„Bendras principas, kad visose uždarose patalpose reikės būti su kauke. Šiuo metu dar derinama su epidemiologais, – kadangi situacijos būna labai skirtingos, tai galbūt galios vidaus tvarkos taisyklės, ir gali būti tokių atvejų, kai 100 proc. visas kolektyvas yra pasiskiepijęs, tada, matyt, tos sąlygos galėtų būti kitokios, bet tokių atvejų, abejoju, ar turime.

Taigi kol kas dabartinė nuostata, kad uždarose patalpose reikia būti su kaukėmis“, – žurnalistams Seime ketvirtadienį sakė ministras.

Epidemiologai, pasak A. Dulkio, diskutuos dėl kaukių dėvėjimo taisyklių pradinukams kitą savaitę.

„Kol kas švietimo srityje yra taip, kaip dabar, – kaukės nuo 5 klasės, tačiau kitą savaitę, dar priklausomai ir nuo epidemiologinės situacijos bei situacijos mokyklose, bus tariamasi su epidemiologais dėl jaunesnių nei penktokų – dėl pradinukų“, – sakė ministras.

Jis taip pat patikino, kad kol kas neplanuojama grįžti prie diskusijų apie privalomą išskirtinai tik medicininių kaukių arba respiratorių dėvėjimą viduje – ir toliau bus galima dėvėti bet kokią kaukę.

„Kaukės privalomos. Kokių nors papildomų sąlygų, nei būdavo iki šiol, kokių nors naujų išimčių nėra numatyta. Dar akcentuosiu – jei valgome, geriame (yra situacijų, kurios sveiku protu suprantamos), įskaitant kino teatrus, kaukės tuo metu turėti nereikia“, – akcentavo A. Dulkys.

Jis taip pat pakartojo, kad Vyriausybė primygtinai rekomenduoja pagal galimybes dirbti nuotoliniu būdu.

Gentvilas: išimčių gerai imunizuotiems kolektyvams galbūt galėtų būti

Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas teigė, kad išimčių dėl kaukių dėvėjimo viduje aukštą imunizacijos lygį turintiems verslams galbūt ir galėtų būti padaryta.

„Gal ir galėtų būti. Manau, kad Vyriausybė bendrai viską nusprendžia, galėtų palikti kolektyvams tokią apsisprendimo teisę, galimybę, bet aš suprantu, ką daro Vyriausybė, – visgi saugotis arba, kaip Šimonytė pasakė, rekomendacijos yra labai primygtinės“, – Delfi sakė politikas.

Jo teigimu, bet kokiu atveju valdžia sulauks kritikos.

„Vyriausybė gauna guzų už viską, net tada, kai žmonės nesiskiepija, net kai kolektyvuose jokios tvarkos nesilaikoma, – politiškai kalta lieka Vyriausybė. <...>. Nežinau, įmonės vidaus tvarkos taisyklės gal gali numatyti tokių atsarginių variantų, bet tada bus sakoma, kad Vyriausybės nurodymai nėra vykdomi. Tokia Šimonytės lemtis“, – juokavo E. Gentvilas.

Vis dėlto jis pabrėžė nenorįs vertinti galimų išimčių pradinukams ar kitiems, nes tai, pasak liberalo, geriausiai išmano epidemiologai.

Kačinskaitė-Urbonienė: kaukių dėvėjimo sugriežtinimo nuostata bus tik popieriuje

Opozicinės Darbo partijos frakcijos atstovė Ieva Kačinskaitė-Urbonienė teigė, kad kaukių dėvėijimo sugriežtinimą vertina atsargiai.

„Aš galvoju, geriausia būtų, jei bendruomenės pačios sutartų, kaip save reguliuoti. Man apskritai tas demokratiškas savireguliacijos metodas pats priimtiniausias, todėl vertinu atsargiai. Manau, ši nuostata liks tik popieriuje, bet realybėje ji nebus gerai įgyvendinta.

Tuo labiau kad ir iki šiol ta rekomendacija galiojo ir, pavyzdžiui, aš tikrai atidžiau saugausi dėl asmeninių priežasčių bei visada dėviu kaukę, nesvarbu, esu salėje ar ne. Čia turėtų būti kiekvieno žmogaus ir kiekvienos bendruomenės pasirinkimo reikalas“, – komentavo parlamentarė.

Ieva Kačinskaitė-Urbonienė

Ji teigė, kad, jei kaukes privalomai reikėtų dėvėtų ir pradinukams, tai būtų, pasak I. Kačinskaitės-Urbonienės, absurdiška.

„Manau, absoliučiai nesąmonė, nes vaikai žymiai lengviau perserga, kitas dalykas – didesnė dalis nuolat testuojami kaupiniais.

Trečias dalykas, esu šalininkė ir ne kartą siūliau SAM apsvarstyti galimybę pradinukų pedagogams, kurie išskirtinai dirba su vienu burbulu, viena klase, leisti nedėvėti kaukių: tikrai kenčia ugdymas, didaktiniai dalykai, – mokytojas, kuris moko vaikus skaityti, tinkamai tarti žodžius, raides, net negali to parodyti“, – sakė I. Kačinskaitė-Urbonienė.

