Politikas atkreipė dėmesį, kad tiek iššūkių, kiek per mažiau nei metus teko šiai Vyriausybei, kitos Vyriausybės, kaip sakė G. Landsbergis, nepatiria per visą kadenciją ar dvi.

„Pandemijos bangos, hibridinė Minsko režimo ataka, kas naktį siunčianti dešimtis, kartais net ir šimtus suklaidintų žmonių, pro mus ieškančių kelio į Europą. Na ir paskutinė – dar vieno autoritarinio režimo spaudimas atsitraukti nuo principinės laikysenos, grasinant ekonominėmis sankcijomis.

Šie iššūkiai – nesinori vartoti žodžio „krizė“ – mus privertė prisiminti kaip kovoti. Ir didžiuojuosi galėdamas konstatuoti, kad mūsų žmonių nenuilstamo darbo, mūsų sąjungininkų ir partnerių iš ES bei NATO dėka vienus iššūkius jau įveikiame, kitus neabejotinai įveiksime“, – teigė G. Landsbergis.

Vis dėlto jis pripažino, kad kai kuriems žmonėms norisi matyti „pralaiminčią, pasmerktą, valstybę be prošvaičių ir ateities“.

„Man sunku įvertinti, kiek tokia paniką ir tamsą skleidžianti laikysena yra autentiška. Lengviau suprasti tada, kai taip kalbantys politikai yra Seime, kas šiais laikais, keista, bet pasitaiko vis rečiau.

Ypač jei ieškotume partijų pirmininkų – dažniau šiandien juos rasime privačiame versle ar Europos Parlamente, bet ne komitetų posėdžiuose, teikiančius pasiūlymus ar sprendimus“, – sakė TS-LKD lyderis.

G. Landsbergis taip pat kalbėjo, kad dažnai geros naujienos sulaukia mažiau dėmesio nei blogos.

„Kartais atrodo, kad tas pirmykštis žmogus mumyse laimi – kuo toliau, tuo trumpalaikės baimės pardavimas labiau įsigali politikoje. Suprantama, atrodo, kad tai labiausiai pasiekiama valiuta, kuria nusiperkamas rinkėjų balsas.

O jei šalia baimės dar pridedi keletą neapykantos monetų – balsas garantuotas. Tik kokia tikroji to kaina? Baimė – politikos greitasis maistas: greitos, tačiau kenkiančios kalorijos. Baimėje nesusikurs pasitikėjimas, nebus orumo ir pagarbos vienas kitam. Kaip greitasis maistas sveikatą, taip baimės ir neapykantos politika ilgam sugadina viešąjį gyvenimą.

Neapykantos kampanijos suskaldo visuomenę, tiek, kad, ar skiepytis renkamės pagal tai, už kurią partiją balsuojame. Todėl taip svarbu atsirinkti, kurie politikai šiandien gydo visuomenės žaizdas, kurie jas toliau gilina“, – kalboje akcentavo konservatorių pirmininkas.

Jo teigimu, politikus galima atskirti pagal žodyną – skaldantį arba vienijantį.

„Iš vienų girdime sprendimus, iš kitų – gąsdinimus: pavojus šeimai, grėsmė lietuvių kalbai. Garsiai šaukiama apie pamintą, sunaikintą teisę bei Konstituciją. Dar daugiau – skiepai ir galimybių pasas prilyginti koncentracijos stovykloms. Nors tikrasis pavojus šalia – ligoninės perpildytos ir mirštančiųjų neskiepytų žmonių skaičius auga.

Tie, kurie gąsdina, dažniausiai nesugeba paaiškinti, už kurio kampo tie pavojai tyko ir kas gąsdintojo šeimai ar kalbai grasina. Jei kas klaustų mano nuomonės, tai didesnis pavojus tyko iš nepagarbos savo artimam ar šeimoje, ar už jos, o kalbai labiausiai gresia pačių grasintojų prastas gramatikos mokėjimas – ir melas bei neapykanta, kuriems tarnauti gimtoji kalba prievartaujama“, – tęsė politikas.

Jo teigimu, mokslas taip pat padeda nepasiduoti antimoksliniams prietarams.

