„Situacija stabilizuota bus iki galo, kai išnyks tos įtampos, spaudimas, kai mes nematysime tų šąlančių migrantų ant mūsų ir Baltarusijos sienos, tada galima bus sakyti, kad jau situacija visiškai suvaldyta. Dabar daug kas priklauso ir nuo anos pusės veiksmų“, – „Žinių radijui“ teigė A. Anušauskas.

Vis tik ministras akcentuoja, kad Lietuvos taikoma neteisėtų migrantų neįleidimo politika visiškai pasiteisino.

„Iš kitos pusės, mes turime jau pakankamai efektyvią neįleidimo politiką, kuri save pateisino visiškai pilnai, šimtu procentų. Ir, tiesą sakant, Baltarusijai ją įveikti esamais metodais yra gana sudėtinga, matosi, kad ji to negali padaryti“, – atkreipė dėmesį jis.

A. Anušausko teigimu, šiuo metu į Lietuvą dažniausiai bando patekti jauni vyrai, pasak jo, šeimų su vaikais skaičius pastaruoju metu yra sumažėjęs.

„Tokia tendencija, aš manau, tikrai rodo, kad apgręžimo politika vis dėlto suveikė, ir mes įgyvendiname ją vis dėlto ne vieni: ir Latvija, ir Lenkija taip pat“, – sakė jis.

Ministras įvertino ir viešoje erdvėje pasirodžiusius skaičius apie iš apgyvendinimo įstaigų pabėgusių migrantų skaičių. Jungtinių situacijų centro (JSC) duomenimis, nuo metų pradžios 704 migrantai pasišalino iš apgyvendinimo vietų, 146 migrantai buvo sulaikyti ir grąžinti atgal.

Vis tik A. Anušauskas atkreipia dėmesį, kad reikia įsivertinti tai, jog šis pabėgusių asmenų skaičius apima ir laikotarpį, kol neteisėti migrantai nebuvo sulaikomi.

„Šis skaičius apima ir laikotarpį iki hibridinės atakos, tai yra pirmą pusmetį, kai buvo apie pusę tūkstančio migrantų. Pagal tuometines taisykles jie nebuvo sulaikomi, gyveno gerokai laisviau ir naudojosi ta situacija. Tai šiek tiek suplakami skirtingų laikotarpių skaičiai“, – teigė jis, akcentuodamas, kad sprendimas sulaikyti neteisėtus migrantus buvo priimtas tik liepos viduryje.

Tačiau ministras pripažįsta, kad neteisėtų migrantų pasišalinimai iš apgyvendinimo vietų kelia iššūkių.

Lietuvos kariuomenė yra skyrusi pagalbą saugant tas laikinas gyvenamąsias vietas. Aš manau, kad, dabar juos sukoncentravus į visai kitokio stiliaus patalpas, pabėgimų bus mažiau“, – vylėsi A. Anušauskas.

JSC duomenimis, per pastarąsias dvi savaites užfiksuota 70 migrantų bandymų pasišalinti iš apgyvendinimo vietų, 21 iš jų pavyko grąžinti.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (40)