Švedija ir Norvegija

Vien mintis apie kaukių dėvėjimą Švedijoje vietiniams kelia juoką. Valstybė piliečiams nei uždarose patalpose, nei viešajame transporte ar lauke netaiko reikalavimo dėvėti apsaugines veido kaukes, nesiūlo ir rekomendacijos: tai – asmeninis žmogaus apsisprendimas.

Norvegijoje kaukių dėvėjimas yra taikomas piko metu viešuoju transportu važiuojantiems vyresniems kaip 12 m. žmonėms: nuo 7:00 iki 9:00 ir nuo 14:00 iki 17:00. Kai kurios mokyklos taip pat įpareigojo šeštų ir jaunesnių klasių moksleivius klasėse dėvėti apsaugines veido kaukes.

Anglija

Nuo liepos 19 d. Anglija taip pat nebetaiko reikalavimo dėvėti veidą dengiančias priemones nei uždarose patalpose, nei viešajame transporte. Tokio sprendimo priėmimas – siekis užbaigti dėl COVID-19 taikomus ribojimus. Verslo ir kelionių organizatoriams palikta teisė taisykles nustatyti patiems: iš klientų ir keleivių gali drąsiai reikalauti dėvėti apsaugines veido kaukes. Vis tik didėjant sergančiųjų skaičiui reikalavimai gali būti griežtinami.

Latvija

Pas kaimynus situacija labai panaši į buvusią Lietuvoje – latviai taiko išlygą imunitetą turintiems asmenims. Kaukių dėvėjimas vakcinuotiems ir persirgusiems išlieka rekomendacija: tiek lauke, tiek renginiuose, tiek uždarose patalpose.

  • Dėvėti apsauginių veido kaukių, esant lauke, nereikia.
  • Naudojantis viešuoju transportu ar esant Švietimo įstaigose, jas dėvėti privaloma.
  • Uždarose patalpose, privačiuose ir viešuose renginiuose, kuriuose yra daugiau nei 1 asmuo, taip pat reikalaujama būti su nosį ir burną dengiančia kauke.

Italija
Pirmoji Vakarų demokratinė valstybė, stojusi į akistatą su COVID-19 krize, buvo Italija. Jos Vyriausybė nuo rugpjūčio 6 d. reikalauja gyventojų pateikti „Žaliąjį pasą“ (galimybių paso atitikmenį), jei norima atvykti į masinius renginius, restoranų/kavinių vidų, sporto sales ir kitas uždaras erdves. Greta „Žaliojo paso“, uždarose patalpose išlieka ir kaukių dėvėjimo reikalavimas. Jis taikomas net ir esant lauke, jei neįmanoma palaikyti saugaus 2 metrų atstumo tarp kitų žmonių.
Koronavirusas Milane

Prancūzija
Iki liepos 17 d. Prancūzijoje buvo privaloma dėvėti apsaugines veido kaukes ne tik uždarose, bet ir atvirose erdvėse. Šis reikalavimas vis dar taikomas didelį žmonių kiekį pritraukiančiose vietose, lankytinuose objektuose, miestų centruose: nurodomas konkretus laikas, pavyzdžiui, dėvėti kaukę privalomą nuo 09:00 iki 02:00 arba nuo 11:00 iki 23:00 ir t. t.. Maisto parduotuvės, prekybos centrai, ofisai, švietimo įstaigos, viešasis transportas taip pat yra erdvės, kuriose privalu būti su kauke. Dviratininkams, vairuotojams bei jų keleiviams, dėvėti kaukių nereikia.
Belgija

Pokyčiai Belgijoje įvyko spalio 1 d.: parduotuvėse, restoranuose ir darbe apsauginių veido kaukių dėvėti nebereikės. Leidimas taikomas visai valstybei, išskyrus, sostinę. Briuselio valdžia nusprendė tęsti apsauginių veido kaukių reikalavimą dėl prastos epidemiologinės situacijos ir vakcinacijos rodiklių.
Vokietija

Reikalavimus šiek tiek atsipalaidavusi ir Vokietija. Galimybė nedėvėti veido kaukių suteikiama apskritims, kuriose per savaitę naujų koronaviruso atvejų skaičius siekia žemiau 35 atvejų 100 000 žmonių ir dviejų savaičių eigoje neužfiksuoti viruso protrūkiai mokyklose. Jei apskritis atitinka Vyriausybės keliamus reikalavimus, švietimo įstaigose kaukių dėvėjimas tampa neprivalomas. Berlynas taip pat nusprendė nutraukti kelias kaukių dėvėjimo taisykles: sostinės prekybos gatvėse ir judriuose skveruose jų dėvėti nereikia, bet vietose, kur saugaus atstumo išvengti neįmanoma, reikia.

Jungtinės Amerikos Valstijos

Reikalavimai švelninami tikrai ne visur. Liepos 27 d. JAV panaikino pavasario pabaigoje priimtą leidimą nedėvėti kaukių imunitetą turintiems asmenims – dabar visi asmenys, nepaisant vakcinacijos statuso, privalo dėvėti apsauginę veido kaukę, kai įžengia į vidinius susisiekimo centrus: pavyzdžiui, oro uostus, autobusų ar keltų terminalus, traukinių ir metro stotis, jūrų uostus.

Tolimesnius kaukių dėvėjimo reikalavimus sprendžia pačios valstijos. Vienose veidą dengiančios priemonės privalomos vos palikus savo gyvenamąją vietą, kitose pateikti nurodymai, kada jas dėvėti reikalaujama. Taisyklė negalioja jaunesniems kaip 2 metų vaikams.

Kinijos Liaudies Respublika

Kinija dar labiau sugriežtino kaukių dėvėjimo reikalavimus: jas dėvėti privaloma ne tik uždarose patalpose, bet ir esant lauke. Sprendimas priimtas, atsižvelgiant į šalyje sparčiai blogėjančią COVID-19 situaciją ir kitų valstybių teikiamą reikalavimų griežtinimą. Delta atmainos protrūkis privertė valdžios institucijas sunerimti, todėl dešimtys milijonų gyventojų yra priversti laikytis karantino, atlikti masiniai testavimai ir apribotos kelionės.

Trečiadienį Vyriausybė priėmė sprendimą nuo spalio 1 d. grąžinti veido kaukių dėvėjimą uždarose patalpose, net ir turintiems Galimybių pasą. Veidą dengiančių priemonių dėvėjimas gali sumažinti infekcijos plitimo riziką, nes jos uždengia nosį ir burną – pagrindinius patvirtintus viruso, sukeliančio COVID-19 infekciją, perdavimo kelius.

Pasaulio Sveikatos organizacija kaukių dėvėjimą įvardija kaip vieną iš koronaviruso prevencijos ir kontrolės priemonių

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (163)