Seimas antradienį priėmė svarstyti tokią Notariato įstatymo pataisą, kurią parengė Biudžeto ir finansų komiteto vadovas konservatorius Mykolas Majauskas ir dar 14 kitų Seimo narių iš įvairių frakcijų. Už pataisų svarstymą balsavo 100 parlamentarų, o susilaikė 22.

Pakeitimas Seimui pateiktas po to, kai parlamentarai rugsėjo viduryje nepriėmė svarstyti M. Majausko siūlymo nustatyti notarų ir antstolių pensinį amžių nuo 70 mažinti iki 65 metų.

Patobulintomis pataisomis siūloma įtvirtinti reikalavimą, kad savivaldybės teritorijoje turi dirbti bent vienas notaras.

M. Majauskas sako, kad pataisomis norima sukurti didesnę notarų konkurenciją, kad jų paslaugos būtų kokybiškesnės ir labiau prieinamos, o įkainiai – mažesni.

„Paskutinį kartą notarų skaičius buvo fiksuotas 2006 metais (...). 15 metų notarinių paslaugų skaičius išaugo dramatiškai, vien sandorių per kelis metus išaugo maždaug 30 proc.“, – tvirtino parlamentaras.

Taip pat numatoma, kad viešas konkursas laisvoms notaro pareigoms užimti turi būti paskelbiamas per tris mėnesius nuo tada, kai būtų nustatoma, kad vieno notaro aptarnaujamų gyventojų toje savivaldybėje yra daugiau negu 10 tūkst. žmonių, bet po notarų skaičiaus padidinimo būtų ne mažiau negu 7 tūkst. gyventojų.

M. Majausko teigimu, dėl to notarų galėtų padaugėti nuo 50 iki 100.

Teisingumo ministerija kiekvienais metais iki liepos 1-osios įvertintų vieno notaro aptarnaujamų gyventojų skaičiaus savivaldybėje pasikeitimą.

Pasak M. Majausko, dabar dėl ribotos konkurencijos ir pasiūlos, notarai linkę taikyti viršutinę įkainių ribą, pas juos nusidriekia eilės.

Parlamentaro skaičiavimais, daugiausia uždirbęs notaras yra gavęs maždaug 700 tūkst. eurų per metus.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)