Jau šį sekmadienį Lietuvos Nacionalinėje filharmonijoje koncertuoti turėjo pasaulinio garso fortepijono žvaigždė. Visgi ypatingas koncertas pasitinkamas su dviprasmiškomis mintimis.

Laukiamas atlikėjas – Rusijos pianistas Nikolajus Luganskis.

„Tai pasaulinio lygio žvaigždė. Ir Londonas, ir Paryžius, ir Berlynas, ir Niujorkas, ir Tokijas džiaugiasi ir ploja, kai atvažiuoja jis“, – LNK sakė Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro meno vadovas ir vyriausiasis dirigentas Gintaras Rinkevičius.

Visgi ne tik Londonas ar Paryžius, nes koncertų buvo ir Rusijos okupuotose teritorijose.

„Buvo mažų mažiausiai keli koncertai tikrai yra buvę“, – kalbėjo politikos apžvalgininkas Marius Laurinavičius.

Koncertas Donecke suplanuotas ir spalio pabaigoje. O Vilniuje N. Luganskio pasirodymas – Valstybinio simfoninio orkestro sezono pradžios koncertas. Bilietai jau išparduoti.

„Nėra jokio skirtumo, ar tai Filipo Kirkorovo koncertai, ar klasikinės muzikos koncertai“, – kalbėjo M. Laurinavičius.

Kad skirtumas yra ir lyginti atlikėjų bei jų auditorijų nedera atkerta Kultūros ministerija.

„F. Kirkorovo, kuris yra paskelbtas nepageidaujamu Lietuvos valstybėje asmeniu ir dabartiniu atveju, jie nėra tapatūs. F. Kirkorovas pats važiuoja, gana aktyviai pasisako įvairiausiais klausimais, pats nevengia dėmesio. O šiuo atveju, žmogus yra vertinamas tų pačių kultūros profesionalų, kaip menininkas. Į tokį koncertą nesusirinktų tik vadinami vatnikai“, – LNK sakė kultūros ministras Simonas Kairys.

M. Laurinavičius dėstė, jog tai yra tiesiog nesupratimas, kas yra „minkštoji galia“.

„Nei, kad ji gali būti nutaikyta į labai skirtingas auditorijas“, – aiškino politikos apžvalgininkas.

Anot Kultūros ministerijos, pianistas politiniais klausimais nepasisako, o tik dalinasi talentu.

Tačiau 2016 metais koncertuodamas Donecke nuo politikos visiškai neatsiribojo.

„Čia aš važiavau su ypatingu jausmu, todėl, kad čia tokia tragiška istorija paskutiniais metais“, – kalbėjo muzikantas.

Reportaže pianistas giriamas dėl to, kad nepabijojo atvykti į Donecką. Pats pianistas teigė, jog jam yra smalsu pamatyti, kaip žmones ten gyvena, tikisi, jog ateityje ten bus geriau.

Nors priduria apie galimas sankcijas.

„Jei tokie žmonės nuspręstų uždrausti mano muziką Europoje ar Amerikoje, tai būt tragiškomiška. Bet aš tikiuosi, jog tai neįvyks“, – sakė N. Luganskis.

Apžvalgininkas Audrius Bačiulis LNK teigė, jog iškalbingas vien paties muzikanto atvažiavimo į Donecką faktas.

G. Rinkevičius kalbėjo, jog su minimu atlikėju yra pažįstamas labai seniai.

„Ir galbūt todėl, kad esame pažįstami, jis atvažiuoja į Vilnių“, – sakė G. Rinkevičius.

Kultūros ministerija sako, jog yra būtina koncertinių įstaigų vadovų diskusija. Juk nesinori, kad Lietuvoje norint užlipti ant scenos būtų reikalingas specialiųjų tarnybų įvertinimas.

„Kultūros ministerija visada atsiduria tokiame karštame taške, kada reikia ieškoti ribos – kur yra minkštoji galia, kur kultūra ir menas“, – sakė ministras.

Į šią situaciją sureagavo ir užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

„Užsienio reikalų ministerija jau turi savo taikiklyje šį atlikėją“, – sakė politikas. Jis teigė, jog išvados bus pateiktos įvertinus aplinkybes. Tačiau G. Landsbergis mato ne vien ministerijų atsakomybę.

„Gali būti pritaikytos tam tikros priemonės. Aš manau, kad labai svarbu būtų, jog ir kviečiantys įvertintų visas aplinkybes“, – teigė ministras.

G. Rinkevičius šokiruotas, kad kultūra yra siejama su politika.

„Man, aišku, gana keista ir gana liūdna, kad nusileidžiame iki tokio lygio. Visur pasaulyje jis koncertuoja ir staiga Vilnius sako, kad ne. Aš manau, kad tai būtų labai didelė neteisybė“, – teigė G. Rinkevičius.

Tačiau, kad Rusijos agresiją pateisinantys atlikėjai nebūtų kviečiami į Lietuvą paprašė ir apie 10 organizacijų. Tarp jų – Vilniaus ir Kauno ukrainiečių bendrijos.

Trečiadienio vakarą paaiškėjo, jog sekmadienį atlikėjas Lietuvoje nebekoncertuos. Sušlubavus sveikatai, jam teko atšaukti koncertą.

N. Luganskis Lietuvoje jau yra koncertavęs, dar vienas jo koncertas numatomas gruodžio mėnesį.