O paauglė neprieštaravo ir sutiko susitikti, tik, laimei, tuo metu šalia jos buvo draugai, kurie merginą išgelbėjo nuo gresiančių nemalonumų, – kai vyras tiesiog gatvėje ėmė nepilnametę glamonėti ir glostyti šiai kojas, įsikišę vaikinai pagrasino, jog jis turės didelių nemalonumų.

Ir turėjo – dar tą patį vakarą paauglė su dviem savo draugais kreipėsi į Vilniaus policiją ir pranešė apie prie nepilnametės seksualiai priekabiavusį vyrą. Įvykio aplinkybes įvertinę pareigūnai pradėjo ikiteisminį tyrimą – taip gimė baudžiamoji byla dėl seksualinio priekabiavimo.

Vilniaus prokurorų surinktus ikiteisminio tyrimo duomenis įvertinęs Vilniaus miesto apylinkės teismas paskelbė, kad dėl seksualinio priekabiavimo kaltu pripažįsta iki tol reikalų su teisėsauga neturėjusį vilnietį Deividą Č.

Pasak teismo, Deividas Č. socialiniame tinkle „Facebook“ penkiolikmetei merginai rašė žinutes su pasiūlymu pasibučiuoti bei pasimylėti, o po to pasiūlė susitikti, siekdamas su ja lytiškai santykiauti ar kitaip tenkinti lytinę aistrą, kol galop ėmėsi konkrečių veiksmų – su nepilnamete susitiko.

„Tokiu būdu jis viliojo jaunesnį negu šešiolikos metų asmenį siekdamas su juo lytiškai santykiauti ar kitaip tenkinti lytinę aistrą“, – pažymėjo baudžiamąją bylą išnagrinėjęs teisėjas Ramūnas Keidūnas.

Atsižvelgęs į padarytą nusikalstamą veiką bei kaltinamąjį apibūdinančias aplinkybes, teismas nusprendė, kad bausmės tikslai bus pasiekti Deividui Č. paskyrus baudą, – teisėjas nuteistajam nurodė per pusę metų į valstybės biudžetą sumokėti 2 tūkstančius eurų.

Tiesa, Deividui Č. grėsė gerokai griežtesnė sankcija, tačiau jis ne tik pripažino kaltinimus bei esą nuoširdžiai gailėjosi, bet ir sutiko, kad baudžiamasis procesas būtų pabaigtas baudžiamuoju įsakymu. Taip teismas baudžiamąją bylą išnagrinėjo rašytinio proceso tvarka, o nuteistajam skirtą bausmę sumažino trečdaliu.

Baudžiamojon atsakomybėn dėl seksualinio priekabiavimo patrauktas vilnietis per apklausą pareigūnams sakė, kad feisbuke turėjo ne vieną paskyrą – esą bendraudavo su įvairiais žmonėmis. Taip pat – ir nepilnamete. Kad šiai nėra šešiolikos metų, Deividas Č. neslėpė žinojęs.

Vyras teigė, kad su nepilnamete pradėjo bendrauti dar prieš trejus metus – esą mergina pati pirmoji jį pakvietė būti feisbuko draugu, taip pat parašė asmeninę žinutę.

„Per tuos trejus metus su šia mergina buvau susitikęs gal tris kartus – susitikę mes daug nekalbėdavome, ji buvo sakiusi, kad yra nepilnametė, ir tai aiškiai matėsi iš jos kūno sudėjimo, – sakė kaltinamasis. – Šių pasivaikščiojimų metu esu ją pabučiavęs, taip pat jai padovanojęs mobiliojo ryšio telefonų ir elektroninių cigarečių.“

Deividas Č. tikino, kad su paaugle bendraudavo tik kartais.

„Ji man parašydavo, kai jai reikėdavo elektroninės cigaretės ar telefono, tuomet mes susitikdavome, pasivaikščiodavome, pasibučiuodavome, bet daugiau nieko nebūdavo“, – tikino jis.

Asociatyvi nuotrauka
Tiesa, Deividas Č. pripažino, kad vien bučinių jam neužteko: „Ne kartą esu jai siuntęs žinučių su pasiūlymais pasibučiuoti ir pasimylėti, bet ji visuomet atsisakydavo.“

Tačiau viskas buvo kitaip gegužę, kai vieną dieną, neturėdamas ką veikti, vyras nutarė parašyti vos ne į dukras tinkančiai paauglei – pasidomėjęs, ką ši veikia, Deividas Č. vėl pasiūlė susitikti ir pasibučiuoti bei pasimylėti. Kadangi mergina iš karto sutiko, vyras išvyko į pasimatymą.

