Sukrėstą ir šoką išgyvenanti kaunietė Daiva savo veido LNK rodyti nenorėjo. Ji sako, kad viešai išdrįso prabilti apie jai nutikusią nelaimę tam, kad panašių atvejų nenutiktų kitiems.

Du vaikus auginanti šeima, sužinojusi, kad laukiasi trečio kreipėsi į medikus.

„Atsakingai mąstant, kad jau auginame du vaikus, geriau jau apmąstyti, ar tikrai galėsi viską suteikti tiems vaikams, ar ne. Tai kai sužinojome rugpjūčio pradžioje, kreipiausi į Prano Mažylio gimdymo namus ir konsultacijai, ir nėštumo nutraukimui. Nes jau skambinant pasakiau, kad tikrai nežinau, kiek yra savaičių“, – kalbėjo moteris.

Šeima pasitarusi nusprendė, kad jei nėštumas mažas, jį nutrauks. O jei daugiau nei aštuonios savaitės, vaiką pasiliks.

„Jis tik pasiguldęs mane echoskopijai klausė, ar tikrai žinau, kad laukiuosi. Pasakiau, kad dariau nėštumo testą, tai jis sakė, kad visai mažytis taškelis matosi – tai 7–8 savaitės“, – sakė Daiva.

Kaunietė, išgirdusi, koks yra vaisiaus amžius, apsisprendė daryti abortą.

„Pasakė, kad toliau – operacija. Ir gydytojas po operacijos jau nepasirodė. Atsiuntė akušerę. Mane išleido, sakė, kad viskas pavyko sklandžiai, operacija atlikta ir liepė pasirodyti po 10 dienų savo ginekologui“, – teigė moteris.

Tačiau jau po 3 dienų moteris pasijuto labai blogai ir skubiai buvo išvežta į kitą ligoninę.

„Atsidūriau ligoninėje su šaltkrėčiu, temperatūra, vemianti, kraujuojanti. Galėjau nesulaukti net savaitgalio, galėjau pati numirti“, – kalbėjo kaunietė.

Kai kaunietė apžiūrėjo antras gydytojas, paaiškėjo, kad pirmasis gydytojas, nustatydamas vaisiaus amžių suklydo 10 savaičių.

„Man pasakė, kad niekas nėra padaryta, tik nuleisti vaisiaus vandenys, čia yra 18,5 savaičių kūdikėlis, beveik 5 mėnesių, bet jis neturi šansų išgyventi“, – teigė moteris.

Kadangi po pirmojo aborto vaisiaus vandenys buvo nuleisti, kaunietė turėjo laukti, kol įsčiose jos sūnus numirs. O nustojus plakti širdelei, pagimdys negyvą kūdikį.

„Žinokite, yra baisu. Baisu. Nes tu supranti, kad jam apdėti nebegali, ir kai kiekvieną kartą išgirsti tą plakančią širdelę. Tai duoda per širdį“, – LNK pasakojo kaunietė.

Moteriai būnant ligoninėje, pirmasis suklydęs medikas buvo aplankęs gimdyvę, tačiau, kas nutiko nepaaiškino.

„Jis sakė, kad taip atsitiko, kažkaip nepagalvojo pasižiūrėti plačiau. Bet dabar jau yra kaip yra, gydykis, sveik ir nieko nepakeisti“, – pokalbį su mediku prisiminė ji.

P. Mažylio gimdymo namai

Moteris sako, kad greičiausiai gydytojas neatliko išsamios apžiūros ir nematė vaiko, kuris buvo gerokai pasisukęs į šoną.

„Jeigu jis būtų pakreipęs nors truputėlį kairiau, jis būtų pamatęs tą nėštumą“, – sakė moteris.

P. Mažylio gimdymo namų gydytojas nei moteriai, nei žiniasklaidai paaiškinti, kaip galėjo taip suklysti, nesutiko.

Kauno ligoninės atstovas sako, kad gydymo įstaiga taip pat negali teikti informacijos apie įvykį, nes policija pradėjo tyrimą.

„Yra pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal Baudžiamojo kodekso 229 straipsnį – dėl tarnybinių pareigų neatlikimo. Šis straipsnis numato atsakomybę – baudą arba areštą, betgi laisvės atėmimą iki 2 metų“, – LNK sakė Kauno policijos atstovė Odeta Vaitkevičienė.

Kaunietė kreipėsi į advokatą ir sako sieksianti, kad tokia istorija nepasikartotų kitiems. Tokios bylos dar nėra matę ir teisininkai, kuriuos stebina, kad tokią klaidą padarė žinomas ir didelę patirtį turintis medikas.

„Aštuonių savaičių vaisiaus dydis yra 16 milimetrų, sveria jis apie vieną gramą. Tuo tarpu 18 savaičių – mes turime apie 16 centimetrų ir 200 gramų. Toks yra didelis skirtumas, visiškai nesuprantama, kas šioje situacijoje lėmė tokią milžinišką klaidą“, – kalbėjo nukentėjusiosios advokatas Modestas Sriubas.

Lietuvos Akušerių, ginekologų draugijos vadovė Diana Ramašauskaitė sako, kad 18 savaičių galima nepastebėti, jei yra didelis moters svoris.

„Per stora pilvo sienelė, dariniai pilvo ertmėje, gimdoje, tada galbūt taip. Bet dažniausiai tai turėtų būti pastebėta“, – LNK sakė D. Ramašauskaitė.

Visgi medicinoje netikslių vaisiaus amžiaus nustatymo atvejų pasitaiko. Bet tokie atvejai yra itin reti ir išimtiniai.

„Pirmą nėštumo trečdalį paklaida gali būti iki 7 dienų. Antrą nėštumo trečdalį, iki 20 savaitės, gali būti iki 10 dienų vidutiniškai. Kai nėštumas jau yra virš 20 savaitės, ta paklaida gali siekti net iki 3 savaičių, nes atsiranda skirtingos vaisiaus augimo galimybės“, – sakė Lietuvos Akušerių, ginekologų draugijos vadovė.

Lietuvoje, moteriai pageidaujant, nėštumą leidžiama nutraukti iki 12 savaičių. O didesnį nei 12 savaičių nėštumą leidžiama nutraukti tik kai gresia pavojus moters sveikatai ir gyvybei.