Sejonienė: išimtis pradinukams turėtų likti

Valdančiųjų Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos narė Jurgita Sejonienė Delfi sakė, kad, jos nuomone, pasiskiepiję žmonės ir taip supranta kaukių dėvėjimo naudą.

„Manau, reikėtų svarstyti, bet neabejoju, kad tie žmonės, kurie vakcinuojasi, ryžtasi tokiam dalykui, adekvačiai vertina tokią priemonę kaip kaukės. Tai nėra labai griežta priemonė, daugeliui žmonių priimtina, ypač tiems, kurie suvokia, kokia dabar situacija. Taigi neturėtų būti labai didelė našta tiems darbuotojams“, – sakė parlamentarė.

„Aš siūlyčiau vis dėlto visiems vienodas sąlygas šiuo metu sudaryti“, – kalbėjo J. Sejonienė.

Jos nuomone, būtų sudėtinga bandyti įvesti privalomą kaukių dėvėjimą pradinukams.

„Pradinukams labiausiai įtaką daro jų tėvai. Kaip įtikinti šeimas, tėvus, mamas, kad paaiškintų vaikams apie situaciją, dėl ko reikalingos kaukės ir kaip jas tinkamai dėvėti, tai tikrai gana sudėtinga. Juo labiau kad ir dabar žinome, kokia situacija dėl vaikų testavimo“, – pastebėjo Seimo narė.

Ji sakė pati turinti antrokę dukrą, kuriai išaiškino kaukių dėvėjimo naudą, tačiau plačiai visiems pradinukams, pasak J. Sejonienės, tai taikyti būtų sudėtinga.

„Maniškė dėvi, bet pirmiausia čia yra darbas su tėvais. Nemanau, kad tai pavyktų pasiekti“, – pripažino ji.

Paluckas: reikia kurti mažiau chaoso

Socialdemokratas Gintautas Paluckas teigė, kad valdžia turėtų apskritai nustoti priimti įvairius taisyklių pakeitimus chaotiškai.

„Aš nemėgstu dviejų ar trijų greičių sistemų, kai tu pasiklysti, kur, kada ir ką reikia dėvėti“, – teigė politikas.

Jo nuomone, jau anksčiau padaryti kai kurie sprendimai, kurie logika negrindžiami.

„Šioje vietoje sveikatos apsaugos ministrui siūlyčiau mažiau samprotauti, o gerai pasvėrus daryti sprendimus ir apie juos tinkamai informuoti visuomenę. <…>. Man tas blaškymasis labai keistas“, – akcentavo G. Paluckas.

Socialdemokratas taip pat teigė, kad pradinukams turėtų likti išimtis.

„Priminsiu, mes visi – tėvai, seneliai – skiepijomės tam, kad vaikai neperneštų [viruso], nes žinome, kad vaikai serga labai lengva arba praktiškai besimptome forma“, – kalbėjo jis.

„Gal nebeišradinėkime dviračio, palikime taip, kaip yra, nes panašu, kad didelių problemų tai nesukelia. Sukelia reakcija į problemas, kai vis dar buvo nepataisyta prasidėjus mokymo sezonui tvarka – vienam susirgus, išvaroma pusė klasės į saviizoliaciją, nors buvo prisiekta, kad jau viskas, kai mes vakcinuoti, kai bus gerai, pakeisime tvarkas. Mažiau chaoso reikia kurti“, – pridūrė G. Paluckas.

Širinskienė: kaukių dėvėjimas viduje apskritai turėjo likti privalomas

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos narė Agnė Širinskienė teigė, kad išimčių, kalbant apie kaukių dėvėjimo taisykles, turėjo nebebūti jau seniai.

„Kas buvo padaryta dabar, tai su galimybių pasu didžiosiose parduotuvėse, kur didžiuliai žmonių srautai, buvo galima vaikščioti be kaukių, nors iš tiesų visi puikiai žinome, kad užsikrečia tiek vakcinuoti, tiek nevakcinuoti ir platina tiek vieni, tiek kiti. Aš manau, jei laiku būtų įvesta prievolė dėvėti kaukes, mes greičiausiai tokių skaičių, kokie yra šiandien, net neturėtume“, – Delfi komentavo politikė.

Jos nuomone, kaukių dėvėjimas viduje turėjo ir toliau likti privalomas, nes galimybių pasas nėra efektyvus.

„Vis dėlto kaukės, kaip ir rankų plovimas, atstumo laikymasis, yra tos pagrindinės priemonės. Ne galimybių pasas“, – teigė A. Širinskienė.

LVŽS narė taip pat laikėsi nuomonės, kad išimtis pradinukams turėtų likti.

„Reikėtų daugiau pasikliauti testavimu. Ar visus pradinukus išmokysime kaukes dėvėti, – greičiausiai tai nebus labai lengva užduotis“, – pridūrė ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1013)