„Kai su mergina susitikau, ją apkabinau ir kartu ėjome gatve, tada prie mūsų pribėgo ir elektriniu paspirtuku privažiavo keli vaikinai, – jų labai išsigandau, todėl ėmiau bėgti, – pasakojo atsakomybėn patrauktas vyras. – Bėgant man iškrito namų raktai, prašiau vaikinų juos atiduoti, bet jie neatidavė, nubėgau į šalia buvusį mišką ir taip nuo jų pasprukau.“

Į namus grįžęs Deividas Č. vėl prisijungė prie feisbuko, bet daugiau savo internetinei draugei neberašė – ištrynė visą susirašinėjimą, o merginą užblokavo.

Tačiau ramybe džiaugėsi neilgai – į jo namus atvyko policijos pareigūnai ir apkaltino seksualiniu priekabiavimu prie nepilnametės.

„Apie tai, kad su šia mergina susitikęs pasimylėsiu, tąkart jai parašiau juokais, iš tiesų to nebūčiau daręs, nes žinojau tikrąjį jos amžių“, – policijoje aiškino vyras.

Kreiptis į policiją dėl seksualinio priekabiavimo paauglę įkalbėjo šios draugai – jie teigė, kad gerokai vyresnis vyras, susitikęs su nepilnamete, „iš karto ją apkabino per liemenį ir leido savo ranką per užpakalį“, todėl ir nutarė jį sutramdyti, bet šis išsigando ir pabėgo.

Kad internetinis draugas ne kartą siūlė turėti intymių santykių, pareigūnams prisipažino ir pati nepilnametė.

„Kai susitikome su Deividu Č., jis iš karto pradėjo prie manęs lįsti, – pasakojo paauglė. – Pasakiau, kad nustotų, bet jis ir toliau glostė man koją, bandė apkabinti.“

Mergina tikino, kad ne ji, o Deividas Č. buvo jų pažinties iniciatorius: „Su juo bendraudavau apie gyvenimą, paklausdavau, kaip sekasi, bet daugiau nieko, tačiau tądien jis man parašė ir paklausė, ar noriu su juo pasimylėti.“

Asociatyvi nuotrauka
Apie tai, kad nepilnametė dukra buvo užmezgusi santykius su gerokai vyresniu vyru, jos motina sužinojo tik tą vakarą, kai ji su savo draugais nuvyko į policijos komisariatą.

„Dukra man papasakojo, kad jau apie kelis metus feisbuke bendravo su vyresniu vyru, kuris esą jai nuolat rašinėjo, – kalbėjo moteris. – Kiek man žinoma, jie bendrauja nelabai daug, bet jis ne kartą buvo siūlęs dukrai pasimylėti. Ji į tokius siūlymus nekreipė dėmesio, o tądien buvo su draugais ir vėl sulaukusi pasiūlymo pasimylėti nutarė juokais jam parašyti žinutę, kad sutinka. Kai tas vyras atvyko susitikti, ją apkabino per juosmenį ir pasiūlė eiti į šalia esantį miškelį, po truputį vedė link jo, o tada atbėgo jos draugai ir tas vyras pabėgo.“

Nepilnametės motina neslėpė, kad dėl dukros jau keletą metų turi problemų: „Ji yra linkusi sulaukti dėmesio iš vyresnių vyrų, be to, ne kartą yra siuntusi jiems savo apsinuoginusios nuotraukas, dėl vieno iš atvejų policijoje buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas.“

Motina taip pat prisipažino, kad dėl dukros elgesio šeima buvo įtraukta į rizikos grupę, nes paauglė anksčiau ne kartą buvo pabėgusi iš namų.

Delfi.lt informuoja, kad baudžiamajame įstatyme numatyta, jog pilnametis asmuo, pasiūlęs jaunesniam negu šešiolikos metų asmeniui susitikti siekdamas lytiškai santykiauti ar kitaip tenkinti lytinę aistrą arba jį išnaudoti pornografinei produkcijai gaminti, jeigu po šio pasiūlymo ėmėsi konkrečių veiksmų, kad susitikimas įvyktų, baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki vienų metų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (425)