Ten, kur reikalaujama Galimybių paso, nereikalaujama dėvėti kaukės, tik griežtai rekomenduojama. Vieni šios rekomendacijos nepaiso, kiti kaukes toliau dėvi.

„Pirmiausia manau, kad kaukė ne tik nuo kovido, bet ir nuo kitų užkrečiamų ligų apsaugo. Tai čia tik pliusai, vieni privalumai“, – LNK sakė viena vilnietė.

Kitas prekybos centre kaukę dėvintis vyras teigė, jog tiesiog priprato ją nešioti.

„Kaip ir normalu jas dėvėti, dar vis tiek rekomendacija“, – aiškino jis.

Vyriausybė svarsto kaukių dėvėjimą uždarose patalpose vėl padaryti privalomą.

„Pagrindinis klausimas buvo, ar atsakomybė ekstremalios situacijos atveju tenka tam už reikalavimų nesilaikymą, kam turėtų tekti. Ne paslaugų tiekėjui, ne pardavėjui, ne įstaigai, ne kažkokiam organizatoriui. O žmogui, kuris nesilaiko reikalavimų, tai teisininkai patikino, kad taip“, – antradienį Seime žurnalistams sakė ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė.

„Jeigu jums reikia, tai aš galiu dėtis. Jei pasakysite, kad nereikia dėtis (kaukės, aut. p.), aš nesidėsiu“, – LNK sakė parduotuvėje besilankanti pensininkė.

„Tai apsisaugos vis tiek, siaučia šita liga dideliais mastais. Ir jaunimą paraginčiau su jomis vaikščioti“, – kalbėjo kita moteris.

Visgi kitas LNK kalbintas pirkėjas teigė, jog kaukėmis netiki, jam tai panašu į pasaulinį sąmokslą.

Tam, kad kaukės taptų privalomos, valdžia svarstė įvesti karantiną.

„Iš paskutinių teisininkų išvadų panašu, kad apsieisime su ekstremaliąja padėtimi. Tik prašau labai nerašyti pavadinimuose, kad Vyriausybė apsigalvojo. Todėl, kad taip greičiausiai bandys parašyti, tai Vyriausybė nei galvojo, nei apsigalvojo“, – antradienį teigė ministrė pirmininkė.

Iki šiol prekybos vietose, kur nereikia Galimybių paso, kaukės dėvėti yra privaloma. Užtikrinti, kad to būtų laikomasi privalo prekybininkai. Už klientus be kaukių jiems gresia baudos. Prekybos centrai prievolę kontroliuoti kaukių dėvėjimą vertina skirtingai.

„Pandemija trunka pakankamai ilgai ir būtent tas poreikis dėvėti kaukes parduotuvėse yra pakankamai seniai įgyvendinamas. Tad kažkokių didesnių nepatogumų prižiūrėti parduotuvėse, kad būtų dėvimos kaukės, tikrai nesukelia“, – LNK teigė „IKI“ atstovė Gintarė Kitovė.

„Maximos“ atstovė Rima Aukštuolytė kalbėjo, jog yra žmonių, kuriems kaukės tiesiog nepatinka.

„Ir tada jie tikrai ir pyksta, kaukę užsideda, bet nuėję į parduotuvę ją nusiima. Labai sunku sužiūrėti, kad visi teisingai dėvėtų tas kaukes ir kad visi dėvėtų. Nes žmonių yra nemažai“, – kalbėjo „Maximos“ atstovė.

Už tai, kad nepaiso prievolės dėvėti kaukę pirmą kartą gresia 250 eurų bauda. Pagautam antrą kartą – 500 eurų bauda.

Naujų reikalavimų renginiams patalpoje valdžia kol kas neplanuoja.

„Gali sugrįžti kaukės į vidų, gali sugrįžti atstumai gal kažkokie, didesnė higiena ar panašiai. Tikslas yra ekonomiką palikti atvirą, kad ji saugiai su Galimybių pasu, vakcinos pažymėjimais galėtų veikti“, – tikino ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.

Vyriausybė dėl privalomo kaukių dėvėjimo patalpose gali apsispręsti jau šiandien, trečiadienį.