Jų teigimu, Seimo mandato atsisakęs politikas nėra teisioji pusė ir pastaruoju metų viešojoje erdvėje įsiplieskusiame ginče su premjere Ingrida Šimonyte. Eltos kalbintos ekspertės pažymi, kad Vyriausybės vadovė turi pagrindą R. Karbauskio ultimatumus bei pretenzijas dėl „ignoravimo“ vertinti taip, kaip vertina – sakyti, kad šešėlinio Ministrų Kabineto formatas neatitinka nei Konstitucijos, nei Seimo Statuto, o pats R. Karbauskis šiuo metu Vyriausybės atžvilgiu yra tiesiog vienai partijai vadovaujantis „verslininkas“.

Ekspertų nuomone, apskritai ne visiškai pagrįsti ir nuoseklūs atrodo viešai reikšti siekiai formalizuoti R. Karbauskio vadovaujamą šešėlinį kabinetą. Pavyzdžiui, trečiadienį vykusiame LVŽS šešėlinės Vyriausybės posėdyje „valstiečiai“ pritarė Seimo Statuto pataisų projektui, kuriuo neformalios Vyriausybės atstovai įgytų papildomas galimybes vykdyti parlamentinę kontrolę.

Lietuvos karo akademijos (LKA) profesorės Jūratės Novagrockienės teigimu, tokie reikalavimai kelia abejonių tiek dėl to, kad juos išsako būtent R. Karbauskis, tiek ir vertinant pačią politinio proceso logiką.

„Įsivaizduokime, kad turime, kaip yra dabar, labai fragmentuotą opoziciją. Kiek iš viso galėtų būti šešėlinių kabinetų?“, – retoriškai klausė politologė.

Anot jos, išskirtinio statuso ar papildomų teisių šešėlinių kabinetų nariams suteikimas, ypač krizių sąlygomis, gali tikrosios Vyriausybės darbą kaip reikiant apsunkinti.

„Jei, kaip reikalauja „valstiečiai“, formalizuosime šešėlinį kabinetą, tai tokiu atveju reikėtų reaguoti į kiekvienos šešėlinės Vyriausybės vieną ar kitą paklausimą. Kaip tokiu atveju elgtis Vyriausybės atstovams, ypač tokių krizių, kokios yra dabar, sąlygomis? Reikėtų turbūt specialų žmogų skirti, kad jis visą laiką atsimušinėtų ir atsakinėtų į šešėlinės Vyriausybės klausimus“, – svarstė LKA profesorė.

Tuo tarpu Mykolo Romerio universiteto (MRU) politologės Rimos Urbonaitės teigimu, papildomų galių ir dėmesio reikalavimas šešėliniam kabinetui atrodo keistas ir dėl to, kad šiuo metu tie patys „valstiečiai“ neišnaudoja visų opozicijai Seimo statuto garantuojamų instrumentų.

„Vyriausybės valandoje „valstiečiai“ ir dabar turi pakankamai galimybių kreiptis į Ministrų Kabinetą. Be to, yra ir kitokių parlamentinės kontrolės funkcijų, kurios dabar iki galo nėra išnaudojamos. Pavyzdžiui, Seimo narių paklausimai raštu. Tačiau realybėje esami parlamentinės kontrolės įrankiai nėra išnaudojami efektyviai, kai kurie iš jų iš viso yra ignoruojami, o viešojoje erdvėje pateikiama taip, tarsi viskas buvo išnaudota“, – stebėjosi R. Urbonaitė.

„Manau, kad šiuo atžvilgiu tiesiog daromi viešieji ryšiai, kurių metu Karbauskis stumiamas į priekį. Tai tikrai nėra konstruktyvi kritika, tai tuščiaviduris reikalas“, – pažymėjo MRU dėstytoja.

