„Mano ataskaita, kaip (partijos – aut.p.) Politikos komiteto pirmininko, gali būti labai trumpa: viskas yra gerai su Tėvynės sąjungos politika. Viskas yra gerai su jos tapatybe, partija laimėjo rinkimus, gerai tvarkosi Vyriausybėje. Tame tarpe ir su ypatingai sudėtingomis krizėmis“, – sekmadienį vykusiame TS-LKD suvažiavime sakė A. Kubilius.

Jis kalbėjo, kad lengvas kelias – ne konservatoriams.

„Turime specifinę karmą: mums sekasi su krizėmis“, – konstatavo politikas.

Vis dėlto, kalbėdamas apie galimus iššūkius ateityje, jis partiečiams išdėstė dešimties punktų tezes.

„Drąsiai galiu teigti – tai, ką turime dabar, yra viena stipriausių Vyriausybių per visus 30 metų su tikrai stipriausia premjere“, – akcentavo A. Kubilius.

Politikas juokavo, kai kai kuriems buvusiems premjerams tokia situacija „sukelia nervingus pavydo priepuolius, bet tikrai ne man“.

„Nei vienai Vyriausybei iki šiol neteko susidurti su tokiu dvigubu išbandymu, ir ką Ingridos Vyriausybė atlaiko. Per visą šį laiką, beveik per metus – jokių skandalų: nei kotletų, nei keliukų“, – sakė europarlamentaras.

A. Kubilius jis taip pat teigė, kad kritikos fone Lietuvai pavyksta tvarkytis globalios krizės akivaizdoje.

„Ekonomika šiais metais augs daugiau kaip 4 proc., bent taip jau skelbia statistika“, – pažymėjo jis.

Politikas įvardijo ir kitus gerus šalies ekonominius rodiklius.

„Mes turėtume nustoti vien tik skųstis ir verkšlenti. Todėl aš drąsiai ir tvirtinu – viskas gerai ir su Lietuva, ir su Vyriausybe. Yra problemų, bet jos sprendžiamos“, – kalbėjo A. Kubilius.

Vis dėlto jis sakė, kad negalima nematyti radikalizacijos apraišku ir protestų, kurie pastebimi ir Lietuvoje, ir visame pasaulyje.

„Kartu tai yra tradicinio chaosėlio Lietuvos centro-kairės politiniame spektre pasekmė. „Valstiečiai“ žlunga ir skyla, į jų vietą veržiasi atsigaunantys socialdemokratai, opozicija tarpusavyje konkuruoja, kas garsiau šauks apie artėjančias prarajas ar skelbs ultimatumus, internetuose bei gatvėse buriasi įvairūs protestų judėjimai ir Kremlius ieško, kokį naują politinį projektą Lietuvoje realizuoti“, – teigė A. Kubilius.

Tačiau, pasak jo, laikai keičiasi – Kremlius ir primityvus populiarumas šalyje silpsta.

„Ilgalaike prasme, centro-kairės opozicija Lietuvoje yra labai silpnoje ir krizinėje būsenoje, nepaisant to, ką rodo dabartiniai reitingai. Reikia atsiminti, kad viščiukus, kaip sako lietuviai, skaičiuosime rudenį – 2024 metais“, – kalbėjo politikas.

Jis taip pat pakartojo ankstesnę savo mintį, kad dabartinė Vyriausybė turi realią galimybę tęsti savo darbus ir antroje kadencijoje.

„Dvi šios Vyriausybės kadencijos būtų didelė sėkmė Lietuvai“, – akcentavo A. Kubilius.

Dešimtmečio tikslais jis įvardijo lietuviškos sėkmės globaliame pasaulyje plėtrą, šalies regionų ekonominio išsivystymo gerinimą bei demokratijos ir europietiškumo plėtrą kaimynystėje, į Rytus nuo Lietuvos.

„Kaimynystėje turėti demokratinę Baltarusiją, o ilgainiui ir Rusiją, būtų didžiausia Lietuvos sėkmė tiek saugumo, tiek ir naujų ekonominių galimybių prasme. Vardan to verta atlaikyti ir įvairių laikinų sunkumų. Ukrainos, Moldovos, Sakartvelo euroatlantinės integracijos sėkmė yra to paties tikslo neatskiriamos dalys. Šis dešimtmetis bus unikalių Lietuvos galimybių siekti šių tikslų dešimtmetis“, – kalbėdamas apie užsienio politiką sakė A. Kubilius.

Tam, pasak jo, reikia šios Vyriausybės dviejų kadencijų.

Politikas kalboje taip pat atkreipė dėmesį į būtinybę išlaikyti gerus santykius su sąjungininkais, kovos su klimato kaita svarbą bei poreikį stiprinti Europos Sąjungą.

„Lengvas kelias – ne mūsų kelias, bet mes jį įveiksime per dvi kadencijas“, – pridūrė A. Kubilius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1134)