„Šalyje paskelbus ekstremaliąją situaciją, VSAT, kaip perkančioji organizacija, teisės aktų reikalavimų nepažeidė ir esamomis aplinkybėmis turėjo teisę taikyti neskelbiamų derybų procedūrą“, – teigiama ketvirtadienį išplatintame prokuratūros pranešime.

Sprendimas priimtas išnagrinėjus Seimo nario Sauliaus Skvernelio prašymą įvertinti neskelbiamų derybų būdu vykdytus viešuosius pirkimus ir sudarytas sutartis dėl konteinerinių namelių neteisėtai atvykusių asmenų apgyvendinimui, nuomos.

Nagrinėjant šį prašymą buvo vertinama, ar VSAT pasirinko tinkamą viešojo pirkimo būdą ir ar racionaliai buvo panaudotos valstybės lėšos.

Prokuroro nutarime taip pat nurodoma, kad tarptautiniai ir Europos žmogaus teisių teisiniai aktai įpareigoja Europos Sąjungos valstybes nares, taip pat ir Lietuvą, užtikrinti žmogaus teises visiems asmenims, tarp jų – ir neteisėtiems migrantams. Pasak prokuratūros, atsižvelgiant į tuo metu kasdien didėjusius sulaikomų nelegalių migrantų skaičius, būtinybę itin skubiai užtikrinti tinkamą jų apgyvendinimą, siekiant pasirengti tolimesniam nelegalios migracijos srautų augimui bei užtikrinti pareigūnų bei visos visuomenės saugumą, buvo būtina kuo skubiau išspręsti migrantų apgyvendinimo šalyje problemą.

Nutarime pažymima, jog „nėra abejonių, kad tik užtikrinus operatyvų pirkimo objekto – neteisėtai atvykusių asmenų laikino apgyvendinimo konteinerių miestelio su reikalinga įranga bei paslaugomis nuomos įsigijimą, galėjo būti užtikrintas viešasis interesas.“

Prokuroro vertinimu, iš tyrimo metu nustatytų aplinkybių taip pat nėra pagrindo manyti, kad valstybės lėšos buvo panaudotos neracionaliai.

Susipažinus su visa gauta medžiaga, konstatuota, kad šiuo atveju buvo įsigyti ne tik tam tikrus techninius reikalavimus atitinkantys gyvenamieji konteineriai, bet ir jų aptarnavimo, administravimo paslaugos bei papildoma įranga, kuri yra būtina miestelio infrastruktūrai sukurti, leidžia prijungti gyvenamuosius ir kitus konteinerius prie atitinkamų komunikacijų, užtikrinti tinkamas ir saugias sąlygas tiek migrantams, tiek pasienio pareigūnams.

Prabrėžtina ir tai, kad pirkimai buvo įtraukti į perkančiosios organizacijos papildomų pirkimų planą ir šiems pirkimams vykdyti iš Europos Komisijos ir valstybės biudžeto buvo skirtos piniginės lėšos, o 36 mėnesius perkant prekes pagal sutartyse numatytus įkainius, pirkimams skirtos biudžeto lėšos nebus viršytos.

Pasak prokuratūros, tyrimo metu nenustačius aplinkybių, sudarančių pagrindą manyti, kad vykdydama pirkimo procedūras ir sudarydama aptariamas sutartis VSAT pažeidė Viešųjų pirkimų įstatymą bei kitų teisės aktų reikalavimus bei principus, o tuo pačiu ir viešąjį interesą, nėra pagrindo taikyti Prokuratūros įstatyme numatytas viešojo intereso gynimo priemones.

Valstybės sienos apsaugos tarnyba rugpjūčio pradžioje už 5,4 mln. eurų išsinuomojo konteinerius apgyvendinti neteisėtus migrantus.

Trejų metų trukmės sutartis po neskelbtų derybų pasirašyta su krovinių gabenimo ir ekspedijavimo bendrove „Arijus“, nurodoma pirkimo ataskaitoje.

VSAT buvo paskelbusi konteinerių nuomos konkursą, tačiau galiausiai pasirašė sutartį neskelbiamų derybų būdu, siekiant namelius pastatyti kuo greičiau.

Lietuva dėl išaugusios neteisėtos migracijos yra paskelbusi ekstremalią situaciją. Šalies pareigūnai laikosi pozicijos, jog išaugę migracijos srautai yra organizuota Minsko režimo akcija prieš Lietuvą.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)