Praėjusiomis savaitėmis pasienio teritorijoje buvo rasti keli negyvi migrantai. Du vyrai iš grupės, kurioje mirė irakietis, lenkų pasieniečiams pasakojo, kad iš baltarusių pareigūnų gavo tablečių – tam atvejui, jei jiems būtų šalta. Skrodimas turėtų parodyti, kokia medžiaga galėjo būti panaudota.

SMS žinutes gaus visi, kurių mobilieji telefonai pasienio teritorijoje bus Lenkijos mobiliojo ryšio veikimo zonoje, sakė M. Kaminskis. Žinutėje bus ir nuoroda į Lenkijos vidaus reikalų ministerijos puslapį, kur situacija paaiškinama anglų, arabų ir rusų kalbomis.

Vyriausybė Varšuvoje kaltina Baltarusijos diktatorių Aliaksandrą Lukašenką organizuotai gabenant pabėgėlius iš krizės regionų prie ES išorės sienos. A. Lukašenka gegužės pabaigoje paskelbė, kad Minskas nebetrukdys migrantams keliauti toliau į ES – tai reakcija į sugriežtintas sankcijas Baltarusijai.

Delfi primena, kad apie gautą žinutę lietuvė pranešė jau kiek anksčiau.

Taip pat buvo pridėta nuoroda, kurią paspaudus atidaromas Lenkijos sukurtas specialus puslapis, kuriame išdėstyta visa informacija migrantams dėl nelegalios imigracijos į šią šalį.

Jame rašoma, kad Lenkijos ir Baltarusijos siena labai saugoma. Taip pat, kad nelegaliai kirtus sieną arba ją sunaikinus gali grėsti kalėjimas.

Įspėjama, kad nelegaliai kirsti Lenkijos sieną yra nusikaltimas ir jį padarę sulauks tam tikro atsako. Taip pat pateikiami pagrindiniai aspektai dėl tokio sienos kirtimo ir patariama nedalyvauti Baltarusijos organizuotuose nelegaliuose sienos kirtimo akcijose.

Mėnesio rekordas

Per praėjusią parą Lietuvos pasieniečiai neleistinose vietose iš Baltarusijos neleido patekti 63 migrantams.

Rugsėjį tai yra didžiausias per parą neįleistųjų skaičius, trečiadienį pranešė Valstybės sienos apsaugos tarnyba.

Antradienį migrantai iš Baltarusijos ėjo ties Ignalinos, Švenčionių, Šalčininkų ir Lazdijų rajonais.

Po trumpos pertraukos per Lazdijų rajoną vėl į Vakarų Europą bandė patekti daugiausia – 36 – tokių migrantų. Vieną priartėjusią grupę sudarė 20 užsieniečių.

Nė vienas neteisėtas migrantas antradienį nebuvo įleistas į Lietuvą.

Antradienio naktį ties Švenčionių rajonu prie sienos Baltarusijos pusėje buvo paleisti septyni šūviai. Paryčiais kaimyninėje šalyje irgi septyni šūviai nuaidėjo ties Vilniaus rajonu.

Ties Druskininkų savivaldybe Baltarusijos pusėje antradienį įvairiu laiku buvo girdėti pabūklų šūviai. Netoliese kaimyninėje šalyje yra Gožos poligonas, todėl panašūs šaudymai čia girdimi neretai.

Tarnybinių ginklų, specialiųjų priemonių ar fizinės prievartos veiksmų Lietuvos pasieniečiams ir jiems talkinantiems kariams praėjusią parą panaudoti neteko. Sienos kontrolė Lietuvos pusėje vykdoma sustiprintu režimu.

Į šalį šiemet per pasienį su Baltarusija pateko beveik 4,2 tūkst. neteisėtų migrantų, dauguma jų – irakiečiai.

Vilnius kaltina Minsko režimą migrantų srautų organizavimu ir vadina tai hibridine agresija. Dėl to šalyje paskelbta ekstremali situacija. Rugpjūčio pradžioje siekiant stabdyti neteisėtą migraciją pasienyje imta naudoti apgręžimo politiką.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)