Apsaugai bus skirta daugiau pareigūnų ir patruliavimo ekipažų, taip pat valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovės sprendimu kiekvienai migrantų apgyvendinimo vietai bus paskirtas apsaugos koordinatorius.

Pagal Vidaus reikalų ministerijos patvirtintą migrantų apgyvendinimo planą, migrantai apgyvendinami 5 vietose: Kybartų užsieniečių registravimo centre, Pasieniečių mokyklos Medininkuose teritorijoje, Užsieniečių registracijos centre Pabradėje, socialiai pažeidžiamiausios grupės, t. y. šeimos su mažais vaikais, besilaukiančios moterys, negalią turintys žmonės, įkurdinamos Rukloje – Pabėgėlių priėmimo centro pastate ir modulinių namelių stovyklavietėje, taip pat Naujininkuose buvusiuose Vilniaus nakvynės namuose. Juos saugo Viešojo saugumo tarnybos, policijos, Valstybės sienos apsaugos tarnybos bei Kalėjimų departamento pareigūnai.

Pasak vidaus reikalų ministrės, daugėjant migrantų bandymų pabėgti iš apgyvendinimo vietų ir dėl to kylančių neramumų, stovyklavietėse būtinos ne tik didesnės pajėgos, bet ir aiškesnis tarnybų veiklos koordinavimas.

„Migrantai, pasirinkę neteisėtą migracijos kelią, suklaidinti Baltarusijos režimo ir tapę žmonių kontrabandos aukomis, bando nusigauti į turtingesnes Europos šalis. Nors daugelis pateikė prieglobsčio prašymus, akivaizdu, kad kai kurie realiai prieglobsčio mūsų šalyje nesiekia ir bando visais įmanomais būdais pasišalinti, net nesulaukę sprendimo. Negalime leisti, kad Lietuva taptų pereinamuoju kiemu. Neteisėta migracija Europos Sąjungoje nepriimtina“, – teigia vidaus reikalų ministrė A. Bilotaitė.

Praeitą savaitę baigta migrantų registracija ir spartinamas prieglobsčio prašymų nagrinėjimas. Migracijos departamento ir VSAT duomenimis, 2 804 migrantai šiuo metu yra pasiprašę prieglobsčio. Jau išnagrinėti 645 prieglobsčio prašymai, tačiau kol kas nė vienam asmeniui prieglobstis nėra suteiktas.

Jungtinių situacijų centro (JSC) duomenimis, per pastarąsias dvi savaites užfiksuota 70 migrantų bandymų pasišalinti iš apgyvendinimo vietų, 21 iš jų pavyko grąžinti.

Nuo metų pradžios patikslintais JSC duomenimis 704 migrantai pasišalino iš apgyvendinimo vietų, 146 migrantai buvo sulaikyti ir grąžinti atgal.

Po šeštadienio vakarą kilusios protesto akcijos migrantų stovykloje Rukloje, Jonavos rajone, pasigesta 21 užsieniečio, teigia Viešojo saugumo tarnybos (VST) vadas Ričardas Pocius.

„Iš viso šiai dienai iš Ruklos yra pasišalinęs 21 asmuo, kol kad nė vienas negrąžintas į stovyklavietę“, – sekmadienį TV3 Žinioms sakė pareigūnas.

Jis teigė, kad tiksliai nežinoma, kada užsieniečiai pasišalino iš Pabėgėlių priėmimo centro.

R. Pociaus teigimu, po šeštadienį kilusios protesto akcijos stovyklavietės gyventojai buvo perskaičiuoti.

VST vadas svarstė, kad pati akcija galėjo būti surengta siekiant nukreipti apsaugos pareigūnų dėmesį.

Pabėgėlių priėmimo centre Rukloje šeštadienio vakarą buvo kilęs gyvenimo sąlygomis nepatenkintų migrantų protestas.

„Tai buvo tiesiog eilinis, tradicinis, vakarinis parėkavimas, nepasitenkinimas gyvenimo sąlygomis. Apsauga nebuvo suaktyvinta, nebuvo jokių neramumų“, – BNS sekmadienį sakė VST vadas R. Pocius.

Pasak jo, prievartos veiksmų ar specialiųjų priemonių migrantų atžvilgiu panaudota nebuvo.

Naujienų portalas delfi.lt išsiaiškino, kad policija panaudojo ašarines dujas.

Rukloje apgyvendinami socialiai pažeidžiami migrantai ir jų šeimos. Dabar ten yra apie 300 asmenų.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija pranešė, kad sekmadienio rytą ligoninėje mirė šiame centre gyvenęs 2010 metais gimęs vaikas.

Vaikas buvo paralyžiuotas, sirgo epilepsija ir kitomis ligomis.

Pareigūnai teigia, kad šie du įvykiai nesusiję.

Į Lietuvą šiemet neteisėtai per sieną su Baltarusija atvyko beveik 4,2 migrantų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (102)