2021 metais taikomas bazinis dydis yra 177 eurai. Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos įregistruotame įstatymo projekte siūloma 2022 metais jį didinti iki 181 euro.

Pareiginės algos bazinį dydį kasmet nustato Seimas, tvirtindamas biudžetą.

Kaip yra rašęs BNS, Lietuvos profesinių sąjungų konfederacija siūlė nuo kitų metų didinti pareiginės algos bazinį dydį 10 eurų iki 187 eurų.

Konfederacija taip pat siūlė numatyti papildomas garantijas profesinių sąjungų nariams, suteikiant papildomas poilsio dienas (mamadienius) auginantiems vaiką iki 16 metų ar neįgalų vaiką iki 18 metų.

Taip pat buvo siūloma numatyti, kad nacionalinę kolektyvinę sutartį pasirašiusių profesinių sąjungų nariams darbdavys už suteiktas mokamas sveikatos paslaugas kompensuoja iki 200 eurų per metus.

Buvo ir kitų siūlymų. 2021 metų kolektyvinėje sutartyje numatytas 177 eurų pareiginės algos bazinis dydis, o sutartį pasirašiusių profsąjungų nariams – papildomos garantijos: dvi papildomos apmokamos atostogų dienos, iki 10 darbo dienų 100 proc. apmokamos arba 20 darbo dienų 50 proc. apmokamos mokymosi atostogos.

Taip pat nustatytos papildomos apmokamos dienos (iki 5 darbo dienų) sveikatai gerinti – jomis negalima pasinaudoti, jei tuo pat metu naudojamasi mokymosi atostogomis. Šią sutartį pasirašė penkios nacionalinės profesinių sąjungų organizacijos (Lietuvos profesinių sąjungų konfederacija, „Solidarumas“, „Sandrauga“, Respublikinė jungtinė profesinė sąjunga ir Nacionalinis pareigūnų profesinių sąjungų susivienijimas), vienijančios 34,5 tūkst. darbuotojų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (80)