„Girdime ir kitų gąsdinimų, – kad neva kažkas siekia susipykti su Baltarusija ar Kinija. Bet juk tai nėra tiesa. Noriu atkreipti dėmesį į keletą svarbių aspektų. Pirmiausia. Lietuva turi artimiau bendrauti su demokratiniais, taip pat mąstančiais kraštais. Ir taip, tai – vertybinis sprendimas“, – pabrėžė G. Landsbergis.

Kalboje partiečiams TS-LKD lyderis taip pat teigė, kad su Rusija, Baltarusija bei Kinija, kurios nėra demokratinės valstybės, ekonominiai ryšiai nėra tvarūs.

„Šioje situacijoje negalime likti neutralūs – turime aiškiai įvardyti, su kuo mes ir už ką mes. Nes mums tai yra – visiškai pažodžiui – gyvybinis klausimas. Baimės kelias – kelias į pralaimėjimą, į susinaikinimą. Ir kaip jau yra sakyta – jei ir reikia ko nors bijoti, tai tik pačios baimės. Atsikratę pančių, atsikratę baimės pančių apsižiūrėkime, kokį kelią nuėjome, per trisdešimt metų, per paskutinius metus ir pakelkime galvas – yra kuo didžiuotis“, – tvirtino G. Landsbergis.

Kalbos pabaigoje jis prisiminė Lietuvos laisvės kovotojus, partizanus.

„Tai kovojanti Lietuva, pasitikinti, ori. Ne baime prekiaujanti. O viltį siūlanti. Tai ne okupanto batą bučiuojanti ar prieš diktatorių nusilenkianti. Tai užtikrinta, ryžtinga Lietuva. Ir tokia Lietuva šiandien yra: daug pasiekusi, pripažinta ir gerbiama – Europoje ir už Atlanto. Gebanti gintis tiek nuo Baltarusijos hibridinių atakų, tiek nuo Rusijos kibernetinių.

Suprantanti solidarumo reikšmę – galinti padėti tiems, kam pagalbos reikia labiausiai – nuo autoritarinių režimų priespaudos kenčiantiems ar teisėto prieglobsčio ieškantiems. Už tokią Lietuvą Juozas kovojo. Tokią vilties Lietuvą esame įsipareigoję tvirtai ginti“, – pridūrė G. Landsbergis.

Landsbergis patvirtintas savo paskutinei kadencijai TS-LKD pirmininko pareigose

Užsienio reikalų ministro pareigas šiuo metu einantis G. Landsbergis suvažiavimo metu patvirtintas antrai TS-LKD pirmininko kadencijai. Tai paskutinė jo kadencija šiose pareigose.

Valdančiųjų konservatorių suvažiavimas Vilniuje G. Landsbergį partijos vadovu patvirtino dar ketveriems metams.

Metų pradžioje TS-LKD ketino surengti tiesioginius ir pirmus atvirus partijos pirmininko rinkimus, tačiau visiems iškeltiems kandidatams atsiėmus savo kandidatūrą, išskyrus dabartinį lyderį, užsienio reikalų ministrą Gabrielių Landsbergį, rinkimų atsisakyta.

G. Landsbergis pripažintas de facto išrinktu partijos pirmininku dar vienai ketverių metų kadencijai.

Jis TS-LKD vadovauja nuo 2015 metų.

Ši partija Seime turi didžiausią – 50 narių – frakciją, į Vyriausybę yra delegavusi devynis ministrus ir premjerę.

Patvirtinti TS-LKD pirmininko pavaduotojai, Politikos komitetui vadovaus M. Lingė

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) suvažiavime sekmadienį patvirtinti partijos pirmininko Gabrieliaus Landsbergio pavaduotojai.

Pirmosios pavaduotojos pareigas eis Seimo TS-LKD frakcijos seniūnė, Seimo pirmininkės pavaduotoja Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Suvažiavimas taip pat patvirtino šiuos G. Landsbergio pavaduotojus: Seimo narį, Seimo pirmininkės pavaduotoją Paulių Saudargą, socialinės apsaugos ir darbo ministrę Moniką Navickienę, Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininką Lauryną Kasčiūną, Seimo narį, Žmogaus teisių komiteto narį Andrių Navicką bei ministrės pirmininkės politikos patarėją Joną Survilą.
Politikos komiteto pirmininko pareigas eis Seimo narys, Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkas Mindaugas Lingė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (553)