Jo teigimu, dabar čia nuotaikos yra tokios, kad toliau epicentro esančiose vietose, gyvenimas ir toliau teka įprasta vaga.

„Visi atsipalaidavę ir supranta, kad tai nėra nieko rimto ir ateinančios 2-3 balų bangos yra visiškai nieko, jeigu žiūrėtume į didesnius miestelius. Bet jeigu žiūrėtume į epicentrą ir miestelį, kuris yra gerokai apgriautas, tuomet nuotaikos tikrai ne kokios. Šiek tiek piktesnės policijos iš gvardijos matosi, žmonės liūdni, bendruomenė susirinkusi ir sėdi šeimomis prie staliukų, kurie pastatyti prie namų, į kuriuos įeiti bijo.“

M. Pareščius papasakojo, kad įamžino mobiliųjų telefonų parduotuvėlę, kuri yra pirmajame griūvančio namo aukšte ir kaip darbuotojai stengėsi iš avarinės būklės pastato išnešti vertingus daiktus, nors tai ir labai rizikinga.

„Jie greituoju būdu GSM telefonus nešė, fotokameras ir pan., suprasdami, kad ant galvos bet kada gali nukristi. Šiaip iš tikrųjų yra liūdna“, – teigė jis.

Paklaustas, kaip pats atsidūrė Kretoje, pasakojo, jog čia atvyko atostogauti ir gyvena 30 km nuo epicentro.

„Mes tiesiog atvažiavome pasižiūrėti, gal kažkam padėti, bet lyg ir po truputį čia yra tvarkomasi. Jeigu vertintume policijos požiūrį, tai, kai mes paklausėme, ar savivaldybė ką nors tvarkys, mums buvo atsakyta, kad ne. Toks buvo pasakymas, tai galite įsivaizduoti. Bendruomenė pati tvarkosi atsivežusi technikos, bobcat'us, eskavatorius ir pan.

Taip pat vaikšto inspektoriai, kurie žiūri į pastatus ir tikrina, ar jis tinkamas toliau eksploatacijai. Vienoje iš nuotraukų yra užpurkštas geltonas kryžius su aerozoliniais dažais. Vadinasi, jie apžiūri pastatą ir jeigu toliau galima jį eksploatuoti, leidžia tai daryti, jeigu ne – uždeda kryžių, atjungia nuo vietinių komunikacijų, kad griūdamas nesukeltų papildomų problemų.“

Marius Pareščius

M. Pareščiaus teigimu, saloje buvo du žemės drebėjimai – vienas buvo pirmadienio ryte, o antras – antradienio ryte.

„Tai vakar ryte važiavome ir nejautėme, nes buvome automobilyje, o šiandien ryte buvo 5,6, tai jautėme. Mus septintą ryto pažadino judantys baldai ir vibravimas viso pastato. Jausmas buvo tikrai nekoks, o mažesnius judėjimus, 3 ar 4 balų, jaučiame kas valandą.“

Paklaustas, ar čia jaučiasi saugiai, sakė, kad jeigu nebūsi pastate arba šalia jo, tuomet niekas negresia.

„Mes ir dabar suprantame, kad esame epicentre, bet mes stovime su automobiliu vidury aikštės ir neinam prie pastatų. Tai reiškia, kad tau nieko nepadarys. Žemė neįgrius, per galvą su plyta negausi, bet iliustracijose matyti, kaip krenta sienos ir pan.“

Pasak jo, žemės drebėjimas tęsiasi 10-15 s ir jeigu pastatas kokybiškai pastatytas, nieko nebus, bet vakar teko šiek tiek buvo panikos.

„Kai vakar kambaryje pajutome „mažiuką“ drebėjimą, taip, mes atsistojome, susirinkome pasus, būtiniausius dalykus ir išėjome. Tiesiog atsiranda panika, lengva, bet panika“, – teigė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (37)