Buvo bandymų bėgti: kasėsi tunelį po žeme

Stovyklos administratorius Renaldo Žekonio teigimu, Rūdninkuose buvo apgyvendinta 740 vienišų vyrų.

„Nuo šios savaitės iki dabar, matėte, paskutinis autobusas išvažiavo, jie visi buvo perkelti į Kybartus“, – komentarų žiniasklaidai metu sakė R. Žekonis.

Jis neslėpė, kad incidentų migrantų gyvenimo Rūdninkuose metu būta.

„Užpraeitą naktį buvo bandymas pasišalinti iš stovyklos – buvo bandymas iškasti tunelį iš stovyklos šone esančios palapinės pro apsauginę tvorą, pro apačią, bet ar laiko neužteko, ar jėgų ir pareigūnai pamatė. Bandymas pasišalinti buvo užkirstas“, – pasakojo stovyklos administratorius.

R. Žekonis patvirtino, kad asmenys, kasę tunelį, buvo identifikuoti, tačiau jiems kažkokių sankcijų nebus.

„Čia juk ne kalėjimas, stovykla. Nepavyko, tai nepavyko. Tikslių matavimų neatlikome, bet pakankamas, kad ropomis būtų galima išeiti. Manau, kad iki dešimt metrų po žeme. Dar trūko pusę kelio“, – sakė jis.

Po šio įvykio, kaip sakė administratorius, pareigūnai buvo išardę arčiausiai tvoros esančias palapines, kad tai nepasikartotų.

R. Žekonis pripažino, kad dirbti tokį darbą buvo iššūkis ir jam pačiam, ir kitiems darbuotojams.

„Puikiai suprantate, kad migrantų klausimas visai Lietuvai tapo iššūkiu nuo šių metų vasaros, bet manau, kad mes tikrai pakankamai sklandžiai susitvarkėme, dirbome kaip komanda, tikrai buvo bendravimas su stovyklos gyventojais, nuolatinis bendravimas, norint išgirsti jų poreikius, norus, apie jų problemas, bėdas“, – sakė R. Žekonis.

Bendravimas, pasak jo, tikriausiai ir užtikrino, kad didesnių incidentų nebuvo. Vis dėlto, paklaustas apie šokiruojančioje „Raudonojo kryžiaus“ ataskaitoje minimas problemas stovyklavietėje – seksualinį smurtą, kastų sistemą ir kitas, – R. Žekonis jų nepatvirtino.

„Jie (skundai – aut.p.) būdavo registruojami, tai dėl kiekvieno skundo, kurį gaudavome, ar aš, ar pareigūnai, kviesdavome policiją. O tokių atvejų buvo tik du: vienas dėl vagystės, kitas buvo dėl sveikatos sutrikdymo. Abiem atvejais buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas policijoje“, – akcentavo stovyklavietės administratorius.

Nors palapinės nešildomos, dar vasaros pabaigoje migrantai, pasak R. Žekonio, buvo aprūpinti naujais šiltais drabužiais, miegmaišiais, o kariuomenė kiekvienam suteikė karišką termo antklodę.

„Manau, kad bent jau iki šios savaitės buvo pakankamai aprūpinti, kad naktį praleistų šiltai“, – kalbėjo jis.

R. Žekonis taip pat pasakojo, kad žinią, jog bus išvežti į kitą apgyvendinimo vietą, migrantai priėmė labai teigiamai ir to laukė. Tiesa, kai kurie asmenys bandė slėptis nuo pareigūnų keisdami palapines, tačiau galiausiai visi noriai išvyko.

„Kaip matote, pakankamai operatyviai 740 žmonių per penkias dienas perkėlėme“, – sakė stovyklos Rūdninkuose administratorius.

Jis paaiškino, kad pirmiausia į Kybartus išvyko tie migrantai, kurių palapinių būklė buvo blogiausia. Iš viso Rūdninkų Viešojo saugumo tarnybos poligone buvo 64 palapinės.

„Žmonės migravo per tas palapines, pagyvena vienoje palapinėje, po to susitaria, kad gyvens kitoje, nueina į kitą“, – kalbėjo R. Žekonis.

Pervežamus migrantus autobusuose, anot jo, lydėjo ginkluoti pasienio pareigūnai, o kelyje kartu vyko Lietuvos ir Lenkijos policijos ekipažai.

Rūdninkai liks rezervine vieta

Neteisėtai šalies sieną kirtę migrantai iš Rūdninkų per šią savaitę buvo perkelti į Kybartus. Čia, kaip skelbiama VRM pranešime spaudai, užsieniečiai gyvens padidinto saugumo sąlygomis.

Rūdninkai liks kaip rezervinė vieta, kurioje, esant poreikiui (jei migrantų skaičius staiga išaugtų), būtų įrengiama modulinių namelių stovyklavietė.

Pagal migrantų apgyvendinimo planą bus įsteigti keli centralizuoti migrantų apgyvendinimo centrai, pritaikyti skirtingiems poreikiams. Visi migrantai iki spalio mėnesio iš pasienio užkardų, savivaldybių teritorijose laikinai suteiktų pastatų ir palapinių stovyklaviečių bus perkelti į šildomus arba apšiltintus pastatus ir šildomus modulinius namelius.

Šiuo metu pasienio užkardose dar yra 446 migrantai, tačiau nė vienas jų negyvena palapinėse. Skirtingos migrantų grupės apgyvendinamos Medininkų Pasieniečių mokyklos ir Pabradės Užsieniečių apgyvendinimo centro teritorijose įrengtuose moduliniuose nameliuose.

Migrantų stovykla Rūdninkuose

Pagal susitarimą su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija šiuo metu socialiai pažeidžiamiausios grupės, t. y. šeimos su mažais vaikais, besilaukiančios moterys, negalią turintys žmonės, įkurdinamos Rukloje – Pabėgėlių priėmimo centro pastate ir modulinių namelių stovyklavietėje bei kitą savaitę planuojamuose atidaryti Naujininkų nakvynės namuose, Vilniuje.

Pirmadienį buvusiuose pataisos namuose atidarytas Kybartų užsieniečių registracijos centras

Buvusiuose Kybartų pataisos namuose pirmadienį surengta Kybartų užsieniečių registracijos centro atidarymo ceremonija.

Centrą saugos VSAT ir Viešojo saugumo tarnybos pareigūnai, pastatas stebimas vaizdo kameromis, yra palinkta anksčiau sumontuota spygliuota tvora.

Migrantų apgyvendinimo poreikiams užtikrinti, kaip skelbė VRM, Kybartai turi išvystytą infrastruktūrą – buvusių pataisos namų teritorijoje yra šildymo sistema, elektra, interneto ryšys, tiekiamas vanduo ir karštas maistas, veikia medicinos punktas. Čia įrengtos ir laisvalaikiui skirtos patalpos – biblioteka, amatų centras, treniruoklių salė, atviroje pataisos namų teritorijoje sportuoti galima futbolo stadione ir krepšinio aikštelėse.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (207)