„Kaip matome iš statistikos, atvejų skaičius gana sparčiai auga ir kaip ten bebūtų, visgi didžiausią poveikį atvejų skaičiui daro pačių žmonių elgesys bei gebėjimas saugoti save ir kitus“, – po Vyriausybės posėdžio spaudos konferencijoje sakė premjerė.

Ji atkreipė dėmesį, kad priemones gyventojai žino jau seniai – patalpų vėdinimas, nosies ir burnos pridengimas, higienos laikymasis.

„Gaila, kad daliai žmonių tai galbūt atrodo nepakankamai svarbu ir rekomendacija, kuri galiojo visą laiką, daugeliu atveju yra tiesiog ignoruojama“, – apmaudo neslėpė I. Šimonytė.

Ji patikino, kad papildomų ribojimų Vyriausybė neplanuoja.

„Pagrindinė strategija ir toliau yra įtikinti skiepytis tuos, kurie iki šio, nusprendė nesiskiepyti – ypatingai vyresnio amžiaus žmonės, kuriems kyla didžiausia rizika mirti“, – teigė premjerė.

Primygtinė rekomendacija

Ministrė pirmininkė I. Šimonytė pabrėžė, jog rekomendacija dirbti nuotoliniu yra primygtinė visiems galintiems.

„Rekomendacija dirbti nuotoliniu būdu yra primygtinė. Ir tais atvejais, kai galima tai daryti, mes rekomenduojame šį būdą rinktis, nes žmonių kontaktai ir darbo kolektyvuose, ir ugdymo įstaigose yra vienas iš pagrindinių kelių, kaip plinta virusas.

Tai darbo kolektyvuose kaukių dėvėjimas bus privalomas tais atvejais, kai žmonės dirbs fiziniame kontakte ir bus uždaroje patalpoje“, – sakė premjerė.

Didžiausias dėmesys ligoninių užimtumui

I. Šimonytė dėstė, jog jai yra svarbiausi du epidemiologiniai rodikliai. Vienas iš jų – ligoninių lovų užimtumas.

Pandemija

„Taip, padėtis ten kelia rūpestį. Ir man atrodo, kad tie žmonės, kurie linkę rizikuoti ir lengvai persirgti, kaip jie patys įsivaizduoja, neretai tose ligoninių lovose atsiranda. Tikrai jie turėtų labai gerai pagalvoti, kuo jie rizikuoja. Dabar ta situacija nėra maloni. (…)

Taip pat problema yra ir mirtingumas. Ypač vyresnio amžiaus žmonių, kurių populiacijoje yra be imuniteto, deja, turbūt viena iš didžiausių dalių. Esame nusiteikę padaryti tai, kas objektyviai įmanoma, kad kuo daugiau vyresnio amžiaus žmonių pasiskiepytų“, – po Vyriausybės posėdžio surengtoje spaudos konferencijoje sakė ministrė pirmininkė.

I. Šimonytė pabrėžė, jog būtina stebėti situaciją ligoninėse. Jei sveikatos sektorius nebebus pajėgus tvarkytis, pasak jos, gali tekti „kelioms savaitėms nurimti“.

„Bet vis dėl to reikia labiausiai stebėti situaciją ligoninėse, nes jei padėtis klostytųsi tokia, kad sveikatos sistema nebegalėtų funkcionuoti, tai, žinoma, sprendimai tada bus tokie, kad reikės visiems nurimti kelioms savaitėms. Bet labai tikiuosi, kad to pavyks išvengti“, – trečiadienį kalbėjo Vyriausybės vadovė.

Nuo spalio 1 dienos, šio penktadienio, apsauginių kaukių dėvėjimas bus privalomas uždarose patalpose, nepriklausomai nuo to, ar veikla vykdoma su galimybių pasu, o ne rekomendacinio pobūdžio. Taip pat tiek viešiems, tiek privatiems juridiniams asmenims rekomenduojama darbą organizuoti nuotoliniu būdu.

Šie ekstremaliosios situacijos pakeitimai įrašyti VRM registruotame nutarimo dokumente.

„Atsižvelgiant į tai, kad Lietuvoje sparčiai plinta koronaviruso SARS-CoV-2 delta atmaina, kuriai būdingas apie 60 proc. didesnis užkrečiamumas, ir virusui perduoti užtenka trumpesnio laiko ir mažesnio jo kiekio, COVID-19 ligos epidemiologinė situacija Lietuvoje išlieka nepalanki. 2021 metų rugsėjo 28 dienos duomenimis, Lietuvoje vidutiniškai per dieną užregistruojama 1360 atvejų, 14 dienų sergamumo rodiklis yra 634,7 atvejo 100 tūkst. gyventojų“, – aiškinama jame.

Taip pat pabrėžiama, kad imunizuotų asmenų skaičius dar nėra pakankamas, kad būtų valdomas viruso plitimas.

„COVID-19 lovų užimtumas asmens sveikatos priežiūros įstaigose 2021 m. rugsėjo 28 d. duomenimis šiuo metu siekia 1162 lovas, iš jų 121 reanimacijos ir intensyvios terapijos būtina imtis papildomų COVID-19 ligos plitimo valdymo priemonių. Šiuo metu Lietuvoje imunitetą nuo COVID-19 turi (paskiepyti ar persirgę) 67,7 proc. gyventojų, tačiau imunizuotų asmenų skaičius vis dar nepakankamas, kad būtų valdomas viruso plitimas“, – rašome VRM registruotame dokumente.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (273)