Imunitetą turinčių nepakanka

Vidaus reikalų ministerijos registruotame dokumente teigiama, kad epidemiologinė situacija šalyje išlieka nepalanki dėl sparčiai plintančios delta atmainos. Pastaroji yra 60 procentų labiau užkrečiama, virusui perduoti pakanka trumpesnio laiko ir mažesnio kiekio.

Statistikos departamento pateiktais duomenimis, Lietuvoje vidutiniškai per dieną registruojama 1360 atvejų, 14 dienų sergamumo rodiklis yra 634,7 atvejai 100 tūkst. gyventojų.

COVID–19 lovų užimtumas asmens sveikatos priežiūros įstaigose praėjusios paros duomenimis siekia 1162 lovų, iš jų 121 reanimacijos ir intensyvios terapijos.

„Todėl būtina imtis papildomų COVID–19 ligos plitimo valdymo priemonių. Šiuo metu Lietuvoje imunitetą nuo COVID–19 turi (paskiepyti ar persirgę) 67,7 procentai gyventojų, tačiau imunizuotų asmenų skaičius vis dar nepakankamas viruso plitimui valdyti“, – rašoma dokumente.

Griežtės kaukių dėvėjimo taisyklės

Jau ir anksčiau buvo skelbta, jog griežtės kaukių dėvėjimo tvarka. Šiuo metu vietose, kurios aptarnauja klientus tik su Galimybių pasais kaukių dėvėjimas buvo rekomenduojamas.

Tačiau viskas keisis nuo šio penktadienio, spalio 1 dienos. Ir kaukės taps privalomos visose uždarose patalpose, nepriklausomai nuo to, ar veikla vykdoma su Galimybių pasu, ar be jo.

VRM registruotame dokumente teigiama, jog „Operacijų vadovo sprendimai ir juose numatytos epidemiologines saugos priemonės, įskaitant veido kaukių (respiratorių ar kitų priemonių) dėvėjimą uždarose erdvėse (pvz., kai teikiamos ar gaunamos paslaugos, perkamos prekės, darbo metu, dalyvaujant renginiuose), būtų privalomi, nepriklausomai nuo to, ar veikla vykdoma su Galimybių pasu ar be jo“.

Taip nebeliktų rekomendacijos.

Reikalavimas dėvėti kaukes operacijų vadovo sprendimais nebus taikomas vaikams iki 6 metų, taip pat neįgalumą turintiems asmenims, kurie dėl savo sveikatos būklės kaukių dėvėti negali ar jų dėvėjimas gali pakenkti asmens sveikatos būklei (rekomenduojama dėvėti veido skydelį), asmenims, kai jie sportuoja ar paslaugos teikimo metu, kai paslaugos negalima suteikti paslaugos gavėjui būnant su kauke (atlikėjams, sportininkams, pranešėjams, renginių vedėjams, repeticijų, vaizdo, garso įrašų, transliacijų metu ir kt.).

Juridiniams asmenims operacijų vadovo sprendimais detaliai bus nustatyti reikalavimai dėl ūkinės veiklos vykdymo ar paslaugų teikimo, t. y. bus nustatytas įpareigojimas skelbti matomose vietose informaciją apie privalomą kaukių dėvėjimą, įspėti nedėvinčius kaukių asmenis, neaptarnauti kaukių nedėvinčių asmenų ir panašiai.

„Finalinis akcentas – čia mūsų pakeitimai, kurie mums padeda ten, kur žmonės nesilaiko to, kas yra rekomendacija. Bet esminė priemonė – vakcinacija“, – sakė sveikatos apsaugos ministras A. Dulkys.

Nuotolinis darbas

Praėjusią savaitę po Vyriausybės posėdžio tiek premjerė Ingrida Šimonytė, tiek ir sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys anonsavo, jog gali būti pasiūlymų dėl nuotolinio darbo.

VRM registruotame dokumente teigiama, jog nuo spalio 1 dienos tiek viešiesiems, tiek privatiems juridiniams asmenims rekomenduojama darbą organizuoti nuotoliniu būdu.

Kas laukia po savaitės?

Ministrė pirmininkė I. Šimonytė teigė, jog kitos savaitės Vyriausybės posėdyje bus svarstomi pasiūlymai su „privilegijomis“, kurios teikiamos „gana plačiai testuojant įvairias grupes mokesčių mokėtojų pinigais“.

„Tokiu būdu turbūt ir mažindami jiems motyvaciją skiepytis. Manyčiau, kad turėtume pateikti pasiūlymus Seimui, kad šitai, kas iki šiol buvo pateisinama, ar buvo pateisinama, kol nebuvo pakankamai vakcinų, neturėtų tapti motyvų nesiskiepyti“, – kalbėjo ministrė pirmininkė.

Ji taip pat siūlė kitą savaitę aptarti ir priemones dėl papildomo vyresnių žmonių skiepijimo skatinimo, motyvavimo.

Skaičiai auga

Per praėjusią parą buvo nustatyti net 1847 nauji atvejai, 14 mirčių. Tokio naujų atvejų skaičiaus Lietuva nematė nuo šių metų pradžios, didesni naujų susirgimų skaičiai šiemet buvo fiksuojami tik sausio mėnesį.

Trečiadienį Lietuvoje jau buvo galima suskaičiuoti 32 juodas COVID–19 savivaldybes.

Ir visa Lietuva praėjusią savaitę pasiekė juodą COVID–19 zoną.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (726)