„Pagal pirminę turimą mūsų informaciją tie neramumai, kurie buvo kilę ir tas mirties atvejis nėra susiję“, – sekmadienį Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) suvažiavimo metu žurnalistams sakė A. Bilotaitė.

Ji teigė, kad dėl įvykio vyksta tyrimas – tiek policijos, tiek Viešojo saugumo tarnybos.

„Mano pirminė informacija yra tokia, kad tai nėra susiję dalykai. Tai, kas įvyko – neramumai ir mirties atvejis – yra atskiri dalykai, bet aš manau, kad teisėsaugos institucijos išsiaiškins ir pateiks visą informaciją“, – komentavo ministrė.

Neramumai, pasak jos, galėjo įvykti dėl įvairių priežasčių.

„Neramumai tikriausiai kartas nuo karto kyla nuolat stovyklavietėse, nes asmenys, kurie yra apgyvendinti, nėra patenkinti, nes jų tikslas tikriausiai nėra likti Lietuvoje. Jie nori išvykti į kitas šalis, pasiekti savo tikslą – kitas Vakarų šalis ir tas didžiąją dalimi kyla iš to.

Žinoma, ir sąlygos ne visada tenkina, bet noriu pasakyti, kad Vidaus reikalų ministerija daro viską, kad tos sąlygos gerėtų“, – patikino A. Bilotaitė.

Ji taip pat pažymėjo, kad situacija yra stabilizuota, tačiau teigė, kad reikia būti toliau pasiruošus bet kokiems scenarijams.

„Tą esame pasirengę ir padaryti“, – akcentavo ministrė.

Navickienė: migrantų tarpe yra daugiau negalią turinčių vaikų

Savo ruožtu socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė taip pat antrino, kad, jos žiniomis, neramumai Rukloje ir vaiko mirtis yra nesusiję.

„Labai sunkiai sirgo. Mano žiniomis, jam buvo teikiama visa reikiama medicininė pagalba, taip pat šeimai buvo teikiama socialinių darbuotojų pagalba, tačiau, būklei pablogėjus, vaikas buvo išvežtas į ligoninę ir, deja, mirė“, – žurnalistams sakė ministrė.

M. Navickienė patvirtino, kad mirtis ir kilę neramumai nesusiję.

„Mano žiniomis, šie du įvykiai tarpusavyje tikrai niekaip nesusiję“, – sakė ministrė.

Jos teigimu, migrantų tarpe yra daugiau sergančių vaikų.

„Turime dar negalią turinčių vaikų, visiems yra teikiama pagalba ir reikiama medicininė priežiūra. Specialūs poreikiai taip pat, jei nustatomi, viskas bendra tvarka yra individualiai, kiekvienam žmogui teikiama.

Dėl šio atvejo tikrai labai išgyvena Ruklos darbuotojai, reiškia užuojautą vaiko netekusiam tėčiui“, – kalbėjo M. Navickienė.

Ji pasakojo, kad vaikas į ligoninę išvežtas, kai nustatyta, jog jam pakilo temperatūra.

Sekmadienį Socialinės apsaugos ir darbo ministerija taip pat pateikė naujausią informaciją apie migrantų paminėtą vaiką.

„Gydymo įstaigoje mirė Ruklos pabėgėlių priėmimo centre (Ruklos PPC) gyvenęs vaikas, gimęs 2010 metais. Į Ruklos PPC migrantų šeima (tėvas su sūnumi) atvyko rugpjūčio 6 d. Neįgalų vaiką auginusi šeima vos kirtusi Lietuvos sieną, iš karto buvo apgyvendinta Ruklos PPC. Vaikas buvo paralyžiuotas, sirgo epilepsija ir kitomis ligomis. Anot tėčio, vaikas tapo neįgaliu, patyręs galvos traumą prieš metus laiko savo gimtojoje šalyje.

Ruklos PPC šeimai nuolat buvo teikiama medicininė pagalba, būtini vaistai, socialinių darbuotojų pagalba. 2021 m. rugsėjo 26 d. paryčiais vaiko tėvas pranešė, kad vaikas sunkiai kvėpuoja. Buvo iškviesta Greitoji medicinos pagalba, kuri iškart išvežė vaiką į gydymo įstaigą, čia vaikas ir mirė. Preliminari mirties priežastis – ūmus širdies ir plaučių veiklos sutrikimas. Ruklos PPC išreiškia nuoširdžią užuojautą vaiko tėčiui. Jam teikiama psichologinė pagalba, rūpinamasi vaiko laidotuvėmis“, – teigiama ministerijos išplatintame pranešime.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (332)