Keldamas reikalavimus R. Karbauskis elgiasi nevisai sąžiningai: tai žaidimas į vienus vartus

Lietuvos politologės kritiškai R. Karbauskio reiškiamus priekaištus I. Šimonytei įvertino ir dar dėl vienos priežasties. Anot jų, „valstiečių“ lyderis, keldamas reikalavimus premjerei, tam tikra prasme elgiasi nesąžiningai, nes pats yra atsisakęs Seimo nario mandato.

„Karbauskis šiuo metu daro viską, kad iš jo pusės galimybės veikti politinius procesus būtų maksimizuotos, tačiau jo paties atsakomybė šiuo atžvilgiu yra tarsi nunulinta. Tai, mano manymu, tikrai nėra sąžininga“, – pabrėžė R. Urbonaitė.

LKA profesorės teigimu, tokia situacija, kuomet Seimo nario mandato atsisakęs politikas reikalauja dėmesio ir papildomų instrumentų paties inicijuotai neformaliai struktūrai, nėra tik sąžinės klausimas. Politologė pažymi, kad šiuo atveju yra ganėtinai aiški ir politinės atsakomybės problema.

„Jei, pavyzdžiui, būtų pasakyta kažkas apie kažkokius Karbauskio, kaip politiko, nusižengimus. Seimo nariui yra vienokios ar kitokios procedūros. Yra net apkaltos priemonės, Vyriausybės nariams yra tos pačios interpeliacijos. Dabar žmogus yra be statuso, nėra jokių atsakomybių. Tai sukuria žaidimą į vienus vartus“, – sakė profesorė.

I. Šimonytė atsakydama R. Karbauskiui politinio takto neperžengė

LKA politologės teigimu, I. Šimonytės užimtą laikyseną dėl kritikos ir reikalavimų, kuriuos pastaruoju metu itin dažnai reiškė šešėliniu premjeru „valstiečių“ paskelbtas R. Karbauskis, galima suprasti. J. Novagrockienės manymu, ir I. Šimonytės ketvirtadienį išsakyta pastaba, kad šešėlinio kabineto lyderis yra „verslininkas“ ir „beveik privatus asmuo“, politinio takto neperžengia.

„Karbauskis šiuo metu valdžios struktūroje yra neformalus asmuo: Seimo, Vyriausybės struktūroje. Jis atsisakė Seimo nario mandato, jis yra partijos pirmininkas. Lygiai kaip ir anksčiau Paluckas. Manau, kad Karbauskis tiesiog nori būti matomas ir šešėlinis kabinetas šiuo atžvilgiu jam yra tiesiog instrumentas vienaip ar kitaip atsidurti viešojoje erdvėje ir bandyti valdyti Seimo frakciją, kuriai jis pats nepriklauso“, – sakė J. Novagrockienė.

ELTA primena, kad R. Karbauskis pastarosiomis dienomis Vyriausybei pažėrė nemažai kritikos. „Valstiečių“ lyderis valdantiesiems iškėlė ultimatumą, kuriame užsimenama apie interpeliaciją I. Šimonytei, bei pareiškė, kad Ministrų Kabinetas ignoruoja LVŽS šešėlinę Vyriausybę.

Anot „valstiečių“, apie tai, kad I. Šimonytės Vyriausybė ignoravo oficialią korespondenciją ir susidariusią situaciją, raštu bus informuotas ir Seimo kontrolierius, tiriantis biurokratizmo, kuomet nepagrįstai atsisakoma spręsti pareigūno kompetencijai priklausančius klausimus, atvejus. „Valstiečiai“ teigia, kad Vyriausybė iš 12 teiktų dokumentų sureagavo tik į vieną, kuriam atsakymą parengė Aplinkos ministerija.

Savo ruožtu I. Šimonytė teigia, kad „valstiečiai“ savo sukurtam dariniui reikalauja išskirtinių teisių, tačiau, pasak jos, šis šešėlinio Ministrų Kabineto formatas neatitinka nei Konstitucijos, nei Seimo Statuto. Todėl premjerė tvirtina LVŽS šešėlinei vyriausybei išskirtinės reikšmės ir toliau neteiksianti.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (69)