Kitaip nei pandemijos pradžioje, daugėja vaikų, kuriems reikia deguonies kaukių, o lengvai persirgusiems po kelių savaičių gali atsirasti net ir sunkių komplikacijų.

Vaikų ligų klinikos vadovas Rimantas Kėvalas LNK žinioms sako, kad mažylio būklė sudėtinga.

„Kauno kolegos intensyviosios terapijos skyriuje turi sunkiai sergantį naujagimį koronavirusu“, – patvirtino R. Kėvalas.

Kauno klinikų reanimacijoje gydomi du vaikai. Dar dviem mažamečiams intensyvi terapija taikoma ir kitoje universitetinėje Kauno ligoninėje. Tiesa, vieno vaiko būklė kiek pagerėjo, o kitas vaikas išlieka su plaučių uždegimu, informuojama Žiniose.

Santaros klinikų Vaikų infekcinių ligų skyriaus vedėja Inga Ivaškevičienė kiek anksčiau penktadienį pažymėjo, kad, palyginti su ankstesniu pandemijos laikotarpiu, atsiranda sunkiai sergančių vaikų, kuriems reikia papildomai tiekti deguonį, ir tai kelia nerimą.

„Tokios situacijos nebuvo per pandemijos laikotarpį, atsiranda ir ypač sunkiai sergančių vaikų. Šita situacija, kad atsiranda vaikų, kuriems papildomai reikia deguonies, kelia nerimą“, – sakė I. Ivaškevičienė.

Anot jos, tarp dabartinių pacientų sunkiau COVID-19 sergantys yra paaugliai, bet ligoninėje dėl koronaviruso gulėjo nuo naujagimių iki 18-mečių. Medikė taip pat teigė, kad į ligoninę guldomų vaikų skaičius išaugo.

„Šiuo metu ligoninėje yra aštuoni vaikai, šis skaičius keičiasi, bet matyti tendencija, kad jis didėja. Per vasarą būdavo, kad turime vieną-du arba išvis tokių pacientų nebūdavo, dabar skyrius praktiškai nuolat yra užpildytas ir yra nuolatinė kaita“, – kalbėjo gydytoja.

Ji patvirtino, kad reanimacijoje šiuo metu gydomas vienas vaikas, tačiau daugiau detalių apie jo būklę pateikti negalinti.

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys ketvirtadienį žurnalistams patvirtino, kad Vilniaus medikai kovoja dėl sunkia COVID-19 forma susirgusio paauglio gyvybės.

„Šiuo metu Vilniuje, reanimacijoje, guli vaikas, dėl jo gyvybės medikai kovoja jau septinta para. Situacija yra labai sudėtinga. Vaikas 14 metų, jis nepasiskiepijęs, jis užsikrėtė nuo savo artimųjų, savo namuose“, – ketvirtadienį žurnalistams Seime sakė ministras.
Praėjusią parą nustatyti 1464 nauji COVID-19 atvejai, mirė 14 žmonių, penktadienį skelbia Statistikos departamentas.

Vienuolika mirusiųjų buvo nepaskiepyti arba paskiepyti iš dalies.

3540 žmonių paskiepyti pirmąja vakcinos doze. Iš viso per parą paskiepyti 9167 žmonės.

Ligoninėse šiuo metu gydomi 1005 žmonės, 117 iš jų gydomi reanimacijoje. Palyginti su ankstesne para, žmonių ligoninėse yra devyniais mažiau.

Ligoninės ir mirtys

Per parą į ligonines dėl COVID-19 paguldyti 97 žmonės – maždaug dviem dešimtimis mažiau nei para anksčiau.

77 pacientams taikoma dirbtinė plaučių ventiliacija, deguonis papildomai tiekiamas 823 žmonėms.

Per pandemijos piką šių metų sausį pacientų skaičiai ligoninėse buvo pasiekę 2,6 tūkst., dėl to teko reguliariai mažinti kitų medicinos paslaugų prieinamumą.

Per praėjusią parą mirė aštuoni vyresni nei 80 metų žmonės, iš jų pasiskiepiję buvo trys. Taip pat mirė trys vyresni nei 70 metų žmonės, po vieną vyresnį nei 40-ies, 50-ies ir 60-ies žmogų.

Nuo COVID-19 ligos iki šiol iš viso Lietuvoje mirė 4885 žmonės, iš jų pilnai paskiepyti buvo 90. Tiesiogiai ir netiesiogiai su COVID-19 siejamos 9709 mirtys.

Vakcinacija

Iki šiol mažiausiai viena vakcinos doze paskiepyta per 1 mln. 732 tūkst. žmonių, pilnai vakcinuota per 1 mln. 597,8 tūkstančio.

Sustiprinančią skiepo dozę per parą gavo 1542 žmonės, iš viso iki šiol pakartotinai paskiepyta 20,6 tūkst. žmonių.

Iš viso Lietuvoje iki šiol skiepijimui sunaudota 3,18 mln. vakcinos dozių.

Dėl atnaujinimo darbų, dalies vakcinavimo duomenų Statistikos departamentas šiuo metu neskelbia.

Epidemiologinė situacija

14 dienų naujų susirgimų koronavirusu skaičius 100 tūkst. gyventojų pasiekė 569,5 – per parą jis paaugo beveik dviem dešimtimis. Septynių dienų teigiamų diagnostinių testų dalis nekito ir siekia 6,3 procento.

Šalyje praėjusią parą atlikta 15 tūkst. molekulinių (PGR) ir 11,6 tūkst. antigeno tyrimų dėl įtariamo koronaviruso.

Iš viso Lietuvoje nuo pandemijos pradžios COVID-19 susirgo 322,7 tūkst. žmonių, iš jų tebeserga 13 tūkst. 715 – keliais šimtais daugiau nei ankstesnę parą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1106)