SAM.

Šiuo metu ministerija viešina mokamą turinį pagal socialinę informacinę kampaniją „Koronaviruso (COVID–19) informacijos sklaida šalies žiniasklaidos priemonėse“ informaciniuose kanaluose: Lrytas, Lrytas TV, Lrytas.lt, Savaitė, Savaitės ekspresas, M–1, Radijo centras, Žinių radijas, Ultra vires, TV3, TV3.lt, LNK, TV6, TV8, BTV, Info TV, TV1, 15min, Delfi, Delfi RU, daugiau nei 70 proc. regioninės žiniasklaidos atstovų ir kt. Socialinės informacinės kampanijos įgyvendinimui yra skirta 782,757,40 Eur.

Arūnas Dulkys

Delfi primena, kad skandalas kilo paaiškėjus, jog už Ciniško chirurgo slapyvardžiu žinomo sveikatos apsaugos ministro visuomeninio konsultanto Edgaro Kulikausko dalyvavimą laidoje SAM įsipareigojo sumokėti beveik 10 tūkst. eurų.

Sutartyje numatyta, kad šį pokalbį turėjo vesti Rytis Zemkauskas, jo trukmė – 2 valandos. O nufilmuota laida turi būti viešinama socialinio tinklo „Youtube“ laidos paskyroje, Delfi kanale, Delfi portale, Delfi TV portale.

Pats E. Kulikauskas sakė, kad apie šį susitarimą nieko nežinojo ir jokių pinigų už dalyvavimą laidoje negavo.

„Man paskambino SAM ir pasiūlė dalyvauti „Kitokiuose pasikalbėjimuose“, paieškoti kitokio būdo skatinti visuomenę pasiskiepyti. Aš atsisakiau, nes nemėgstu nei dėmesio, nei tuo labiau būti scenoje. Pasiūliau susirasti ką nors kitą. Tada su manimi susisiekė Bertulis ir papasakojo, kad kalbėsim apie mane, apie mano darbą ir mano požiūrį. Nežinau, kaip ir kodėl, bet sutikau. Viskas“, – teigė E. Kulikauskas.

M. Bertulis anksčiau feisbuke dėstė, kad tai ne pirmas kartas, kai jo kuriamos laidos yra perkamos, tačiau apie tai jis niekada nepranešdavo.

„Mūsų laidos finansuojamos ne tik SAM. Būna, ir savivaldybės, kultūros centrai perka, kitų rėmėjų egzistuoja. Niekada nepranešame apie tai atskirai“, – rašė jis.

M. Bertulis taip pat rašė, jog šį svečią į laidą sugalvojo pakviesti jis pats, o ne SAM.

„Kito mediko, kuris galėtų įdomiai su humoru pakalbėti ir būtų žinomas visuomenėje, nelabai žinojau. Išskyrus, turbūt Verygą. Ir Ciniškas chirurgas iš pradžių atsisakė, galvojome apie kitus variantus, tačiau iš trečio karto pavyko jį įkalbėti. Ir trečia – jis ne patarėjas, o visuomeninis konsultantas. Čia du skirtingi dalykai“, – rašė jis.

Jis pridūrė, kad jei E. Kulikauskas būtų nesutikęs dalyvauti, kviesti į laidą svarstė Liną Svetiką, Ričardą Savukyną, Alvydą Unikauską, Rimantą Kėvalą bei kitus.

Ministras A. Dulkys žurnalistams sakė, kad šioje situacijoje neįžvelgia jokių problemų.

„Jei sąžiningai mokėta kūrėjams, tai galiu tik pasidžiaugti“, – teigė A. Dulkys.

Nutraukia sutartį

Portalas Delfi paskelbė nutraukiantis sutartį su „Kitokių pasikalbėjimų“ kūrėjais.

„Esame atvira ir socialiai atsakinga žiniasklaidos priemonė. Mes visuomet remiame išorinius autorius, stengiamės reaguoti į auditoriją ir įsigyjame paslaugas tų autorių, kurie būtų verti mūsų skaitytojų ir žiūrovų dėmesio. „Kitokie pasikalbėjimai“ buvo viena iš tų laidų, kurias Delfi pirko iš laidos kūrėjų. Paaiškėjus tokiam faktui, tenka tik apgailestauti ir atsiprašyti publikos, kuri buvo be mūsų žinios suklaidinta. Tai netoleruotina – nei verslo, nei etikos, nei žurnalistine prasme.

Delfi atsiriboja nuo laidos „Kitokie pasikalbėjimai“ rengėjų ir nutrauks iki šiol turėtą sutartį su šiais išorės autoriais. Nuoširdžiai tikime ir tikimės ateityje iš savo partnerių sąžiningos ir socialiai atsakingos bendrystės“, – teigia Delfi rinkodaros vadovas Irmantas Matilionis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (433)